CELEBRITIES

Kate Moss: Μιλά για το skinny shaming που δεχόταν στα 90s

Vianney Le Caer/Invision/AP

Σε νέο ντοκιμαντέρ η Kate Moss – η εμβληματική Βρετανίδα που άλλαξε τις πασαρέλες των ’90s και έδωσε νέα ταυτότητα στη μόδα – αποκάλυψε ότι στο παρελθόν, οι γονείς παιδιών με διαταραχές πρόσληψης τροφής, την κατηγορούσαν για την εμφάνιση των διαταραχών στα παιδιά τους, κάνοντάς της παράλληλα skinny shaming.

Η Kate Moss έκανε δημοφιλές το skinny look στη φωτογράφιση του εξώφυλλου της Vogue το 1993, όταν ήταν μόλις 19 ετών. Η τάση διήρκεσε σε όλη τη δεκαετία του ’90. Είχε βρεγμένα μαλλιά, πιασμένα προς τα πίσω, χλωμό δέρμα και ήταν πολύ αδύνατη. Μάλιστα, είχε γίνει επίσης γνωστή για την “heroin chic” αισθητική της. O όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά όταν ο φωτογράφος Davide Sorrenti πήρε υπερβολική δόση και έφυγε από τη ζωή. Η μητέρα του, έδωσε αγώνα για αλλαγές στην βιομηχανία της μόδας για να τιμήσει τη σύντομη ζωή του και ζήτησε από τους διευθυντές περιοδικών να μην προσλαμβάνουν μοντέλα που ήταν ηρωινομανή. Τα χαρακτηριστικά του heroin chic ήταν το χλωμό δέρμα, οι μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια, το αποστεωμένο σώμα, το ανδρόγυνο look και τα λιγδωμένα μαλλιά.

Ο κόσμος την κατηγορούσε ότι προωθούσε τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως λέει το μοντέλο σε ένα νέο ντοκιμαντέρ της στο Disney+ για τη ζωή της. «Οι γονείς έρχονταν κοντά μου και μου έλεγαν: ”Η κόρη μου είναι ανορεξική”. Ήταν απαίσιο», είπε. «Νομίζω ότι επειδή ήμουν απλώς αδύνατη και οι άνθρωποι δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν αδύνατα μοντέλα. Αλλά αν ήμουν πιο εύσωμη, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο θέμα. Απλώς το σχήμα του σώματός μου ήταν διαφορετικό από τα μοντέλα πριν από εμένα».

To skinny shaming είναι μία μορφή body shaming την οποία και η Kate Moss είχε υποστεί. Οι άνθρωποι που είναι αρκετά αδύνατοι μπορεί να δεχτούν σχόλια όπως «Δεν τρως ποτέ;» ή «Είσαι άρρωστος;» που λειτουργούν επίσης επιβαρρυντικά για την ψυχολογία και την αυτοεικόνα του ατόμου.

Μερικά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν σχετιστεί με το body shaming είναι: Το άγχος, η σωματική δυσμορφική διαταραχή, η κατάθλιψη, ο υψηλός κίνδυνος αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, η φτωχότερη ποιότητα ζωής, η ψυχική δυσφορία.

Περιγράφοντας τη φωτογράφιση με τη φωτογράφο Corinne Day, η Kate Moss είπε: «Ένιωσα πολύ καλά. Σε όλο το γύρισμα, ένιωθα πολύ άνετα, μου άρεσε να δημιουργώ τις εικόνες. Ξέρεις, δεν ήταν λαμπερό. Ήταν στο διαμέρισμά μου στο Λονδίνο».

Η πρωτότυπη φωτογραφία από το 1993 βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Victoria and Albert Museum και θα τη δεις και στο ντοκιμαντέρ In Vogue: The 90s, το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Σεπτεμβρίου. Η αρχισυντάκτρια μόδας Catherine Kasterine δήλωσε ότι το κοινό «δεν ήταν έτοιμο» και έμεινε «απολύτως τρομοκρατημένο» με τη φωτογραφία με τα εσώρουχα.

«Αμέσως, οι φωτογραφίες διασύρθηκαν εντελώς και κατακρίθηκαν. Ίσως είχαμε υποτιμήσει το γεγονός ότι αυτή η εμφάνιση ήταν στο μυαλό μας αρκετά φυσιολογική», πρόσθεσε. Η αρχισυντάκτρια της Vogue, Anna Wintour, είχε σχολιάσει για τη συγκεκριμένη φωτογράφηση: «Αυτή η εμφάνιση – με το πολύ υποσιτισμένο μοντέλο – έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα».

«Πολλοί από εμάς στη Vogue ανησυχούσαμε για το “heroin chic” ή την ανορεξία, όλα τα πράγματα που σχετίζονται με αυτό το look. Έφτασε σε τέτοιο σημείο. Θυμάμαι ότι ήμουν στον Λευκό Οίκο όταν η κυβέρνηση Clinton ασχολήθηκε με το θέμα», δήλωσε η Anna Wintour.

Το ντοκιμαντέρ έχει μια σειρά ομιλητών, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρώην συντάκτης της Vogue Edward Enninful και η συνάδελφός της και supermodel Naomi Campbell, καθώς και οι ηθοποιοί Gwyneth Paltrow και Sarah Jessica Parker.

Exit mobile version