Η Μιμή Ντενίση ποζάρει με την αδελφή της. Οικογενειακό support σε μια φωτογραφία
- 17 ΔΕΚ 2024
Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της αδερφής της, Σοφίας, βρέθηκε η Μιμή Ντενίση. Το απαραίτητο οικογενειακό support.
Η Μιμή Ντενίση λοιπόν, έδωσε το παρών σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της αδελφής της. Βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου Με την πένα σπαθί. Κείμενα Ελληνίδων του 19ου αιώνα για τον αγώνα του 1821, σε επιμέλεια Σοφίας Ντενίση, αλλά και εισαγωγή, ανθολόγηση, εργοβιογραφικά σημειώματα σε συνεργασία με την Βαρβάρα Ρούσσου.
Μιμή Ντενίση: Στην παρουσίαση του βιβλίου της αδερφής της, Σοφίας Ντενίση
Οι 2 αδερφές πόζαραν μαζί στον φωτογραφικό φακό που κάλυψε το event που πραγματοποιήθηκε εν όψει της κυκλοφορίας αυτού του νέου, ιστορικού βιβλίου.
Καλεσμένη του Γιώργου Κουβαρά στην εκπομπή Παρέα βρέθηκε πρόσφατα η Μιμή Ντενίση. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση η αγαπημένη της αδελφή, Σοφία. Η Σοφία Ντενίση, μιλώντας για την Μιμή Ντενίση, τόνισε πως πρόκειται για την καλύτερη αδερφή που θα μπορούσε κάποιος να έχει.
«Δεν υπάρχει το αδερφάκι μου. Έμπνευση. Όραμα. Αγάπη. Υποστήριξη για το παιδί μου. Η αδερφή που ονειρεύεται κάποιος να έχει είναι η αδερφούλα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Ντενίση. «Γεννήθηκα οπαδός της αδερφής μου. Μετά μεγαλώνοντας έγινε και αυτή οπαδός μου και πατσίσαμε», απάντησε η ίδια όταν ο Γιώργος Κουβαράς τη ρώτησε για τα παιδικά τους χρόνια.
«Η αλήθεια είναι ότι έχω μία μυθιστορηματικού τύπου οικογένεια, η οποία με έναν περίεργο τρόπο είναι ανακατεμένη με την ελληνική ιστορία και ίσως από κει πήρα και γω αυτή την πετριά για την ιστορία. Δηλαδή η ξαδέλφη του μπαμπά μου ήταν η φίλη του Πλαστήρα, ας πούμε. Με κάποιο τρόπο κάθε ιστορικό γεγονός, που ψάχνω, βρίσκω κάπως και την οικογένεια μου μέσα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μιμή Ντενίση.
Λίγα λόγια για το βιβλίο της Σοφίας Ντενίση
Εκκλήσεις προς τις Φιλελληνίδες για ενίσχυση του Αγώνα, ποιήµατα εξυµνητικά της ανδρείας Ελλήνων και Ελληνίδων στις µεγάλες µάχες του ’21, το πρώτο ελληνικό θεατρικό µε θέμα την Επανάσταση και συγκεκριμένα την έξοδο του Μεσολογγίου, το πρώτο έµµετρο χρονικό της εξέγερσης στην Κρήτη, η συµµετοχή των γυναικών στην εξέγερση σε διάφορες περιοχές, η ανάδειξη αγωνιστριών, όπως η Γκούραινα, καθώς και ποιήµατα για τον εορτασμό της επετείου τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου κράτους αποτελούν κάποιες από τις θεµατικές πολιτικών κειµένων, ποιημάτων, θεατρικών ή πεζών των Ελληνίδων του 19ου αιώνα γύρω από το µείζον γεγονός του Αγώνα για την ελευθερία.
Το εν λόγω ανθολόγιο αποτελεί µια απόπειρα ανάδειξης του σχετικού µε την Επανάσταση του 1821 έργου των λησµονηµένων, κατά κύριο λόγο, αυτών γυναικών, στο οποίο πιστοποιείται η συλλογική τους συνείδηση.
Η Σοφία Ντενίση έχει ακολουθήσει έναν διαφορετικό, καλλιτεχνικό δρόμο από αυτόν που ακολουθεί η Μιμή Ντενίση. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, του Τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (BA, Ph.D στη Συγκριτική λογοτεχνία) και του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέττης στο Amherst (Μ.Α. στην Αγγλική λογοτεχνία). Υπότροφος των ανωτέρω Πανεπιστημίων. Η ίδια είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας και κριτικής της λογοτεχνίας στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ενώ παράλληλα διδάσκει και Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και Συγκριτική Tέχνη και λογοτεχνία.
Η ίδια έχει δημοσιεύσει και άλλα βιβλία που είναι τα εξής: To ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα και ο Sir Walter Scott, Μεταφράσεις των αυτοτελώς εκδεδομένων μυθιστορημάτων και διηγημάτων: 1830-1880, Ταυτότητα και Ετερότητα στη Λογοτεχνία 18ος – 20ός αι. (επιμέλεια μαζί με την Ελένη Πολίτου Μαρμαρινού), Η γυναικεία εικαστική και λογοτεχνική παρουσία στα περιοδικά Λόγου και Τέχνης (1900-1940), (επιμέλεια), Το Διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες, (επιμέλεια μαζί με την Ελένη Πολίτου Μρμαρινού) και Ανιχνεύοντας την ‘αόρατη’ γραφή: γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού – ρομαντισμού.