CELEBRITIES

Η Εριέττα Κούρκουλου θέτει την πιο εύλογη απορία για την πορεία για τα Τέμπη στο Σύνταγμα

Instagram.com/eriettakourkouloulatsi/

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση ήταν ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία που σημειώθηκε με τη σύγκρουσή τρένων στα Τέμπη. Επιστρέφοντας από τη μαζικότατη εκδήλωση, μοιράστηκε τις σκέψεις της μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Οι σκέψεις της, όπως και αυτές όλων μας αυτές τις μέρες, είχαν ως βάση το συναίσθημα θλίψης και οργής που μας καταλαμβάνει μπροστά στο αποτέλεσμα της τραγωδίας, μπροστά στα 57 στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρά θύματα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Αυτό το συναίσθημα ήταν που οδήγησε την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση να αλλάξει το πρόγραμμα της καθημερινότητάς της για να βρεθεί στο Σύνταγμα κι εκεί να ενώσει τη φωνή της με τους υπολοιπους διαδηλωτές.

«Σήμερα το πρωί σηκώθηκα με ένα πλάνο στο κεφάλι μου. Είχα να πάω σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, στην συνέχεια να πάω τον Νίκο στον παιδικό σταθμό, να γνωρίσει τον χώρο και τις δασκάλες του και μετά να πάω στο γραφείο μου. Μόλις ήπια όμως την πρώτη γουλιά του καφέ μου και κοίταξα το παιδί μου στα μάτια, κατάλαβα ότι το πλάνο αυτό έπρεπε να αλλάξει», έγραψε αρχικά η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση.

«Έπρεπε να αλλάξει γιατί δεκάδες παιδιά άλλων μαμάδων δολοφονήθηκαν και αν δεν αλλάξουμε τα πλάνα μας για αυτό, πότε θα τα αλλάξουμε; Δεν θα θέλαμε όλη η Ελλάδα να αλλάξει τα πλάνα της για εμάς εάν είχε δολοφονηθεί το δικό μας παιδί; Δεν θα θέλαμε να τα αφήσουν όλα και να πάνε να διαμαρτυρηθούν, να κλάψουν και να απαιτήσουν με κάθε τρόπο να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Οι πραγματικοί υπεύθυνοι.. όχι μόνο ο σταθμάρχης!», συνέχισε η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση ένιωσε ότι χρωστά τον χρόνο της και τη φωνή της σε εκείνους που δεν έχουν πια φωνή και τους οικείους της. Στους νεκρούς των Τεμπών και τις οικογένειές τους. «Δεν χρωστάμε αυτό το ελάχιστο σε αυτές τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τα αδέρφια, τους φίλους, τις οικογένειες των νεκρών; Δεν χρωστάμε τουλάχιστον αυτό;», αναρωτήθηκε, άλλαξε το πρόγραμμά της και βγήκε κι εκείνη στο Σύνταγμα.

Εκεί, ωστόσο, δεν συνάντησε την ενότητα που πίστευε ότι θα συναντούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της στη συνέχεια. Γιατί η ενότητα στο συναίσθημα δεν παρακάμπτει για πολύ τις διαφορές των ανθρώπων σε έναν τόπο όπου ο διχασμός μοιάζει με δεύτερη φύση. Αντίθετα οδηγήθηκε σε ένα συμπέρασμα περί της συλλογικής ευθύνης μας.

«Δυστυχώς όμως, ενώ να περίμενα να δω ανθρώπους ενωμένους, αγκαλιασμένους, κλαμένους και ναι – θυμωμένους, είδα ανθρώπους χωρισμένους… χαμένους. Άλλοι έβριζαν το κεφάλαιο και τον ιδιωτικό τομέα, άλλοι έβγαζαν selfies και να χασκογελάνε γεμάτοι κέφι για το “στόρι”», σημείωσε η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση.

«Εκεί κατάλαβα ότι τελικά φταίμε όλοι… φταίει προφανέστατα και πρώτα από όλους η κυβέρνηση! Αλλά κάπου φταίμε και εμείς», κατέληξε στην ανάρτησή της.

Στο συμπέρασμά της αυτό, αντιτάχθηκαν αρκετοί από τους σχολιαστές της ανάρτησής της, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν στην πορεία στο Σύνταγμα και συνάντησαν και την αγκαλιά και τη συγκίνηση και την ένωση. Η ένωση είναι άλλωστε πάντα το ζητούμενο, απέναντι σε έναν κοινό σκοπό, όσο κι αν μένει χώρος να εκδηλωθούν οι διαφορές μας.

«Αυτά που λέτε ειναι μία μικρή μερίδα. Εγώ είδα ανθρώπους απόλυτα συγκεντρωμένους για τον λόγο που πήγαν. Μαθητές, εφήβους, ενήλικες. Μην τα γενικεύετε ότι όλοι ανήκουν στην κατηγορία που είπατε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, μία χρήστης του Instagram. «Δεν ξέρω σε ποια πλευρά κάτσατε κυρία Κούρκουλου. Εμείς πάντως ήμασταν όλα αυτά που περιμένατε. Και ενωμένοι και αγκαλιασμένοι και συγκινημένοι και θυμωμένοι και με τα παιδιά μας και με τους παππούδες μας. Απλώς, όταν παλεύουμε και διεκδικούμε κάτι δεν μπορούμε να είμαστε “όλοι μαζί” γιατί κάποιοι μεταξύ μας δεν έχουμε κοινά», συμπλήρωσε κάποια σχολιάστρια.

«Αδυνατώ να καταλάβω πώς φτάνετε στο συμπέρασμα της δεύτερης παραγράφου. Δουλεύοντας κανονικά από τα 23, πάντα τυπική στις φορολογικές, ασφαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές μου υποχρεώσεις, χωρίς ποτέ να έχω επωφεληθεί από το παραμικρό ρουσφέτι ή διαπλοκή, πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί φταίω κι εγώ για το έγκλημα αυτό», ανέφερε κάποια ακόμα.

Άλλοι σχολιαστές συντάχθηκαν με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση. «Εάν δεν υπάρξει συνειδητοποιήση ότι ο ένας είναι η συνέχεια του άλλου, δεν θα υπάρξει κάθαρση … Και η πολυπόθητη αλλαγή για έναν κόσμο ειρηνικό», σημείωσε κάποια σχολιάστρια. «Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε μία ακόμα, ενώ πολλοί τόνισαν ότι και μόνο που τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι νιώθουν αυτή την ανάγκη να αλλάζουν τα προγράμματά τους και να βρίσκονται στο δρόμο, είναι ένα πρώτο βήμα προς την πολυπόθητη ενότητα.