Μα ποιος είστε τελοσπάντων κύριε Ασκητή;
- 13 ΝΟΕ 2015
Έφτασα στην διεύθυνση Λ. Κηφισίας 30 & Θερμοπυλών 2. Ανέβηκα στον πρώτο όροφο και είδα την ταμπέλα: Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Μπήκα και στη συνέχεια κάθισα σε έναν μικρό χώρο αναμονής, πλάι σε ένα μικρό διάδρομο που ένωνε διάφορες πόρτες. Ακουγόταν κλασική μουσική και επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Στους τοίχους, πίνακες με γυναικείες μορφές αλλά και συμβουλές για σχέσεις.
Σύντομα, μεταφέρθηκα στην αίθουσα Τύπου. Δε ξέρω αν έχουν όλα τα Ιατρεία τέτοιους χώρους, όμως όταν μιλάμε για τον Dr. Θάνο Ασκητή, μάλλον καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει τέτοια αίθουσα. Είναι αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής σεξολόγος στην Ελλάδα και έχει μετρήσει πολλές ώρες στον τηλεοπτικό αέρα. Κείμενα του, εδώ και χρόνια, κυκλοφορούν στα πιο δημοφιλή περιοδικά online και offline. Οι περισσότερες γυναίκες τον ακούν με θρησκευτική ευλάβεια, σε κάθε του εμφάνιση.
Στο τραπέζι της αίθουσας Τύπου, υπήρχαν στοίβες βιβλία. Κόλλησα για λίγο στον τίτλο “Sexuality” και μετά κοίταξα ξανά τους τοίχους: γελοιογραφίες, με πρωταγωνιστή τον Dr. Ασκητή. Πρόλαβα να βγάλω μια φωτογραφία, πριν εμφανιστεί ο ίδιος, χαμογελαστός και πρόθυμος να μου απαντήσει σε κάθε απορία.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν πήγα τόσο με σεξουαλικές απορίες, όσο με ερωτηματικά για τη ζωή του ίδιου.
Τον ακούμε συνέχεια να μιλάει για τη ζωή μας, αλλά πόσα αλήθεια ξέρουμε για εκείνον;
Ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθουμε. Η αποστολή δεν ήταν εύκολη. Η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως, με θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Πως να σταματήσεις ένα γιατρό, την ώρα που σου μιλάει για το γυναικείο βιάγκρα αλλά και για την περίπλοκη φύση της γυναίκας; Περίπου μισή ώρα, δε συζητήσαμε για τίποτα άλλο. Τέτοια διάρκεια περίπου προβλεπόταν να έχει συνολικά η συζήτηση μας. Όταν είδα το ρολόι, με έλουσε κρύος ιδρώτας. Επιτάχυνα και ξεκίνησα να ρωτάω για τη ζωή του.
Αν μπορώ να το πω αθλητικά: στην παράταση, μπήκαν τα πιο ωραία γκολ. Μίλησε για τις μέρες που σκούπιζε στην Αμερική, ώστε να βγάλει μεροκάματο αλλά και για την αμοιβή 20.000 ευρώ/ επεισόδιο που του προσφέρθηκε από ιδιωτικό κανάλι και είπε όχι. Ακομπλεξάριστα, αναφέρθηκε και στην πολιτική, τονίζοντας ότι δε θα ασχολιόταν ξανά ενώ δε ντράπηκε να απαντήσει στο γιατί θεωρεί πως είναι τόσο δημοφιλής.
Γεννημένος γιατρός με αγάπη για τη δημοσιογραφία
“Ήθελα πάντα να γίνω γιατρός. Θυμάμαι ένα περιστατικό που συνέβη στα 11 μου χρόνια. Σε μια σχολική γιορτή, ήταν να παίξουμε μια θεατρική παράσταση που είχε ένα γιατρό. Είπα αμέσως ότι θέλω να πάρω εγώ αυτό το ρόλο. Όταν με ρώτησε ο δάσκαλος γιατί, απάντησα “γιατί εγώ θα γίνω γιατρός”. Από τότε δεν παρέκκλινα της επιλογής μου” τονίζει.
