CELEBRITIES

Η Ελεονώρα Μελέτη πήγε να πάθει «εμβολή» με τις δηλώσεις του Κόρομι για τη σεξουαλική παρενόχληση. Εμείς πάθαμε κούραση

Alpha

Πόσο καιρό θα λέμε τα αυτονόητα; Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, όταν υποθέσεις που πέρσι αποκαλύφθηκαν φτάνουν πλέον στην ώρα που θα κριθούν από τη δικαιοσύνη κι ακόμα δεν έχουμε εμπεδώσει τα βασικά. Όχι εσύ κι εγώ ίσως, αλλά πολλά δημόσια πρόσωπα. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Κόρομι, πρώην παίκτης Survivor και ίσως θα έπρεπε πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο. Οι δηλώσεις του για τη σεξουαλική παρενόχληση προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως αυτή που θα διαβάσεις παρακάτω από την Ελεονώρα Μελέτη.

Η Ελεονώρα Μελέτη στην εκπομπή της Mega Καλημέρα, φιλοξένησε δηλώσεις που παραχώρησε ο πρώην παίκτης του Survivor στο περιοδικό Hello. Ο Γιώργος Κόρομι που έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως μοντέλο, κλήθηκε να απαντήσει αν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του modelling.

«Ξεκίνησα το modelling στα πέντε μου χρόνια. Ήμουν σε πρακτορείο κανονικά και σταμάτησα στα 15 λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στο σχολείο. Το άρχισα ξανά στην ηλικία των 20. Πιστεύω ότι αν δεν δώσεις δικαιώματα, δεν θα υπάρξει παρενόχληση», είπε στο περιοδικό ο Γιώργος Κόρομι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει δουλέψει σε gay friendly bar στη Μύκονο. «Από τη στιγμή που είμαι straight θα υπέθετε κανείς ότι έχω δεχθεί παρενόχληση κι εκεί. Δεν έχω δεχθεί ούτε εκεί. Θυμάμαι ότι τα ενοχλητικά πεσίματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού», είπε και παρ’ όλο που αυτό το σημείο δεν προκάλεσε κάποια «εμβολή» στην Ελεονώρα Μελέτη, έφερε μία έξτρα κούραση σε εμάς.

Μία έξτρα κούραση για τα στερεότυπα που τσουβαλιάζουν όλους τους ομοφυλόφιλους και στη συνείδηση ενός straight άνδρα τους κάνουν εν δυνάμει predators, πράγμα που δεν συμβαίνει στο μυαλό τους για τον εαυτό τους, όταν κινούνται ανάμεσα σε γυναίκες σε μία τυπική νύχτα διασκέδασης σε ένα συμβατικό club. Αλλά πάμε παρακάτω.

«Δεν δίνω δικαιώματα. Ο άλλος δεν βρίσκει πάτημα, οπότε δεν το προχωρά. Αυτό ισχύει στη δουλειά και τις σχέσεις μου, ίσχυε στον στρατό και παντού. Αν θέσεις κάποια όρια, ο άλλος το καταλαβαίνει και δεν τα ξεπερνά – εκτός αν έχεις να κάνεις με αρρωστημένες καταστάσεις», πρόσθεσε ο Γιώργος Κόρομι. Κι όλα τα «όχι», «μη σταμάτα» και τα «με ενοχλεί αυτό που κάνεις», που ειπώθηκαν απέναντι σε παρενοχλητές ήταν απλά όρια που απέτυχαν να τοποθετηθούν, σύμφωνα με το σκεπτικό του Γιώργου Κόρομι.

Η Ελεονώρα Μελέτη τον άκουγε και σκεφτόταν «Χριστέ μου τι λέει ο άνθρωπος;». Ταυτίσου ελεύθερα

Κι έπειτα τη σκυτάλη για τον σχολιασμό την πήρε η Ελεονώρα Μελέτη.

«Πήγα να πάθω μία εμβολή με τις δηλώσεις του Γιώργου Κόρομι. Βέβαια, είπε στην τελευταία του πρόταση “εκτός κι αν έχεις να κάνεις με αρρωστημένες καταστάσεις”. Μέχρι να ακούσω αυτό, έλεγα “Χριστέ μου, τι λέει ο άνθρωπος;”, ότι “αν δεν δώσεις δικαιώματα δεν θα υπάρξει παρενόχληση”; Δεν έχεις υπάρξει γυναίκα για να δεις τι πάει να πει ασυδοσία εκεί έξω. Και παρενόχληση δέχεσαι χωρίς να έχεις δώσει δικαιώματα, και χωρίς να σε ρωτήσει και κανείς, και χωρίς να μη θέλεις, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», είπε η Ελεονώρα Μελέτη.

«Είναι σαν να λες ότι όλες οι γυναίκες, που έχουν ανοιχτεί δημόσια ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, έχουν δώσει δικαίωμα. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το θύμα γι’ αυτό που βιώνει. Σαφώς ο άλλος αν έχει θράσος κι είναι “άρρωστος” δεν θα σε ρωτήσει καν για να σε παρενοχλήσει. Το τέλος, θέλω να πιστεύω, ότι ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες», πρόσθεσε η Ελεονώρα Μελέτη.

Καμία ισορροπία δεν υπάρχει. Ήταν όλα λάθος σε αυτή την τοποθέτηση. Τι πάει να πει να αφήσουμε μία εξαίρεση για τις «αρρωστημένες καταστάσεις»; Γιατί ψυχιατρικοποιούμε ξανά μία κατάσταση που κατά καιρούς έχουμε προσπαθήσει να αποδώσουμε με χίλιους τρόπους (βλέπε παλιές και νέες κοπές, αδυναμίες, σκοτάδια, δαίμονες και πάθη), αλλά στην ουσία της είναι κάτι πολύ απλό: Κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει σεβασμός, ελευθερία και αυτοδιάθεση του άλλου.

«Στην παρενόχληση δεν υπάρχει συνεννόηση, δεν υπάρχει αλισβερίσι, δεν υπάρχει “θες να σε παρενοχλήσω ή όχι;”. Ο άλλος μπαίνει μέσα και δεν καταλαβαίνει τίποτα», σημείωσε η Ελεονώρα Μελέτη.

Και κάθε πρόταση που περιλαμβάνει «δικαιώματα» που δίνονται και παίρνονται, είναι ένα καρφί στην πλάτη των θυμάτων που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Κι έναν χρόνο μετά, δεν λέμε να το καταλάβουμε.

Exit mobile version