CELEBRITIES

Λευτέρης Πετρούνιας: Η δήλωση για το #MeToo που προκάλεσε και η διευκρίνιση

Instagram.com/eleftherios_petrounias

Ένα σχόλιο του χρυσού Ολυμπιονίκη, Λευτέρη Πετρούνια για το κίνημα #MeToo και τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον ελληνικό αθλητισμό, στις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα στις πρωινές εκπομπές, αλλά και στα social media.

«Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από εκεί και πέρα εάν υπήρξαν, εάν υπήρξαν, γιατί δεν είμαι σίγουρος δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει – σε εισαγωγικά – τα φώτα πάνω του ή μάλλον έχει καταφέρει τους στόχους του να τους υλοποιήσει, να έχει κάποιο τέτοιο παράπονο. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας και η δήλωση του συζητήθηκε και αναλύθηκε στις εκπομπές Happy Day και Πρωινό που έψαξαν να βρουν τι πήγε τόσο λάθος.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σχολίασε το #MeToo και οι πρωινές εκπομπές αντέδρασαν

«Μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε ξανά αυτή τη δήλωση, γιατί δεν καταλάβαμε τι ακριβώς θέλει να πει. Γιατί αν αμφισβητεί όλα τα περιστατικά είναι σαν να αμφισβητεί ένα ολόκληρο κίνημα που ξεκίνησε και δεν νομίζω να το κάνει αυτό ο Λευτέρης. Γιατί είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τι γίνεται σε όλους τους χώρους», ανέφερε μεταξύ άλλων η Σταματίνα Τσιμτσιλή, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια.

«Δεν θέλω να τον παρεξηγήσω ότι βάζει όλους τους αθλητές συλλήβδην στην ίδια κατηγορία. Δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται σε όλους τους χώρους. Μήπως μιλάει για τον χώρο της ρυθμικής;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια. «Άρα κάποιος που προχωρά σε καταγγελία, είναι επειδή δεν τα κατάφερε και έχει απωθημένα, κατά τη γνώμη του; Ας μείνουμε ότι εστιάζει στο δικό του χώρο. Αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, αν την ερμηνεύσουμε με κάποιους από αυτούς είναι πολύ άκυρη και αμφισβητούμε ένα ολόκληρο κίνημα και τη δύναμη που βρήκαν κάποιες γυναίκες να μιλήσουν για την κακοποίηση τους. Ας βάλουμε μια άνω τελεία», τόνισε. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε, η Σταματίνα Τσιμτσιλή απόρησε και το ίδιο απόρησε και ο Βαγγέλης Περρής, ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά στο Πρωινό.

«Είναι μία ατυχής δήλωση και νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και το έχει σκεφτεί από ό,τι φάνηκε. Δε φαίνεται να είναι τόσο επιπόλαια η δήλωσή του, αλλά ελπίζω κι εγώ να είναι γιατί είναι συμπαθέστατος, είναι ένας άνθρωπος που μας έχει συγκινήσει» είπε αρχικά ο Βαγγέλης Περρής με τον Γιώργο Λιάγκα να συμπληρώνει: «Άλλο ήθελε να πει και άλλο είπε. Είναι λάθος κι εγώ συμφωνώ. Αν καταλάβαμε καλά, αυτό που εννοούσε ήταν ότι ένας αθλητής πρώτου μεγέθους δεν κάνει τέτοιες δηλώσεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Γιώργος Λιάγκας αφού προβλήθηκε το video με τις δηλώσεις που παραχώρησε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

«Πρώτα από όλα δε μιλάμε για παράπονο. Εξ’ αρχής η τοποθέτηση του είναι λάθος, άσχετα ποια είναι η γνώμη του είναι βασισμένη σε κάτι λάθος. Δεν είναι λάθος αν κάποιος έχει δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση», πρόσθεσε η Φαίη Σκορδά.

«Η δήλωσή μου πήρε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που πραγματικά πρεσβεύω»

Ο Λευτέρης Πετρούνιας επανήλθε στο θέμα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Εκεί μέσω των Instagram Stories του, ο χρυσός Ολυμπιονίκης εξήγησε: «Η δήλωση μου πήρε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που στην πραγματικότητα πρεσβεύω. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ένας και κάθε μια που δημοσιοποιεί την προσωπική του ιστορία είναι σίγουρα γενναίος και αξιέπαινος. Η στήριξη μου σε όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απολύτως ξεκάθαρη».

Λευτέρης Πετρούνιας Instagram.com/eleftherios_petrounias
Λευτέρης Πετρούνιας Instagram.com/eleftherios_petrounias

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στη συνέχεια μοιράστηκε ένα ακόμα Instagram Story του, το οποίο είχε δημοσιεύσει από την πρώτη ημέρα που η Σοφία Μπεκατώρου είχε κάνει τη δημόσια εξομολόγησή της, η οποία σήμανε ουσιαστικά την έναρξη του ελληνικού #MeToo.

Οι απόψεις υπάρχουν και εκφράζονται. Το θέμα είναι ότι μπροστά στον Γολγοθά που ανεβαίνει κάθε θύμα κακοποίησης που αποφασίζει να κοινοποιήσει το δικό του βίωμα, οι απόψεις των τρίτων γι’ αυτό είναι απλά αχρείαστες, απλά περιττές. Και η καλύτερη στήριξη είναι καμιά φορά η σιωπή.