Λάκης Λαζόπουλος: «Να πάψει να θεωρείται άνδρας, όποιος σκοτώνει μία γυναίκα»
- 16 ΔΕΚ 2021
Ο Λάκης Λαζόπουλος δημιούργησε το πρώτο του Podcast για το NEWS247. Η στήλη του «Στο στόμα του Λάκη», είναι πλέον και μία ηχητική απόλαυση, μέσω της οποίας ο Λάκης Λαζόπουλος σχολιάζει τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.
Με 16 γυναικοκτονίες να έχουν ήδη σημειωθεί το 2021, ο Λάκης Λαζόπουλος χρειάστηκε να ανοίξει το λεξικό του για να μιλήσει για τον όρο γυναικοκτονία. Ο ηθοποιός, σεναριογράφος, παρουσιαστής, συγγραφέας και αρθρογράφος, έχει επίσης υπάρξει και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Όταν, λοιπόν, μιλά για την αναγκαία νομική καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία, τα λεγόμενά του στηρίζονται και από αυτήν του την ιδιότητα, πέρα από αυτή του κοινωνικά ευαισθητοποιημένου πολίτη. Και μπορείς να ακούσεις όλα όσα είπε μετά το 11ο λεπτό του πρώτου επεισοδίου του podcast του.
«Ο νομικός όρος της ανθρωποκτονίας καλύπτει φαινομενικά και την γυναικοκτονία. Δεν χρειάζεται καινούργιος προσδιορισμός λένε», σημείωσε αρχικά ο Λάκης Λαζόπουλος.
Λάκης Λαζόπουλος: «Η γυναικοκτονία πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ιδιαίτερο είδος ανθρωποκτονίας»
«Η 16η γυναικοκτονία μέσα στο 2021 δείχνει ότι πρόκειται για μετάλλαξη της ανθρωποκτονίας και χρήζει να αντιμετωπιστεί σαν ένα ιδιαίτερο είδος ανθρωποκτονίας, που δεν μπορεί να καλύπτεται από προσδιορισμούς τύπου “πρωτοφανούς αγριότητας έγκλημα” ή “ιδιαζόντος απεχθούς”», συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη της αντιμετώπισης των γυναικοκτονιών μέσα και από τον νομικό ορισμό των εγκλημάτων αυτών.
«Η πανδημία αύξησε σε εξαιρετικό βαθμό την κυνικότητα και την βία των ανθρώπων», ανέφερε στη συνέχεια ο Λάκης Λαζόπουλος. Το μακάβριο παράδειγμα αυτού του κυνισμού υπάρχει, το ζήσαμε όλοι μαζί σαν κοινωνία.
«Ο αποτρόπαιος θάνατος του μικρού κοριτσιού, το τσιγγανάκι που το έλιωνε η βαριά σιδερένια πόρτα υπό τα βλέμματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι και το σκούντηγμα στο πόδι του νεκρού κοριτσιού, είναι σύμπτωμα κοινωνικό σε μία εποχή που κεντρική μας σημαία είναι η ατομική ευθύνη», επεσήμανε αναφερόμενος στον θάνατο της μικρής Όλγας στο Κερατσίνι. Σε αυτό το παράδειγμα που όσο κι αν δεν θέλουμε να δούμε είναι εκεί να μας υπενθυμίζει την «ανοσία» που έχουμε πλέον απέναντι στον θάνατο.
Ο καινούργιος Έλληνας και η «κατώτερη, αδύναμη, κτήμα του» γυναίκα
«Ο καινούργιος Έλληνας βγάζει την βία του, τα απωθημένα του εκεί που δεν έχει αντίσταση να του προβάλλουν. Θεωρεί την γυναίκα κατώτερη, αδύναμη, κτήμα του, που η ζωή της δεν αξίζει χωρίς αυτόν και την σκοτώνει σαν δολοφόνος πληρωμένος ενώ πάνω της ξεσπά με μίσος πρωτόγνωρο», συμπλήρωσε ο Λάκης Λαζόπουλος.
«Η γυναίκα χρειάζεται την απόλυτη προστασία του νόμου», σημείωσε και συνέχισε με τις δικές του προτάσεις για τις νομικές συνέπειες που θα έπρεπε να επιφέρει η γυναικοκτονία στον δράστη. «Γυναικοκτονία, είδος ανθρωποκτονίας. Το θύμα είναι γυναίκα, είναι σε σχέση με τον δράστη ή δεν είναι, αλλά ο δράστης θεωρεί ότι είναι. Πρέπει να αλλάξει η ισόβια κάθειρξη για την γυναικοκτονία, να πάει στα 25 χρόνια ισόβιας κάθειρξης. Καμία επαφή στο μέλλον του δράστη με τα παιδιά του, ούτε με τον ίδιο ούτε με μέλη της οικογένειάς του όσο τα παιδιά είναι ανήλικα. Να δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, να δίνονται στα παιδιά του», τόνισε ο Λάκης Λαζόπουλος.
Και κατέληξε σε μία πρόταση πιο ισχυρή και σε κάθε της λέξη. «Κι όσο διαρκεί η κράτησή του να έχει μαθήματα επιμόρφωσης για να προσδιορίσει ότι ο πλέον αδύναμος παραμένει ίσος σε δικαιώματα. Και ότι η επιβολή δύναμης σε άνθρωπο που δεν μπορεί να φέρει αντίσταση, του αφαιρεί το φύλο του. Να πάψει να λέγεται άνδρας όποιος σκοτώνει μία γυναίκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.