CELEBRITIES

Η Λουκία Πιστιόλα μίλησε για τη διάγνωσή της με Parkinson. 4 ακόμα διάσημα πρόσωπα με τη νόσο

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα μίλησε στην εκπομπή Πάμε Δανάη και τον Άρη Καβατζίκη με αφορμή την παράσταση Blue Train, στην οποία θα πρωταγωνιστεί θεατρικά στις 7 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με τον δημοσιογράφο προχώρησε σε μία σημαντική προσωπική αποκάλυψη. Η Λουκία Πιστιόλα διαγνώστηκε με νόσο του Parkinson και αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση της καριέρας της, κατά την ίδια.

«Έχω αρχίσει να έχω δυσαρθρία. Έπαθα Parkinson και από αεικίνητη έγινα μία ανάπηρη γυναίκα. Το σοκ ήταν μεγάλο», είπε μεταξύ άλλων η Λουκία Πιστιόλα σημειώνοντας ότι διαγνώστηκε μετά τον εμβολιασμό της κατά του Covid-19. Η νόσος του Parkinson, σύμφωνα με τον NHS, εμφανίζει 3 κύρια συμπτώματα τον ακούσιο τρόμο, την αργή κίνηση και τους σκληρούς και άκαμπτους μύες. Δεν είναι απολύτως σαφές τι την προκαλεί, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν ωστόσο οι θεραπευτικές επιλογές συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της φυσιοθεραπείας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κύριων συμπτωμάτων.

Ένα άτομο με τη νόσο του Parkinson μπορεί επίσης να εμφανίσει μια ευρεία γκάμα άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως κατάθλιψη και άγχος, προβλήματα ισορροπίας, απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, προβλήματα ύπνου και προβλήματα μνήμης. «Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να πέφτουν οι δυνάμεις σου και να θέλεις να πεθάνεις στο σανίδι. Πρέπει να σέβεσαι το κοινό και τους συνάδελφους σου. Με το Parkinson δεν έχω ισορροπία, δεν μπορώ να χορέψω και να γράψω. Δεν είμαι στο 100% και αυτό θέλει το θέατρο», σημείωσε σχετικά με τη διάγνωσή της η ηθοποιός.

«Το Blue Train θα είναι η τελευταία μου παράσταση και αυτό γιατί παίζω μόνο 20 λεπτά. Τα παιδιά στο θέατρο με βοηθάνε για τον ρόλο μου. Το θέατρο είναι οικογένεια. Ανακάλυψα πέρυσι την Αίγινα. Είναι μία ήρεμη ζωή που βλέπεις τα ηλιοβασιλέματα. Κολυμπάω γιατί το επιβάλλει το Parkinson. Η Αίγινα είναι μία επιλογή αναμενόμενη. Δεν θέλω να κάνω άλλο θέατρο και τηλεόραση», εξήγησε στη συνέχεια η Λουκία Πιστιόλα.

Η Λουκία Πιστιόλα δεν είναι η το μόνο διάσημο πρόσωπο που έχει διαγνωστεί με νόσο του Parkinson ή που μιλάει για την ασθένειά της δημόσια, αυξάνοντας την επίγνωση της κοινωνίας για την ασθένεια. 4 τέτοιες περιπτώσεις βλέπεις παρακάτω.

Michael J. Fox

 

Το 1991 όταν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της showvbiz, ο Michael J. Fox ξεκινούσε να δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Ήταν 29 ετών και μόλις είχε παντρευτεί με την ηθοποιό Tracy Pollan, όταν διαγνώστηκε με την νόσο του Πάρκινσον.

«Τόσο νωρίς στον γάμο της και της έπεσε αυτό το βάρος. Τη στιγμή που της το είπα, καταλάβαινα ότι ήταν η τελευταία φορά που κλαίγαμε μαζί γι’ αυτό. Δεν κλάψαμε για τη νόσο του Parkinson ποτέ ξανά. Απλά το χειριστήκαμε και συνεχίσαμε τη ζωή μας», είχε πει 30 χρόνια μετά σε συνέντευξή του στο CBS ο ηθοποιός.

