CELEBRITIES

H Scarlett Johansson είπε «ε ρε κάτι μηνύσεις που θα πέσουν» σε ΑΙ

Jordan Strauss/Invision/AP

H Scarlett Johansson τα βάζει με την τεχνητή νοημοσύνη γιατί την ενημέρωσαν ότι εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση 22 δευτερολέπτων στο Twitter/X που δημιούργησε ένα AI app, το Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar. Η διαφήμιση τώρα έχει εξαφανιστεί από το Internet, αλλά στις 28/10 την είδαν πολλοί.

Η διαφήμιση ξεκινά με ένα κλιπ της Scarlett Johansson από τα παρασκήνια της ταινίας Black Widow της Marvel (κομμάτι μιας καμπάνιας που έκανε μαζί με την Omaze) να μας προσκαλεί να την ακολουθήσουμε και τότε εμφανίζεται ένα γραφικό που καλύπτει το στόμα της και στη συνέχεια πετάγονται άπειρες AI εικόνες. Και μια φωνή που μοιάζει με εκείνη της Scarlett Johansson διαφημίζει το app.

Εννοείται ότι υπάρχουν και ψιλά γραμματάκια που τονίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση η Scarlett Johansson με το συγκεκριμένο app κι όλες οι εικόνες είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει ειδικός νόμος στην Καλιφόρνια που προστατεύει τους διάσημους και τους επιτρέπει να μηνύσoυν κάποιον που χρησιμοποιεί χωρίς εξουσιοδότηση το όνομα, την υπογραφή, τη φωνή, τις φωτογραφίες ακόμη και την ομοιότητα για διαφημιστικούς λόγους. Το  Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar υπάρχει ακόμη στο App Store και  στο Google Play

Δεν είναι η μόνη διάσημη ηθοποιός η Scarlett Johansson που της «έκλεψαν» την ταυτότητά της και την χρησιμοποίησαν να χειραγωγήσουν το αγοραστικό κοινό. Ο Tom Hanks προειδοποίησε τους followers του ότι δημιούργησαν μια AI εκδοχή του για διαφημιστικούς λόγους. Η Sarah Silverman μήνυσε τον προγραμματιστή του ChatGPT, OpenAI (και τη Meta) για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. 

Δεν είναι και η πρώτη φορά που η Scarlett Johansson βλέπει κάπου την εικόνα της χωρίς να έχει δώσει συγκατάθεση. Το 2018 η ηθοποιός μίλησε στη Washington Post για τη χρήση της εικόνας της σε πορνογραφικά βίντεο με τα deepfakes, που δημιουργούνται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Προβλήμα με deepfakes και διαφημίσεις αντιμετώπισε και ο Mr Beast (κορυφαίος δημιουργός περιεχομένου του YouTube). Και οι μουσικοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα καθώς τα AI προγράμματα κλωνοποιούν τη φωνή τους (συνέβη και στον Drake με το δήθεν δικό του κομμάτι Not a Game).

Exit mobile version