Η βασίλισσα Ελισάβετ και το παλάτι απέκλεισαν τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες από θέσεις εργασίας. Ρατσισμός alert
- 3 ΙΟΥΝ 2021
Οι αυλικοί της βασίλισσας Ελισάβετ, οι πιο στενοί της υπάλληλοι δηλαδή, απαγόρεψαν σε «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» να εργαστούν σε θέσεις γραφείου στο παλάτι τουλάχιστον ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτό αποκαλύπτουν νέα έγγραφα που αναζοπυρώνουν τον διάλογο για την σχέση της βασιλικής οικογένειας με τον ρατσισμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian”, τα ίδια έγγραφα ρίχνουν φως στον τρόπο που το παλάτι διαπραγματεύτηκε κάποιες τροπολογίες -βρίσκονται σε ισχύ μέχρι σήμερα- οι οποίες εξαιρούν τη βασίλισσα και τον οίκο της, από νόμους κατά των φυλετικών διακρίσεων και των διακρίσεων φύλου.
Η βασίλισσα Ελισάβετ εξαιρείται από νόμους κατά των διακρίσεων
Τα έγγραφα αυτά αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο έρευνας της “The Guardian” για τις παρεμβάσεις της βασίλισσας Ελισάβετ στο νομοθετικό έργο της Βουλής μέσα από τη διαδικασία της «συναίνεσης της βασίλισσας». Αποκαλύπτουν πως το 1968 ο οικονομικός διευθυντής της βασίλισσας Ελισάβετ, ενημέρωσε τους δημόσιους υπαλλήλους ότι «δεν είναι η πρακτική μας να διορίζουμε έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» σε δουλειές γραφείου στον βασιλικό οίκο. Ωστόσο, διευκρίνιζε ότι επιτρέπεται να εργαστούν ως υπηρέτες στο σπίτι. Τα φυλετικά στερεότυπα σε όλο τους το μεγαλείο.
Αυτό που μένει ασαφές είναι το πότε σταμάτησε αυτή η πρακτική. Το παλάτι του Buckingham αρνήθηκε να απαντήσει στην εφημερίδα γι’ αυτή την απαγόρευση και το πότε άρθηκε. Αυτό που προτίμησε να αναφέρει είναι ότι τα αρχεία του, αποδεικνύουν ότι άνθρωποι που ανήκαν σε εθνοτικές μειονότητες, δουλεύουν στο παλάτι από τη δεκαετία του 1990. Νωρίτερα, το παλάτι δεν κρατούσε κάποιο αρχείο στο οποίο να φαίνεται η καταγωγή του προσωπικού.
Ήταν πάντως η δεκαετία του 1960 όταν οι υπουργοί της Βρετανικής κυβέρνησης θέλησαν να προωθήσουν νόμους που θα έκαναν παράνομη την άρνηση εργασίας σε κάποιον λόγω της φυλής, της καταγωγής ή του φύλου του. Η βασίλισσα εξαιρείται προσωπικά από αυτούς τους νόμους για την ισότητα εδώ τέσσερις δεκαετίες. Η εξαίρεση αυτή, σημαίνει πρακτικά ότι μία γυναίκα ή μέλη εθνοτικών και φυλετικών μειονοτήτων που εργάζονται για εκείνη, δεν μπορούν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον της αν έχουν βιώσει κάποια διάκριση σε βάρος τους. Οι νόμοι αυτοί αλλά και οι εξαιρέσεις τους μπήκαν σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1970.
Το παλάτι δεν αρνήθηκε αυτή την εξαίρεση για τη βασίλισσα Ελισάβετ, προσθέτοντας ότι είναι μια διαφορετική διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την διατύπωση παραπόνων σε σχέση με τις διακρίσεις προς τη βασίλισσα. Παρέλειψε βέβαια να πει τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία.
Η συζήτηση για τον ρατσισμό ανοίγει και πάλι στη βασιλική οικογένεια
Τα έγγραφα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα λίγο καιρό μετά τη δημόσια αποκάλυψη της Meghan Markle ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του παιδιού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Η Meghan Markle ήταν το πρώτο biracial μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Στις κατηγορίες αυτές απάντησε ο πρίγκιπας William δηλώνοντας στους δημοσιογράφους «δεν είμαστε ρατσιστές». Τα έγγραφα όμως, όπως και η ιστορία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, δείχνουν κάποια άλλη πραγματικότητα.
Δεν ξέρω βέβαια αν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και κάθε άλλης χώρας. Μιλάμε για συνανθρώπους μας στους οποίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να απολαμβάνουν τρομακτικά μεγάλα προνόμια απλά επειδή έτυχε να γεννηθούν σε μία οικογένεια. Καμία ικανότητα, κανένα άλλο προσόν δεν συνεκτιμάται για τη θέση την οποία καταλαμβάνουν, μόνο το κληρονομικό τους δικαίωμα γι’ αυτήν. Πόσο είναι σε θέση να καταλάβουν τις διακρίσεις και τον αγώνα για την εξάλειψή τους, άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μάλλον σε άλλη διάσταση από τη δική μας; Τόσο ώστε να εξασφαλίζουν την εξαίρεση τους από τους νόμους. Ένα ακόμα προνόμιο μόλις προστέθηκε στον σωρό που έχουν συγκεντρώσει.