Ο Michael J. Fox αποκάλυψε την ασθένειά του στο κοινό 7 χρόνια αργότερα. Μετά από δύο δεκαετίες αποσύρθηκε από την υποκριτική, αλλά δεν έπαψε ποτέ να μιλά για την εκφυλιστική νόσο από την οποία πάσχει, ενώ ίδρυσε και το Michael J. Fox Foundation για την έρευνα στο ζήτημα της νόσου του Parkinson.

Muhammad Ali

Ο Cassius Clay, μετέπειτα Muhammad Ali, έμεινε γνωστός ως ο πρωταθλητής της καρδιάς του κόσμου στις ΗΠΑ, όπου διέπρεψε ως πυγμάχος. Διαγνώστηκε με τη νόσο του Parkinson μόνο 3 χρόνια αφού αποσύρθηκε από το μποξ. Αφοσιώθηκε στο να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα πάνω στη νόσο του Parkinson τη δεκαετία των 00s. Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην πορεία του μετά το μποξ, ήταν όταν έγινε σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012.

Έγινε ένα πρόσωπο που συνέβαλε σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού για τη νόσο του Πάρκινσον και δημιούργησε το κέντρο Muhammad Ali Parkinson Center. Το τέλος της μάχης του με την ασθένεια, χάθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Ozzy Osbourne

Ο Ozzy Osbourne διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον τον Φεβρουάριο του 2019 και το αποκάλυψε στην εκπομπή Good Morning America την επόμενη χρονιά. Όπως είπε είναι μία ήπια μορφή της ασθένειας αυτή από την οποία πάσχει και το ανακάλυψε μετά από μία πρώτη του. «Δεν είναι θανατική καταδίκη αλλά επηρεάζει κάποια νεύρα στο σώμα σου. Θα έχεις μία καλή μέρα, άλλη μία καλή μέρα και μετά μία πραγματικά απαίσια μέρα», είχε σχολιάσει η σύζυγός του, Sharon Osbourne. «Είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας» εξηγούσε ο star της heavy metal.

Linda Ronstadt

Η γνωστή τραγουδίστρια των 60s με την πλούσια, δυνατή φωνή, μίλησε για τη διάγνωσή της με τη νόσο του Parkinson το 2013 στο AARP The Magazine. Μετά από 2 τσιμπήματα από τσιμπούρι στα 80s η υγεία της δεν αποκαταστάθηκε ποτέ εντελώς. Ωστόσο η ίδια πήγε σε νευρολόγο όταν έχασε τη δυνατότητά της να τραγουδά.

«Δεν ήξερα γιατί δεν μπορούσα να τραγουδήσω το μόνο που ήξερα ήταν ότι το πρόβλημα θα είναι μυϊκό ή νευρολογικό. Τότε ήταν που διαγνώστηκα με Πάρκινσον κι έμαθα τελικά τον λόγο. Τώρα ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να τραγουδήσει με Parkinson. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει. Εγώ δεν μπορώ να πω ούτε νότα».

Το 2019 μια πιο πρόσφατη διάγνωση αποκάλυψε πως πάσχει από έναν υποτύπο της προοδευτικής υπερπυρηνικής παράλυσης (PSP) που είναι γνωστός ως PSP-παρκινσονισμός (PSP-P).

Το ντοκιμαντέρ Linda Ronstadt: The Sound of My Voice εξερευνά το αποτύπωμα που άφησε στη μουσική η καριέρα της τραγουδίστριας και πώς η κληρονομιά της συνεχίζεται παρόλο που εκείνη δεν μπορεί πια να τραγουδήσει πραγματικά. «Στο μυαλό μου, με τη φαντασία μου, τραγουδώ ακόμη» είχε πει στο People το 2019.

Exit mobile version