Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ έγινε κουμπάρα γκέι ζευγαριού κι έκανε το πιο σωστό σχόλιο για την τεκνοθεσία – ως χριστιανή
- 4 ΔΕΚ 2023
Καλεσμένη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται βρέθηκε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου. Η ηθοποιός μίλησε για την παράσταση Σεβάς Χανούμ, στην οποία υποδύεται την Αμαζόνα του ελληνικού τραγουδιού, που διηγείται από σκηνής τη μυθιστορηματική ζωή της. Επιπλέον αναφέρθηκε στα ζητήματα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που θα εξετάσει το ζήτημα του πολιτικού γάμου για τους ομοφυλόφιλους. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι η Κωνσταντίνα Μιχαήλ έχει υπάρξει κουμπάρα στον θρησκευτικό γάμο γκέι ζευγαριού, που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό.
«Έχω παντρέψει 2 αγαπημένους μου φίλους στο εξωτερικό, στη Γαλλία, στη Νορμανδία πριν από 3 – 4 χρόνια. Ο φίλος μου ο καλός δουλεύει πια γιατρός στο Παρίσι και ερωτεύθηκε και αγαπήθηκαν με έναν Αμερικανό, ο οποίος ζει επίσης στην εξοχή της Νορμανδίας και έγινε ο γάμος», είπε αρχικά η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
«Έγινε γάμος πολιτικός και θρησκευτικός, δηλαδή βρέθηκε ένας προτεστάντης παππάς καθολικός, πήγαν σε αυτόν αρκετές φορές για να συζητήσουν τα θέματα και τους έμαθε κάποια θρησκευτικά χωρία, και στο τέλος, το καλοκαίρι, έγινε ο γάμος», πρόσθεσε η ηθοποιός που ήταν κουμπάρα στον θρησκευτικό γάμο του ζευγαριού. «Ως θεολόγος και γω έπρεπε τον φίλο μου να τον κατευοδώσω, ήταν και είναι υπέροχο», σχολίασε γελώντας η Κωνσταντίνα Μιχαήλ που έχει πάρει πτυχίο Κοινωνικής Θεολογίας, παρόλο που τελικά βρήκε τον δικό της δρόμο στην τέχνη της υποκριτικής.
«Το πιο υπέροχο επιπλέον, για να μην ακουστεί ότι λέμε τίποτα μοντερνιές ήταν ότι έγινε τόσο φυσικά και απλά και ωραία, που η μητέρα μου και όλοι οι συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας είπαν μόνο “Τι δώρο θα πάρετε;”. Δεν είπαν κάτι που παντρεύτηκαν 2 άντρες, αφού αγαπιούνται, τι να κάνουμε;», εξήγησε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, που αυτή την περίοδο συζητάται έντονα στην Ελλάδα, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου που θα αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα και το οποίο έχει εξαγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ είπε τα αυτονόητα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα πρέπει να είναι ίδια για όλους και κάλεσε και τις παλιότερες γενιές, αλλά και όσους μένουν στο «δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά» για να αντισταθούν στην κοινωνική πρόοδο στον δρόμο της ισότητας με τη μόνη απαραίτητη συμβουλή, που δεν είναι άλλη από το να ενημερωθούν, να εκπαιδευθούν και τελικά να μάθουν τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν.
«Τα νέα στην Ελλάδα για την πολιτική, για την κοινωνία, φτάνουν αργότερα. Οπωσδήποτε ο καθένας έχει την άποψή του και καλά κάνει. Αλλά δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη αν δεν σε αφορά προσωπικά. Να πεις “εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά, μπορεί”. Όταν όμως σε αφορά προσωπικά γιατί έχεις γνωστούς, έχεις φίλους ή επειδή εσύ μπορεί να είσαι γκέι ή οτιδήποτε θα πρέπει να ενημερώνεσαι. Η κοινωνία πλέον έχει αλλάξει. Η οικογένεια δεν είναι όπως ήταν, είναι αλλιώς τα σπιτικά. Ο έρωτας και το φλερτ γίνονται διαφορετικά, με άλλον τρόπο, αλλιώς συγχωνεύονται οι άνθρωποι και κάνουν συγγένειες. Ως εκ τούτου, λοιπόν, εφόσον ήρθαμε όλοι οι άνθρωποι και φτάσαμε πια να μιλάμε για ίσα δικαιώματα και για ανθρώπους οι οποίοι είναι fluid ή queer ή οτιδήποτε, έχουν δικαιώματα όλοι τους και είναι πάρα, πάρα πολλοί», είπε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
«Αυτοί (οι γάμοι) πρέπει και να γίνουν νόμιμοι, αλλά και στις συνειδήσεις και των μεγαλύτερων ανθρώπων, γιατί εύχομαι τα καινούργια παιδιά να ξέρουν και να καταλαβαίνουν και να τα θεωρούν δεδομένα πια αυτά. Να μην χρειάζεται να κάνουμε καμπάνιες υπέρ αυτών και λέμε “εγώ δεν καταλαβαίνω αυτό, δεν καταλαβαίνω το άλλο”», πρόσθεσε η ηθοποιός και λίγο αργότερα έκλεισε το ζήτημα με το μόνο σχόλιο που αξίζει να διαβάσεις για το θέμα.
«Για την τεκνοθεσία που καταλαβαίνω ότι είναι το επόμενο στάδιο και βήμα, ας ενημερωθούν κι ας καταλάβουν αυτοί που λένε “Όχι δεν καταλαβαίνω” τι θα πει. Κι ας μην κρατάνε πίσω λέγοντας “όχι, δεν είναι ηθικό”. Η ηθική δεν έχει να κάνει με αυτά. Και σας το λέει μία χριστιανή. Αυτά», κατέληξε η ηθοποιός – θεολόγος. Κι έχει αξία αυτό το χριστιανή στον δημόσιο λόγο. Εκεί που όσοι επικαλούνται την αγάπη για τον οποιονδήποτε Θεό προκειμένου να στερήσουν την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου, έχει μία κάποια σημασία να επικαλείται κάποιος τον Θεό για να μιλήσει για αποδοχή, όλων των πλασμάτων αυτού του κόσμου.
Η ηθική δεν έχει να κάνει με αυτά. Η ηθική έχει να κάνει με την αγάπη, προς τον εαυτό σου και προς τον διπλανό σου. Με την αγκαλιά και το μυαλό σου που μένουν ανοιχτά και έτοιμα, αντί να αφορίσουν κάτι με την επωδό «μα δεν το καταλαβαίνω», να μάθουν και να καταλάβουν.