Και τώρα αν γεννιόμουν πάλι γιατρός θα γινόμουν. Δε φαντάζομαι τον εαυτό μου κάτι άλλο.
Βέβαια, παραδέχεται ότι ίσως να του άρεσε και η δημοσιογραφία. Θυμάται τότε που διάβαζε βιβλία του Χρήστου Πασαλάρη. “Για εμένα ήταν μια μήτρα δημοσιογραφίας” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είχε επηρεαστεί πολύ αλλά η ιατρική τον τραβούσε περισσότερο.
Το πέρασμα του από τη δημοσιογραφία ωστόσο, το έκανε πολύ νωρίτερα από την απόκτηση πτυχίων Ιατρικής. Υπήρξε, όταν ακόμα ήταν φοιτητής, ένας από τους εκφωνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.
Όπως θυμάται, του είχαν πει ότι έχει ωραία φωνή και έτσι αποφάσισε να δώσει εξετάσεις. Το έκανε κρυφά από τους γονείς του και όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν 100 άτομα υποψήφια για 5 θέσεις μόνο, δεν πίστευε ότι θα περάσει. Κι όμως, τον πήραν τηλέφωνο στο σπίτι να του πουν ότι είχε πετύχει. “Αν το σήκωνε ο πατέρας μου, δε θα είχα πάει στη σχολή” σημειώνει.
Η σχολή ήταν ένα χρόνο. Έκανε ορθοφωνία και μετά μπήκε στο Δεύτερο Πρόγραμμα, όπου έλεγε ειδήσεις και την ώρα. Τότε ήταν 21 χρονών. “Κατάφερα να βρω τη φωνή μου, να μιλάω σωστά, να μιλάω καλά” διαπιστώνει εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που δεν παρέμεινε στα μικρόφωνα. “Μου ήρθε πρόσκληση να πάω στην Κέρκυρα, όπου ξεκινούσε ένας σταθμός. Δε μπορούσα να αφήσω την Ιατρική για να πάω να κάνω τον εκφωνητή, όμως. Ήταν πέρα από κάθε λογική για εμένα” υπογραμμίζει.
Τα χρόνια στην Αμερική
Ακολούθησε, λοιπόν, το όνειρο του και έγινε γιατρός. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (όπου σήμερα διδάσκει) με εξειδίκευση στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική. Στην Αμερική, επέλεξε όπως λέει “κατά τύχη” το πεδίο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Η φοίτηση ήταν έμμισθη αλλά χρειαζόταν κι άλλα χρήματα, τα οποία εξασφάλισε με μια δουλειά σε ένα ελληνικό μπαρ.
“Έκρυψα ότι σπούδαζα Ιατρική και ζήτησα δουλειά από τον κύριο Λεωνίδα, έναν Λάκωνα που είχε ένα μπαρ. Μου είπε ότι μπορώ να πηγαίνω να δουλεύω περίπου 4 ώρες, να σκουπίζω και να πετάω τα σκουπίδια. Γι’ αυτό θα έπαιρνα 20 δολάρια την ημέρα” θυμάται. Το έκανε. Μετά πήρε “προαγωγή” και έγινε ταμίας. Όταν ανακαλύφθηκε το μυστικό του, ότι δηλαδή σπούδαζε και δεν είχε βρεθεί κατά τύχη στην Αμερική, δεν τον έδιωξε κανείς. Συνέχισε να δουλεύει εκεί και μάλιστα πήγε να γίνει και προξενιό με την κόρη του κύριου Λεωνίδα. “Εγώ του είπα ότι δεν σκέφτομαι να παντρευτώ. Το μέλημα μου δεν ήταν ο γάμος, αλλά να πάρω την ζωή και την καριέρα μου στα χέρια μου”. Τον επισκεπτόταν κάθε φορά που πήγαινε Αμερική, μέχρι το 2007 οπότε και πέθανε στα 95 του χρόνια.
