Κλέλια Ρένεση: «Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο. Όχι στα μπιτσόμπαρα»
- 14 ΙΟΥΛ 2023
Αν έχεις συμπληρώσει τουλάχιστον 25 κύκλους γύρω από τον ήλιο, ίσως θυμάσαι τις παραλίες της Ελλάδας και αλλιώς. Όχι μόνο με στρωμένες, παρατεταγμένες ξαπλώστρες και κρεβάτια στην άμμο, ούτε μόνο με ξύλινες πλατφόρμες και κατασκευές που φιλοξενούν από τραπέζια μέχρι το εξωτερικό μπαρ των μαγαζιών. Ίσως θυμάσαι εποχές που δεν ήταν επιβεβλημένο να ακούς μουσική την ώρα που ξαπλώνες το κορμί σου στην άμμο ή τα βότσαλα. Οι εικόνες αυτές μοιάζουν να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί κι αυτό είναι ένα αγκάθι στην καρδιά όλων όσοι αγαπούν να γίνονται ένα με τη φύση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Κλέλια Ρένεση.
Η Κλέλια Ρένεση βλέποντας ίσως τις παράνομες ξαπλώστρες που κατά καιρούς βλέπουμε να φιγουράρουν στις ειδήσεις το μεγάλο ελληνικό (και άκρως τουριστικό) καλοκαίρι και το πόσο δύσκολο καθίσταται το να απολαύσεις ελέυθερα μία από τις «οργανωμένες» παραλίες της χώρας, ξέσπασε σε μία ανάρτηση που πραγματοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
«Δεν υπάρχει κολπίσκος, κολπάκι, αμμουδιτσα ακόμα κ βράχος που δεν εκμεταλλεύεται από ιδιώτη στο κράτος που ζούμε. Στον βωμό του τουρισμού, της ανάπτυξης και του κέρδους, γίναμε αλυσοδεμένοι καταναλωτές για να απολαύσουμε λίγο τη θάλασσα που τόσο απλόχερα η φύση έχει προσφέρει με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ελληνικής ακτογραμμής. Προσοχή παιδιά. Άλλο επιχειρείν, άλλο ξεπουλάω», έγραψε αρχικά η Κλέλια Ρένεση αναρτώντας μία φωτογραφία από παραλία στην οποία είχε βρεθεί. Μία παραλία όπου ανάμεσα στην ίδια και τη θάλασσα δεν παρεμβάλλονταν ούτε ξαπλώστρες, ούτε ηχεία, ούτε τίποτα παρά μόνο τα βότσαλα.
«Μια σοβαρή κρατική μέριμνα, φροντίζει τις καλύτερες και πιο καλαίσθητες παραλίες να τις προσφέρει δωρεάν στον κόσμο», σημείωσε. «Και τουλάχιστον να υπάρχει μια σοβαρή και δίκαιη αναλογία. Οι παραλίες ανήκουν στον κόσμο. Κι όχι στα μπιτσόμπαρα και στους κανόνες που αυτά επιβάλουν (όχι πετσέτες κάτω, όχι παιδιά, όχι παιχνίδι με μπάλες, όχι σκυλιά, όχι φαΐ απ’ το σπίτι, όχι τρεις κάτω απ’ την σκιά της ομπρέλας και άλλα τραγελαφικά)», εξήγησε στη συνέχεια η Κλέλια Ρένεση.
Η Κλέλια Ρένεση αντιλαμβάνεται ότι ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη της οικονομίας, ωστόσο, δεν καταλαβαίνει γιατί αυτός πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της κουλτούρας του τόπου, καθώς κουλτούρα για την ηθοποιό είναι οι κάτοικοι μίας χώρας.
«Είναι άλλο να καλοδέχεσαι τουρίστες στον τόπο σου για να μοιραστείς την κουλτούρα σου και τις ομορφιές του τόπου μαζί τους, κι είναι άλλο να αφαιρείς όλη την κουλτούρα απ’ τον τόπο για να μπει “το δολάριο”… Και η κουλτούρα είμαστε εμείς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μετά από μια κουραστική μέρα πάνε για μια δροσιά στη θάλασσα. Ο συνταξιούχος, ο φοιτητής, η πολύτεκνη οικογένεια», έγραψε χαρακτηριστικά.
«Μέχρι τώρα έλεγα “άστους να τσακώνονται για μια ξαπλώστρα, πάμε να πιάσουμε τα βουνά”, όμως όχι, φτάνει πια», σημείωσε έπειτα η Κλέλια Ρένεση και εξήγησε περαιτέρω την νέα στάση της απέναντι στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.
«Οι μισές και παραπάνω παραλίες με άμεση πρόσβαση σε δημόσιο δρόμο θα πρέπει να είναι ελεύθερες από ξαπλώστρες. Ελεύθερες από “εμπόρους σκιας”. Δεν θέλουμε άλλες παροχές. Δεν θέλουμε άλλα σίδερα στις παραλίες. Θέλουμε την ελευθερία μας. Και τον τόπο μας πίσω», κατέληξε στην ανάρτησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο ο Άρειος Πάγος είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης» των παραλιών, σε περιπτώσεις δηλαδη στην οποία «ιδιοκτήτες» φράζουν με διάφορους τρόπους εισόδους προς παραλίες κάνοντάς τες «σχεδόν ιδιωτικές».
«Ο νόμος δεν αναγνωρίζει “ιδιωτικές” παραλίες!» τόνισε το υπόμνημα του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μπλοκάρει η πρόσβαση του κοινού –που προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα – δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά «ανήθικη» και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυστηρά. Όπως επισημάνθηκε στην εγκύκλιο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει διά της επιχειρηματικής ή άλλης παρουσίας τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές.