CELEBRITIES

Η πλευρά του Novak Djokovic που δεν γνώριζες: Είναι αντιεμβολιαστής και το λέει δημόσια

AP Photo Dita Alangkara

Η διασημότητα έρχεται με οφέλη αλλά και με ευθύνες. Ευθύνες για το τι λες, για τη δύναμη που κρύβει ο δημόσιος λόγος σου και το πώς μπορεί να επηρεάζεις τους ανθρώπους. Οι απόψεις σου είναι μεν προσωπικές αλλά ταυτόχρονα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να υιοθετηθούν ως «απόψεις αυθεντίας» από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ο Novak Djokivic φαίνεται ξαφνικά πως αγνοεί αυτό το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Ο Σέρβος κορυφαίος τενίστας Novak Djokovic είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην πνευματικότητα. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στην παραπάνω φράση. Είναι ένας πολύ επιτυχημένος άνθρωπος που ξεκινά την ημέρα του όπως έχει πει «Με ευγνωμοσύνη και προσευχή. Παίρνω κάποιες μεγάλες, βαθιές ανάσες, αγκαλιάζω τη γυναίκα μου και τρέχω στα παιδιά μου».

Ο Novak Djokovic το φανέρωσε αυτό στον ανταγωνιστή του στα γήπεδα Andy Murray σε ένα Instagram Live τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας για την πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός ότι τον βλέπουμε στα γήπεδα, να κερδίζει το ένα grand slam μετά το άλλο, και να μιλάει για το τένις μετά τους αγώνες, συχνά δεν μας αφήνει να δούμε την άλλη του πλευρά. Αυτή που πιστεύει ότι η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση είναι «δώρα από μια ανώτερη δύναμη, την πηγή, τον Θεό, το οτιδήποτε που μας επιτρέπει να δούμε την ανώτερη δύναμη και την ανώτερη τάξη στον εαυτό μας», όπως έχει πει. Ο ίδιος είχε κάποτε προβλάβει έναν προπονητή τον Pepe Imaz για να τον διδάξει την τηλεπάθεια και την αιώρηση. Οι τεχνικές του περιλαμβάνουν τρομερά μεγάλες σε διάρκεια αγκαλιές.

Όλα αυτά που σου ανέφερα πιο πάνω, είναι χαρακτηριστικά της πνευματικότητας του Novak Djokovic που συγκέντρωσε ο Guardian. Η αφορμή δεν είναι κάποιο προφίλ του τενίστα. Η αφορμή είναι αυτό που σου είπα στον πρόλογο, οι απόψεις του Novak Djocovic περί του τι βοηθά το σώμα και το πνεύμα του για να διαγράφει την καριέρα που διαγράφει, είναι προσωπικές και μπράβο του. Αρκεί να μην γίνονται επιβλαβείς για τρίτα πρόσωπα.

Τι είπε για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού

Πριν από λίγες ημέρες Σέρβοι αθλητές πραγματοποίησαν μια δημόσια συζήτηση στο Zoom. Κι εκεί η διαφορά μεταξύ της προσωπικής ηρεμίας που βρίσκει κανείς στην πνευματικότητα και της διάδοσης επιβλαβών αφηγημάτων έγινε κάπως πιο φανερή μέσα από μία δήλωση του Novak Djokovic. «Προσωπικά είμαι αντίθετος προς τον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να κάνω ένα εμβόλιο προκειμένου να ταξιδέψω», είπε με αφορμή τη συζήτηση για ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

«Αν γίνει υποχρεωτικό τι θα συμβεί; Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση», ανέφερε. Φυσικά είναι δικαίωμα κάθε ενήλικου ανθρώπου να αποφασίσει τι θα κάνει ή δεν θα κάνει στο σώμα του. Πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο του οποίου το σώμα είναι το απόλυτο εργαλείο της δουλειάς του, όπως στην περίπτωση του Novak Djokovic. Αλλά όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο, το μήνυμά του κατά του εμβολιασμού ακούγεται από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Και λειτουργεί ως επιβεβαίωση σε ένα επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η συνωμοσιολόγος σύζυγος του Novak Djokovic

Η σύζυγος του Novak Djocovic, Jelena είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον σύζυγό της σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό στο οποίο όλη σχεδόν η ανθρωπότητα ελπίζει. Η ίδια μέσα από τα social media, προώθησε και το βίντεο του Dr Thomas Cowan που συνέδεε τον κορονοϊό με τις κεραίες 5G σε μία θεωρία συνωμοσίας που αποδείχθηκε λανθασμένη. Το video έχει σημανθεί ως «ψευδείς πληροφορίες» και λίγες ημέρες αργότερα το διέγραψε από το Instagram της.

O Novak Djokovic παλαιότερα είχε εκφράσει και την ιδεολογική του αντίθεση προς τις επεμβάσεις. Το 2017 είχε αρνηθεί ιατρική παρέμβαση στον αγκώνα του, επιμένοντας να τον γιατρέψει με διαφορετικές, ολιστικές μεθόδους. Τελικά έκανε επέμβαση το 2018 και όταν συνήλθε από τη νάρκωση έκλαιγε για τρεις ημέρες.

«Ένιωθα ότι είχα απογοητεύσει τον εαυτό μου», είχε πει στην “Telegraph”. Κι όμως, δεν είχε απογοητεύσει τον ναό του, το σώμα του δηλαδή. Του είχε επιτρέψει απλά να θεραπευτεί, εμπιστευόμενος κόντρα στη φιλοσοφία του τη σύγχρονη ιατρική. Πέντε μήνες αργότερα είχε κερδίσει το Wimbledon. Τον Νοέμβριο ήταν και πάλι ο νούμερο ένα τενίστας του κόσμου. Μήπως αυτή η υπενθύμιση τον κάνει να ξανασκεφτεί το εμβόλιο; Για το καλό όλων μας δηλαδή.