“Έμεινα 4 χρόνια στην Αμερική και πάω συχνά. Μου έμαθε πάρα πολλά αυτή η χώρα. Όπως να κάνω αποταμίευση – είχα επιβραβευθεί με ένα πολύ ακριβό ρολόι γι’ αυτό το λόγο από τράπεζα” σημείωσε. Παράλληλα, θυμήθηκε τη μέρα που βιαστικός να πάει σε ένα ραντεβού με πανέμορφη γυναίκα, χρησιμοποίησε τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και δεν πέρασε απαρατήρητος από αστυνομικό. Είπε ψέματα ότι πάει σε μια κοντινή κλινική. Πιστεύοντας ότι λέει αλήθεια, ο αστυνομικός τον συνόδευσε αρκετά κοντά στο προορισμό και “ευτυχώς προέκυψε κάτι”. “Έμαθα τότε ότι σε αυτή τη χώρα, τα λάθη πληρώνονται” παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι προφανώς αν είχε αποκαλυφθεί ότι δεν ίσχυαν όσα έλεγε, θα είχε τιμωρηθεί αυστηρά.
Καινοτομία και κάμερες
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι το θέμα της σεξουαλικότητας ήταν σκοτεινό και ανύπαρκτο. “Δεν τολμούσε γιατρός να το θίξει. Όποιος το έκανε, χαρακτηριζόταν πονηρός, ανώμαλος γιατρός και καιγόταν” υπογράμμισε.
Έτσι, αποφάσισε να πρωτοπορήσει. Ίδρυσε μαζί με άλλους τέσσερις γιατρούς, το πρώτο Σεξολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, το 1986. Η πρωτοβουλία, έσπασε “κάθε ρεκόρ κοινωνικής προβολής και παρουσίασης” θυμάται ο Dr. Ασκητής σήμερα.
Ήταν ένα χτύπημα στην κοινωνία, αφύπνισε την ιατρική κοινότητα.
“Ξεκινήσαμε σαν τους Beatles, 5 γιατροί. Μείναμε ενωμένοι για περίπου ισάριθμα χρόνια” ανέφερε. Ο λόγος που δεν προχώρησε η ομάδα, ήταν σύμφωνα με τον Dr. Ασκητή, το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αρκετά μεγάλη προβολή. Υπήρχε ανταγωνισμός. “Μετά άρχισαν οι αγωγές. Έκανα λάθος που δεν είχα κάνει ένα καταστατικό. Αυτό έφερε συγκρούσεις και διαφωνίες. Αποχώρησα και αυτό το εγχείρημα μαράζωσε”, τονίζει.
Μετά από αυτά, κινήθηκε αυτόνομα. Ήταν το 1994-1995 όταν αποφάσισε να ιδρύσει ένα Ινστιτούτο. Και το έκανε, στη Μεσογείων. Το 2005 μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση.
Λίγο πριν την ίδρυση του Ινστιτούτου, είχε ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του με την ΕΤ3. Υπήρχε μια εκπομπή που λεγόταν “σεξ την Τρίτη”. Την παρουσίαζε ένας δημοσιογράφος με μια ψυχολόγο. Πήγαινε σαν καλεσμένος αρχικά και μετά του ήρθε η πρόταση να την αναλάβει ο ίδιος.
“Όταν ξεκίνησα τις εκπομπές – στα 40 μου πια – είχα φόβο, δεν ήξερα αν θα έχουν απήχηση και επιτυχία. Είχα όμως το μεγάλο ατού ότι ήταν στην κρατική τηλεόραση. Αυτό με προστάτευσε” σημείωσε.
Πρώτη φορά κατάλαβα τη δύναμη της τηλεόρασης, σε ένα ταξίδι με την γυναίκα μου στην Καβάλα. Τότε προβαλλόταν η εκπομπή στην ΕΤ3 και η Αθήνα ακόμα έβλεπε αυτό το κανάλι με χιόνια. Μόλις με είδαν οι κάτοικοι, με έπιασαν και με σήκωσαν ψηλά. Μου προκάλεσε αμηχανία.
Είχε ρεύμα και αυτό φαινόταν. Η πρόταση για να ξεκινήσει εκπομπή στην Αθήνα πια, δεν άργησε. Ήρθε από την ΕΡΤ2. “Εμείς και το σεξ”, από τις 11 μ.μ. μέχρι τη 1 π.μ..
“Μπήκα σε τέτοια θέματα που θα μπορούσα να είχα γίνει και κομμάτια από τις δομές της κοινωνίας. Δεν έφυγα ποτέ από το επιστημονικό μου ύφος, δεν έκανα τηλεόραση προκλητική, χυδαία ή ανήθικη” τονίζει σήμερα σχετικά με εκείνη την εποχή. “Πέρασε πάρα πολλά θέματα, είπαμε τα πάντα, κάναμε σπουδαίο κύκλο αναφοράς. Μιλήσαμε για γονείς, για παιδιά, για γάμο, για σχέσεις, για προβλήματα” συμπληρώνει.
“Όλα αυτά τα 10 χρόνια που έκανα ζωντανή τηλεόραση, δε δέχτηκα ένα χυδαίο τηλεφώνημα και τότε να σημειωθεί έβγαιναν απευθείας οι γραμμές στον αέρα” υπενθυμίζει.
Είχε τεράστια απήχηση. Εποχές που η ΕΡΤ1 είχε 1% τηλεθέαση, η εκπομπή έφτανε ποσοστά 25-28%. “Παίρναμε μερίδιο ακόμα και από αγώνες ποδοσφαίρου” υπογραμμίζει ο Dr Ασκητής, τονίζοντας ότι έχει ακόμα αρχείο με αυτές τις επιδόσεις.
“Εκείνες τις εποχές, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλά ζευγάρια να παρακολουθούν την εκπομπή χωριστά” θυμάται. Τα θέματα που θίγονταν, έκαναν πολλές γυναίκες να κουνούν επικριτικά το δάχτυλο στους συζύγους. Οι άντρες δεν ήθελαν να ακούνε παράπονα, μετακόμιζαν σε άλλο δωμάτιο αλλά συνέχιζαν να βλέπουν την εκπομπή.
Ήταν κάτι πρωτοπόρο. Μου έστελναν χιλιάδες γράμματα. Έπαιρναν τηλέφωνο να μάθουν αν θα γίνει η εκπομπή ώστε να μη βγουν από το σπίτι.
“Σήμερα δε θα το έκανα, γιατί η κοινωνία είναι βαθιά σεξιστική. Θα έκανα μια εκπομπή για τις σχέσεις και μια θεματολογία για τη σεξουαλική υγεία” τονίζει. Και σίγουρα όχι στην ιδιωτική τηλεόραση από όπου είχε πέρασμα. Συγκεκριμένα δέχτηκε να εμφανιστεί στον Alpha την περίοδο 2001-2003.
“Η ιδιωτική τηλεόραση κανιβαλίζει άγρια. Το εμπορικό κομμάτι δε με καλύπτει. Δεν έχω ανάγκη να βγάλω λεφτά από την τηλεόραση. Το έκανα γιατί το γούσταρα, προφανώς το χρησιμοποίησα, μου έκανε πολύ καλό επαγγελματικά αλλά δεν θα αυτοπυροβοληθώ μέσα στην τηλεόραση” αναφέρει.
“Όταν κόπηκε η εκπομπή από την ΕΡΤ ήταν στο απόγειο. Εξαιτίας της παραιτήθηκε ο διευθυντής της ΕΡΤ1.” τονίζει ο Dr Ασκητής αναφορικά με το γιατί δε συνεχίστηκε ένα τόσο πετυχημένο κονσεπτ, στη Δημόσια Τηλεόραση.
Οι λόγοι, όπως τονίζει, ήταν μάλλον πολιτικοί. Ο ίδιος είχε εκλεχτεί με το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.
“Λένε ότι χρησιμοποίησα πολιτικά την εκπομπή για να γίνω αναγνωρίσιμος και να μπω στην πολιτική. Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς” σημειώνει.
