Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησε για τις καταγγελίες κακοποίησης, «γι’ αυτόν τον τύπο» και για τον κακοποιητικό λόγο. Xειροκροτάμε όρθιες
- 8 ΜΑΡ 2021
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» βρέθηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Ο ηθοποιός, παρουσιαστής και επιχειρηματίας (τελευταία και youtuber) μίλησε και για τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για το ελληνικό κύμα του #MeToo και για τον κακοποιητικό λόγο που δεν πρέπει να έχει θέση στην τηλεόραση.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησε μεταξύ άλλων και για την ανάρτησή του λίγες ημέρες μετά την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που είχε υποστεί. Τότε ο Φώτης Σεργουλόπουλος αναρωτιόταν «Πότε οι Ελληνίδες ηθοποιοί θα μιλήσουν γι’ αυτόν τον τύπο;». Και λίγο καιρό μετά, οι ηθοποιοί μίλησαν.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος λέει «stop» στον κακοποιητικό λόγο και καλό θα ήταν να ακολουθήσεις το παράδειγμά του
«Είμαστε σε μια πολύ κομβική περίοδο και τα πράγματα πια πρέπει να μπουν στη θέση τους. Ο κακοποιητικός λόγος είναι ένας λόγος που δεν πρέπει να εμφανίζεται στην τηλεόραση ποτέ. Ποτέ. Απαγορεύεται να μιλάς κακοποιητικά για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων», σημείωσε αρχικά ο Φώτης Σεργουλόπουλος.
«Η κοινότητα των γκέι έχει δεχθεί και έχει πάρει πάνω της ένα κάρμα ότι ό,τι και να πουν για αυτή θα το υποστούμε. Και εγώ έλεγα εντάξει θα σου πει ένα “ουστ” και είχαμε δεχθεί ότι όλο αυτό είναι κανονικό. Δεν είναι κανονικό. Εγώ από μια στιγμή και μετά ήθελα να πω ότι αυτό δεν είναι κανονικό. Εγώ είμαι αυτός που είμαι, η ορατότητα για μένα είναι πολύ σημαντική, να ξέρει ο άλλος ποιος είναι ο άλλος και ένας γκέι άνθρωπος είναι αυτός που είναι και είναι εδώ μπροστά σας, δεν χρειάζεται ούτε να κρύβω, ούτε να μη λέω. Και είναι δικαίωμά μου να ζητάω τον σεβασμό και όχι τον κακοποιητικό λόγο», σημείωσε στη συνέχεια ο παρουσιαστής. Ο ίδιος ανέφερε ότι ποτέ δεν έκρυψε τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ σημείωσε ότι κακοποιητικό λόγο δέχθηκε και αφού έγινε πατέρας, του μικρού Γιώργου.
«Θα έπρεπε αυτά που έχω ακούσει για τον γιο μου, οι άνθρωποι που τα ξεστόμισαν να έχουν φύγει από τα παράθυρα και όχι να κρατήσουν τις θέσεις τους. Ήταν ένας κακοποιητικός λόγος απέναντι στο παιδί μου και σε εμένα, είναι ανθρώπινα δικαιώματα αυτά», τόνισε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.
Η ενσυναίσθηση και οι καταγγελίες στον χώρο του θεάματος
Η κουβέντα πέρασε στο κομμάτι των καταγγελιών κακοποίησης και στην ανάρτησή του. «Δεν φοβάμαι, έχω πάψει να φοβάμαι, δεν φοβάμαι κανέναν, γιατί είμαι αυτός που είμαι και διότι έχω το θάρρος να λέω αυτό που συμβαίνει και είναι πραγματικό. Εγώ έκανα αυτή την ανάρτηση διότι τον ήξερα αυτόν τον τύπο. Ήμασταν μια ημέρα μαζεμένοι στο Shamone, όπου κάναμε πρόβα και ήρθε η κουβέντα και η Τζένη Μπότση είπε το συμβάν που της έχει συμβεί, όπως κι η Αγγελική Λάμπρη. Μαζεύτηκαν τέσσερις γυναίκες μπροστά μου που ανέφεραν την ίδια τακτική για αυτήν την κακοποίηση. Οι δύο τελικά βρήκαν το θάρρος και μίλησαν.», ανέφερε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.
«Η Τζένη Μπότση είχε πριν πέντε χρόνια σε συνέντευξή της ότι κάποτε θα το πω. Αν δεν ήταν η Μπεκατώρου θα το έλεγε αργότερα και αυτή τη φορά μπόρεσε και το έκανε», εξήγησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος. «Δεν είναι τυχαίο πως και η Λάμπρη και η Μπότση σε δύο γκέι φίλους τους το είπαν. Γιατί ήξεραν και οι δύο γκέι φίλοι τους τι είναι ο κακοποιητικός λόγος και τι είναι η κακοποίηση και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εξομολογηθούν σε δύο γκέι φίλους τους γνωρίζοντας ότι δεν θα παρεξηγηθούν. Ήξεραν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί κακοποίηση, είτε είναι λεκτική, είτε είναι σωματική. Δεν είναι τίποτα τυχαίο», σημείωσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ακόμα τι είναι ενσυναίσθηση, είναι το να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Είναι αυτό που περιέγραψε ο Φώτης Σεργουλόπουλο.
Η στιγμιαία ένταση με τη Ναταλία Γερμανού
«Και καλά έκαναν και βγήκαν και το είπαν και το κατήγγειλαν. Είχαν βγει 20 γυναίκες από ότι γνωρίζω οι οποίες αναφέρονται στον συγκεκριμένο τύπο για την κακοποίηση που έχουν δεχτεί», ανέφερε στη συνέχεια και διευκρίνισε στη Ναταλία Γερμανού η οποία σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει καταγγελίες στο ΣΕΗ: «Από τις 20 γυναίκες οι 13 έκαναν καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και γνωρίζω τον αριθμό πρωτοκόλλου. Τι θες να πεις ότι δεν έκαναν καταγγελία; Η καταγγελία έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου. Πού το ξέρεις ότι δεν έχει γίνει καταγγελία; Σου θυμώνω γιατί δεν καταλαβαίνω». Ο θυμός ήταν πρόσκαιρος και λύθηκε. Τα λεγόμενά του, θα μείνουν στην καρδιά μας.