CELEBRITIES

Ο casual σεξισμός της ημέρας: Η Κλέλια Ρένεση «τα έβαλε» με τα ολοήμερα σχολεία και αντιμετώπισε σχόλια για το στήθος της

Papadakis Press

Τη δική της «μετάφραση καρδιάς», πραγματοποίησε η Κλέλια Ρένεση μέσω Instagram στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για το διευρυμένο ωράριο των παιδικών σταθμών και των ολοήμερων σχολείων. Η Κλέλια Ρένεση, που συχνά τοποθετείται σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα και μιλά για την ιδανική κοινωνία που ονειρεύεται, έκανε αυτό ακριβώς κι αυτή τη φορά. Ωστόσο, η ανάρτησή της εκτός από ένθερμους υποστηρικτές, αυτή τη φορά απέκτησε και πολέμιους.

Πριν από μερικές μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στο συνέδριο Δημογραφικό 2022. Η μεγάλη πρόκληση, την επέκταση του ωραρίου λειτουργείας των δημοτικών σχολίων και των παιδικών σταθμών έως τις 18.00 το απόγευμα. «Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 18:00 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Σε αυτή την εξαγγελία δήλωσε την αντίθεσή της μέσα από την ανάρτησή της, η Κλέλια Ρένεση.

«Διεύρυνση του ωραρίου των παιδικών σταθμών ακούω, ολοήμερα σχολεία, προσπάθεια προσαρμογής στις παρούσες συνθήκες διαβάζω, πιλοτικό πρόγραμμα κι άλλα τέτοια. Και η καρδιά μεταφράζει: Θα σας βάλουμε να δουλεύετε 12 ώρες την ημέρα. Θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε και εννοείται δεν θα σας φτάνουν ποτέ τα λεφτά. Τα παιδιά σας θα τα μεγαλώνουν απρόσωποι, εξαντλημένοι εκπαιδευτές και παιδαγωγοί οι οποίοι με την σειρά τους δεν θα βλέπουν ποτέ τα δικά τους παιδιά. Τα παιδιά σας θα μάθουν έτσι καλύτερα να υπακούουν σε κανόνες και ωράρια, να μπαίνουν από νωρίς στα ποθητά καλούπια», έγραψε αρχικά η Κλέλια Ρένεση.

Η ηθοποιός συνέχισε να περιγράφει τη δυστοπία που η καρδιά της βλέπει σε αυτή την εξαγγελία. «Τα παιδιά σας δεν θα σας γνωρίσουν ποτέ, δεν θα έχει μείνει στάλα ενέργειας για να δομηθεί η σχέση στο βραδινό δίωρο (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Δεν θα πάρουν το σθένος, την αγκαλιά, την συγχώρεση, την ζεστασιά που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους για να δομήσουν τον εαυτό τους. Έτσι θα ‘ναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Σωστά εργαλεία του κράτους. Και σε λίγες γενιές, μας βλέπω να γεννάμε παιδιά από νομικό καθήκον, να τους τα παραδίδουμε απ’ το μαιευτήριο και να πηγαίνουμε κεφάτες πίσω στη δουλειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κι όπως κάνει κάθε φορά, η Κλέλια Ρένεση δεν στάθηκε μόνο στη «μετάφραση της καρδιάς της». Μίλησε και για την κοινωνία που εκείνη ονειρεύεται. «Μετά κλείνω τα μάτια και ονειρεύομαι έναν κόσμο. Έναν κόσμο που όταν μια γυναίκα γεννάει, όλη η γειτονιά, όλη η οικογένεια, όλη η κοινωνική δομή είναι στο πλευρό της νύχτα μέρα. Ότι την βοηθάει να κατακτήσει την μητρική ταυτότητα», σημείωσε η Κλέλια Ρένεση.

Και δεν ονειρεύεται δίπλα της μόνο τη γειτονιά αλλά και το κράτος. «Ένα κράτος που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή της και την αυτοθυσία της. Της δίνει έξτρα κίνητρα να κάτσει δίπλα στο παιδί της όσο πιο πολύ μπορεί», γράφει η ηθοποιός.

«Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει η παρουσία του γονέα στα πρώτα χρόνια ενός παιδιού. Μια κοινωνία που οι γονείς χαίρονται τη δουλειά τους. Που γυρνάνε στο σπίτι για να ζήσουν την υπόλοιπη μέρα τους δημιουργικά και όχι περιμένοντας το σαββατοκύριακο για να πάνε μια βόλτα με το παιδί στο πάρκο. Ένα κράτος που οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδιών αλλά χώροι απέραντης δημιουργίας. Χώροι κοινοτικοί και κυκλωτικοί, που οι γονείς φτιάχνουν μια μικρή κοινωνία μεταξύ τους, που το κάθε σπίτι προσφέρει και από κάτι στο σύνολο, που στέκονται ενωμένοι στις αποφάσεις και υποστηρίζουν τους λιγότερο τυχερούς», σημείωσε στη συνέχεια η Κλέλια Ρένεση.

 

Η ηθοποιός μοιράστηκε τα όνειρά της για μία κοινωνία στην οποία οι γονείς θα μπορούν να νιώθουν κι εκείνοι παιδιά. «Να ‘χουν όρεξη και δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να τους καμαρώνουν τα παιδιά τους λαμπερούς και μαχόμενους γι’ αυτό που αγαπούν. Και εκεί να βρουν να μοιάσουν οι επόμενες γενιές», υπογράμμισε. Ωστόσο, όπως ανέφερε στη συνέχεια: «Όλα αυτά, με τόση δουλειά και τόση ανασφάλεια για την κάλυψη των εξόδων δεν γίνεται! Όχι άλλα χανζαπλάστ στην συνεχή αιμορραγία μας. Δεν θέλουμε άλλες πρόνοιες από εσάς για τα παιδιά μας. Τη ζωή μας πίσω παρακαλώ».

Οι αντιδράσεις στο post που ανάρτησε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου η Κλέλια Ρένεση ήταν και του ύψους και του βάθους. Το Twitter για μία ακόμα φορά διχάστηκε, όπως συνηθίζει να κάνει για οποιοδήποτε θέμα αγγίζει την κοινωνία, αλλά και ιδιαίτερα τη γονεϊκότητα. Κι ενώ υπήρχαν χρήστες του Twitter που συμμερίστηκαν τις σκέψεις της ηθοποιού για την διαμόρφωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, υπήρχαν κι άλλα που την κατακεραύνωσαν.

Το λυπηρό δεν είναι που η Κλέλια Ρένεση κρίθηκε για μία άποψη που μοιράστηκε δημοσίως. Το λυπηρό είναι που η αρνητική κριτική εναντίον της σχεδόν μονοπωλήθηκε από σεξιστικά σχόλια τα οποία χοντρικά υποστήριζαν ότι η ηθοποιός «δεν δικαιούται διά να ομιλεί», επειδή έχει στήθος.

Σε μία κοινωνία που ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα εφόσον δεν κακοποιεί με τα λόγια του και δεν χρησιμοποιεί ρητορική μίσους, σε μία κοινωνία όπου ακόμα η αξία μας μπορεί να συνοψιστεί στη σωματική μας διάπλαση, μάλλον έχουμε άλλα αυτονόητα να ονειρευτούμε ακόμα.