Η βουλευτική του πορεία δεν κράτησε πάνω από τρία χρόνια. Παραιτήθηκε λόγω επαγγελματικού ασυμβίβαστου. “Μπήκα στην πολιτική, με το σκεπτικό μήπως μπορέσω να επηρεάσω σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία. Είδα όμως ότι δε μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα”, τονίζει και συνεχίζει:
“Όταν μπήκα στην πολιτική κατάλαβα ότι πρέπει λέω ψέματα και θα παίζω θέατρο. Δε μου άρεσαν αυτά, αν και κάποια στιγμή αναγκάστηκα να ακολουθήσω. Μετά πέταξαν το επαγγελματικό, ήξεραν ότι εγώ δε συμβιβάζομαι. Δεν είχα πάει ποτέ σε κομματική εκδήλωση, τους την έδινε. Δεν πήγα ποτέ να φανώ ως φιγούρα σε μια εκδήλωση της Περιφέρειας, δεν τα πίστευα αυτά τα πράγματα. Κι όμως οι δημοσκοπήσεις με έβγαζαν ψηλά”.
Δε μετάνιωσα που υπήρξα βουλευτής αλλά δε θα το ξαναέκανα. Η επίσημη πολιτική με έχει απογοητεύσει. Πιστεύω ότι αυτός ο τόπος δε θέλει να ωριμάσει ούτε να αναλάβει ευθύνες.
Είχε προτάσεις, όπως τονίζει, να επανέρθει στην πολιτική αμέσως μόλις “πήραν πίσω το ασυμβίβαστο. Δε θέλησα, όμως, γιατί είχα δρομολογήσει τόσα πράγματα και με γέμιζε πολύ αυτό που κάνω. Δε μου λείπει η ταμπέλα του πολιτικού”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μετά από την απόσυρση του από τα πολιτικά, η τηλεόραση τον ζητούσε…
Κανάλι ιδιωτικό μου έδωσε τόσα λεφτά που θα είχα λύσει το οικονομικό μου πρόβλημα, το 2007. Για κάθε εβδομάδα περίπου 20.000 ευρώ το επεισόδιο, αμοιβή μόνο για εμένα, δηλαδή 80.000 ευρώ το μήνα. Κι όμως το αρνήθηκα. Δε ξέρω αν θα τα έπαιρνα αλλά η πρόταση αυτή ήταν, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είπα όχι γιατί δεν θέλω να ασχοληθώ με ιδιωτική τηλεόραση.
Και η ΕΡΤ του ξαναχτύπησε την πόρτα το 2007. Όπως τονίζει, τα είχαν συμφωνήσει όλα όμως τελικά δεν τον πήραν ποτέ τηλέφωνο για να ξεκινήσει όπως είχε συμφωνηθεί. “Έμαθα ότι η συνδικαλιστική οργάνωσης της ΝΔ στην ΕΡΤ, είχε μπλοκάρει την εκπομπή επειδή ήμουν παλιά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ” τονίζει. Σε εκπομπές, φυσικά πάει αλλά μόνο ως καλεσμένος.
Let’ s talk about sex
Πίνακας στους χώρους του Ινστιτούτου
Στις εκπομπές, μιλάει φυσικά για θέματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο και με τρόπο τέτοιο που καθηλώνει. Η ροή του λόγου του, είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί κανείς να την αντιγράψει, ακόμα και αν έχει έτοιμο χαρτί γραμμένο μπροστά του με όσα πρέπει να πει.
Έτσι ήταν και όταν ξεκίνησε να μιλάει, στο πλαίσιο της συνέντευξης μας, για το νέο του βιβλίου. “Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε κάνει ένα πολύ ωραίο βιβλίο για τη γυναίκα. Ψυχολογία γυναίκας, σεξουαλικότητα, λειτουργία. Θα αποφύγουμε να μιλήσουμε για την μητρότητα, θα δώσουμε περισσότερο έμφαση στη νέα γυναίκα. Στο πως αισθάνεται η ίδια και πως λειτουργεί σήμερα. Ο τρόπος, ο ρόλος και η έκφραση της” σημείωσε χαρακτηριστικά
Στα επόμενα λεπτά, είχε πει μερικά φανταστικά πράγματα, στα οποία δε χωρούν παρεμβολές:
– “Με τη γυναίκα θέλουμε δε θέλουμε ασχολούμαστε περισσότερο, γιατί έχει αλλάξει πάρα πολύ την εικόνα της, τον εαυτό της, τη ζωή της. Έχει μια άλλη ζωή γενικά. Είναι πολύ πιο μαχητική, σαφώς παρεμβατική στη ζωή του άντρα, ενώ παλιά ήταν ακολουθούμενη από τη ζωή του άντρα”.
– “Στο κρεβάτι η γυναίκα γίνεται πιο απαιτητική στην αναζήτηση προτύπων, δηλαδή τον οργασμό, την επιθυμία, την ευχαρίστηση”.
– “Είμαι πολύ καχύποπτος για το θηλυκό βιάγκρα. Είμαι δεκτικός ως γιατρός αλλά θεωρώ ότι δε δίνει σπουδαία αποτελέσματα και έχει και πολύ μικρό target group (απευθύνεται σε γυναίκες περίπου πριν την εμμηνόπαυση). Δε νομίζω ότι θα έχει ίσως αυτό προσδοκούν οι γυναίκες ή η εταιρεία που το πλασάρει.
“Δεν είναι τόσο εύκολο στην γυναίκα ένα φάρμακο να απαντήσει στη σεξουαλική της επιθυμία διότι έχει έναν πολύπλοκο μηχανισμό”.
– “Ο εγκέφαλος της γυναίκας σε επίπεδο ερεθισμάτων διαχείρισης της σεξουαλικότητας είναι διαφορετικός από τον άντρα. Στον άντρα μπορείς να παρέμβεις αγγειοκινητικά και τα φάρμακα που βγήκαν για τον άντρα προϋποθέτουν την επιθυμία για να δράσουν. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ψυχολογία του σεξ, όσο κι αν βιολογικά παρεμβαίνουμε. Στον ψυχικό άξονα όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε τόσο άμεσα και να έχουμε ένα διακόπτη”.
– “Πιστεύω ότι θα πάρει και στην Ευρώπη έγκριση αλλά εγώ δεν προσδοκώ πολλά”.
– “Η γυναίκα είναι πιο εγκεφαλικό ον και δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι γονίδια, είναι φύση”.
– “Η γυναίκα μπαίνει σε ένα άγχος και μια αγωνία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του άντρα”.
– Αν λείψει το σεξ από δύο ανθρώπους, δεν είναι ζευγάρι πια. Αν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή, το ζευγάρι χάνει το όλο του. Γι’ αυτό ίσως η γυναίκα ψάχνει το χάπι.
– “Η γυναίκα θα αναζητήσει πιο εύκολα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το οικονομικό στη γυναίκα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι η φύση της”.
– “Tο DNA της γυναίκας φέρει τη μητρότητα ακόμα και αν μην κάνει ποτέ παιδί. Άρα επιλέγει αυτόν που έχει τα πιο πολλά εχέγγυα”
“Είναι μύθος ότι ο άντρας φοβάται την έξυπνη γυναίκα. Ο άντρας φοβάται την καταπιεστική γυναίκα, τη γυναίκα δυνάστη, την τυραννική, που τον κριτικάρει, που χάνει στο γάμο τη θηλυκότητα της, που παρασύρεται από υποχρεώσεις, την αυταρχική, την χρεωστική κοκ. Τη θέλει στοργική όπως είναι η μάνα το και θέλει να χειρίζεται πολλά πράγματα όπως η μαμά του. Να τον συγχωρεί, να τον φροντίζει και λίγο σαν μωρό”.
-“Όταν πεθάνει η γυναίκα ο άντρας καταρρέει, ενώ η γυναίκα είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη να επιβιώσει. Ο άντρας είναι ευάλωτος, όταν πεθάνει η γυναίκα του χάνεται,απομονώνεται. Η γυναίκα είναι πολύ πιο σκληρή, πιο προσαρμοστική στο χωρόχρονο της ζωής”.
– “Το μεγαλύτερο κοινό μου είναι οι γυναίκες. Οι άντρες είναι εγκλωβισμένοι στο ταμπού ότι τα ξέρουν όλα. Ο άντρας δε διαβάζει, γιατί αν αρχίσει να διαβάσει θα νομίζει ότι έχει πρόβλημα. Η γυναίκα είναι πιο ώριμη”.
” Η γυναίκα πολλές φορές αισθάνεται άρρωστη γιατί δεν έχει οργασμό, νιώθει ανάπηρη, υποκρίνεται οργασμικά”.
– “Η γυναίκα θέλει περισσότερο την ενημέρωση, γιατί εμπλέκεται πιο πολύ στα θέματα της σεξουαλικότητα. Σαφώς για να νιώθει πιο καλά με τον εαυτό της”.
– “Το σεξ το κρατάει στα χέρια της η γυναίκα και όχι ο άντρας”.
– “Η γυναίκα που κρατάει τον εαυτό της, κρατάει και τον άντρα”.
– “Ο τσακωμός σε μια σχέση δεν είναι κακό πράγμα. Η παγωμάρα, η σιωπή, τα μούτρα είναι. Το να τσακώνεται έχει νόημα. Η σύγκρουση δημιουργεί ένταση και η ένταση φέρνει σεξ. Εκτός και αν μιλάμε για καθημερινή εχθρότητα που πεθαίνει μια σχέση”.
Αντί επιλόγου
Μετά από μια τέτοια συζήτηση, αφήνω τον ίδιο τον Dr. Ασκητή να μιλήσει για τον εαυτό του, αντί επιλόγου. Αρχικά τον ρωτάω αν το “Ασκητής” έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα του.
“Δε συμπίπτει με τον χαρακτήρα μου. Είμαι θρησκευόμενος και με έχουν κατηγορήσει για το αντίθετο, ότι είμαι του διαβόλου. Δεν είμαι θρησκόληπτος, αλλά θα πάω στην εκκλησία και τα παιδιά μου θα πήγαιναν μια φορά πάντα το μήνα. Τους πέρασα το μήνυμα ότι υπάρχει ο Θεός, ο Χριστός. Δεν πιστεύω ότι μετά το θάνατο σε περιμένει ο Άγιος Πέτρος και κρατάει τη λίστα με τα λάθη σου, πιστεύω ότι ο άνθρωπος τελειώνει βιολογικά και μένει πίσω του το γονίδιο. Δεν πιστεύω στην αιωνιότητα. Πιστεύω ότι η πραγματική μεταβίβαση ζωής είναι το παιδί σου. Και εκεί τα δίνεις όλα και εκεί νομίζω ότι τα έδωσα όλα, και σωστά και λάθη.
Αναφορικά με το όνομα, νομίζω έχει προέλθει από έναν προπάππου που είχε μονάσει.
Του ζητώ να μου πει τη γνώμη του. Γιατί πιστεύει ότι είναι ο δημοφιλέστερος σεξολόγος.
“Έφτασα στα μυαλά των γυναικών χωρίς να λέω πολύ ψηλά επιστημονικά δεδομένα που δε θα έφταναν. Τους μίλησα μια γλώσσα που την κατάλαβαν. Έσπασα ταμπού. Πέτυχα να πω τα πιο τολμηρά πράγματα με το πιο σοβαρό ύφος. Η δύναμη της γνώσης αυτή είναι. Να περάσεις μια πληροφορία χωρίς να την ευτελίσεις και να χάσεις το κύρος σου. Υπάρχει ένας μύθος ότι όταν μιλάει κάποιος και δεν τον καταλαβαίνεις, τον θαυμάζεις περισσότερο. Εγώ, έχω πετύχει το αντίθετο. Να με θαυμάζουν αφού με καταλάβουν”.