CELEBRITIES

H βασίλισσα Ελισάβετ ασκούσε πιέσεις για αλλαγές σε νομοσχέδιο για να κρύψει την ιδιωτική της περιουσία

Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image

Ακούς αδιαφάνεια και διαφθορά και ο νους σου πάει αμέσως στην ηλιόλουστη πατρίδα μας; Ορίστε μια απόδειξη ότι παντού υπάρχουν «σκελετοί κρυμμένοι σε ντουλάπες». Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η βασίλισσα Ελισάβετ άσκησε -με επιτυχία- πιέσεις στην κυβέρνηση να αλλάξει ένα νομοσχέδιο προκειμένου να αποκρύψει την ιδιωτική της περιουσία από τον βρετανικό λαό.

Μετά την παρέμβασή της, όπως ισχυρίζεται o Guardian, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε διάταξη που παραχωρούσε στην κυβέρνηση την εξουσία να εξαιρεί από μέτρα διαφάνειας εταιρείες που χρησιμοποιούν αρχηγοί κρατών. Αυτός ο διακανονισμός που τέθηκε σε ισχύ τη δεκαετία του 70, χρησιμοποιήθηκε σύμφωνα με τoν Guardian για τη δημιουργία μιας εικονικής εταιρίας με κρατική στήριξη, που μπόρεσε να κρατήσει μυστικές τις μετοχές και τις επενδύσεις της βασίλισσας μέχρι τουλάχιστον το 2011. Όσο για την περιουσία που διαθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ, αυτή δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ ως τώρα στο πραγματικό της μέγεθος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες. Να και κάτι που σίγουρα δεν είδαμε στο “The Crown“.

H Guardian ερεύνησε κατά πόσο η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε χρήση της διαδικασίας που είναι γνωστή ως «η συναίνεση της βασίλισσας», για να επηρεάζει μυστικά τη διαμόρφωση των βρετανικών νόμων. Η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική από την πιο γνωστή της «βασιλική συγκατάθεση». Η δεύτερη αποτελεί μια τυπική διαδικασία που σηματοδοτεί τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο γίνεται νόμος. Αντίθετα η συναίνεση πρέπει να υπάρξει προτού το νομοσχέδιο μπορέσει να τεθεί στην έγκριση του κοινοβουλίου.

Η «βασιλική συναίνεση» απαιτεί η βασίλισσα να προειδοποιείται όταν ένας νόμος μπορεί να επηρεάσει τα προνόμια της μοναρχίας ή τα ιδιωτικά συμφέροντα του στέμματος. Κι ενώ η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας την παρουσιάζει σαν ένα αβλαβές παράδειγμα των καθηκόντων γύρω από τη μοναρχία, έγγραφα που πρόκειται να δημοσιεύσει η Guardian δείχνουν ότι έχει επιτρέψει στη βασίλισσα Ελισάβετ να ασκήσει πιέσεις για νομοθετικές αλλαγές.

«Αυτού του είδους η επιρροή στη νομοθεσία είναι τόσο μεγάλη που οι λομπίστες μπορούν μόνο να την ονειρευτούν», αναφέρει στην εφημερίδα ο ειδικός επί του συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Thomas Adams.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι πιέσεις ασκήθηκαν τον Νοέμβριο του 1973 όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φοβόταν ότι ένα νομοσχέδιο που αναμενόταν να ψηφιστεί από τη βουλή για να φέρει διαφάνεια σε ό,τι αφορά την κατοχή μετοχών εταιρειών θα επέτρεπε στην κοινή γνώμη να εξετάσει εξονυχιστικά τα οικονομικά της. Κάπως έτσι έβαλε τον δικηγόρο της Matthew Farrer να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Το νομοσχέδιο είχε σκοπό να εμποδίσει τους μετόχους να σωρρεύουν σημαντικές μετοχές σε εισηγμένες εταιρίες, ανώνυμα μέσω άλλων εταιρειών. Θα απαιτούσε από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των μετόχων τους. O Farrer μετέφερε την αντίρρηση της βασίλισσας Ελισάβετ στον νόμο που θα αποκάλυπτε τις προσωπικές της επενδύσεις και την αξία τους. Πρότεινε η μονάρχης να εξαιρεθεί. Ωστόσο αν εξαιρούνταν μόνο η βασίλισσα όλοι θα ήξεραν ότι όσες επενδύσεις έμεναν ανώνυμες θα ήταν δικές της, αποκαλύπτοντας και πάλι την περιουσία της.

Η λύση που βρέθηκε τελικά ήταν να εισαχθεί στο νομοσχέδιο μία διάταξη που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξαιρεί συγκεκριμένες εταιρείες από την απαίτηση να αποκαλύπτουν το όνομα των μετόχων τους. Η εξαίρεση αυτή δόθηκε σχεδόν αμέσως από την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη νέα κυβέρνηση του Harlod Wilson το 1976 τελικά, στην εταιρεία Bank of England Nominees Limited, μέσω της οποίας θεωρούνταν- έως τότε- ότι πιθανότατα κατείχε μετοχές η βασίλισσα. Θεωρείται, λοιπόν, ότι η εξαίρεση αυτή βοήθησε τη βασίλισσα Ελισάβετ να κρατήσει μυστική την περιουσία της.

«Η συναίνεση της βασίλισσας είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, με καθαρά τυπικό ρόλο της βασίλισσας. Η συναίνεση πάντα χορηγείται από τη μονάρχη όταν ζητείται από την κυβέρνηση», δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος Τύπου της βασίλισσας Ελισάβετ στην Guardian. Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεν δόθηκε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάμειξη της βασίλισσας στην νομοθεσία ή στο αν χρησιμοποιεί τη συναίνεση για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση.