CELEBRITIES

Ο Σάκης Ρουβάς κι άλλοι 5 διάσημοι Έλληνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη δυσλεξία

Instagram.com/sakisrouvas

Ο Σάκης Ρουβάς πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή». Εκεί μεταξύ άλλων μοιράστηκε τις οδυνηρές του αναμνήσεις από την εποχή που βίωσε τον σχολικό εκφοβισμό. Η αιτία για την οποία βίωσε bullying ήταν όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, παράλογη. Ο Σάκης Ρουβάς είχε δυσλεξία και ως δυσλεκτικός ζούσε μία κόλαση στο σχολείο.

«Μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης, αλήθεια σας λέω, αλλά αν δεν είσαι άριστος μαθητής, αστροναύτης δεν γίνεσαι. Εγώ ήμουν βαριά δυσλεκτικός. Τότε δεν μιλούσε κανείς για δυσλεξία και έπεφτε πολύ ξύλο. Ξύλο με χάρακα μέχρι τη ΣΤ΄ Δημοτικού. Πιο οδυνηρό ήταν το τράβηγμα του δασκάλου από τη φαβορίτα», είπε ο Σάκης Ρουβάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δυσλεξίας με θέμα «Μάθηση και εκτελεστικές λειτουργίες: Αναπτύσσοντας την προσοχή, τον προγραμματισμό και την αυτορρύθμιση», περίπου στο 10 – 15% των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται αντιμέτωπο με τη δυσλεξία.

Πρόκειται για μία μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. Πλέον τα παιδιά που παρουσιάζουν την συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία για να αναζητήσουν βοήθεια. Παλιότερα, όπως φανερώνουν και τα λόγια του Σάκη Ρουβά είχαν να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά λόγω άγνοιας.

Ο Σάκης Ρουβάς δεν είναι ο μόνος διάσημος Έλληνας που έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έχει δυσλεξία. Με αφορμή τη δική του εξομολόγηση θυμηθήκαμε άλλους πέντε διάσημους Έλληνες που είχαν μιλήσει ανοιχτά για την δική τους εμπειρία ζωής με τη δυσλεξία.

Σπύρος Γιαννιώτης

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης είχε μιλήσει για την δυσλεξία σε ανάρτησή του το 2018. Ο Σπύρος Γιαννιώτης μιλούσε για την πρώτη του ημέρα στο σχολείο που πάντα ήταν δυσάρεστη για εκείνον. Είχε παρακινηθεί να μιλήσει από την εξομολόγηση που είχε κάνει τότε ως δυσλεξικός ο chef Jamie Oliver.

«Πάντα τέτοια εποχή νιώθω ένα κόμπο στο στομάχι, ίσως να θυμάμαι το βουνό που είχα μπροστά μου γιατί έτσι έβλεπα το σχολείο, τον φόβο να μην μπορώ να αντεπεξέλθω στα διαβάσματά μου, στην ορθογραφία, στην γραφή μου, στο αν τα αλλά παιδιά θα με πουν αγράμματο, ίσως ο μεγαλύτερος φόβος μου», έγραφε ο Σπύρος Γιαννιώτης.

«Αυτή την σκηνή δεν θα την ξεχάσω ποτέ, να κυλάει το δάκρυ στο βιβλίο και να προσπαθώ να διαβάσω, και τα μάτια μου θολά. Να θέλω να είμαι καλός μαθητής και να μην μπορώ.

Πέρασαν τα χρόνια και έμαθα στο γυμνάσιο ότι έχω δυσλεξία, αλλά τα βιώματα μου με είχαν χαράξει, δεν αλλάζουν αυτά. Με τα χρόνια έμαθα να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος και να πηγαίνω κόντρα στην ανασφάλεια μου και στο φόβο μου, είναι ένας αγώνας που δίνω καθημερινά», σημείωνε ο αθλητής.

Ο ίδιος τονίζοντας ότι δεν θέλει κανένας μαθητής να νιώθει όπως εκείνος, κατέληξε γράφοντας τα εξής: «Από έναν δυσλεκτικό που ακόμα και τώρα που σας γράφει αγχώνεται αν θα κάνει λάθη, αλλά τα γράφει γιατί είναι ένας καθημερινός αγώνας με έναν νικητή. Καλή σχολική χρονιά».

Ζενεβιέβ Μαζαρί

Η νέα κριτής του GNTM έχει παραδεχτεί ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά και αρκετές λογοθεραπείες για να μπορεί να εκφράζεται. Δήλωσε «βαθιά δυσλεκτική» και έδωσε ανοιχτά τις απαραίτητες διευκρινίσεις στην κάμερα της εκπομπής του Star «Στη φωλιά των Κου Κου».

«Είμαι βαθιά δυσλεκτικός άνθρωπος. Έχω κάνει χρόνια ορθοφωνία, λογοθεραπείες για να μπορώ να μιλάω. Το μόνο που με έχει βολέψει για να μπορώ να εκφράζομαι χωρίς να κάνω πολλά λάθη, είναι να είμαι συναισθηματικός ομιλητής», σημείωσε η Ζενεβιέβ Μαζαρί.

Κατερίνα Μονογυιού

Εκλέχθηκε βουλευτής μόλις στα 36 της χρόνια. Αλλά η Κατερίνα Μονογυιού ανάμεσα στις πρώτες της εμπειρίες στη Βουλή των Ελλήνων έμελλε να προσθέσει και μία σοκαριστική εμπειρία, όταν σχολιάστηκε εντόνως ο τρόπος που διάβασε συλλαβιστά μια ομιλία της. Η Κατερίνα Μονογυιού είναι δυσλεκτική αλλά κανείς δεν το ήξερε ως τότε.

«Δυσκολεύτηκα να διαβάσω επειδή αποσπάστηκε η προσοχή μου, γιατί έχω και διάσπαση προσοχής. Από πίσω μου μιλούσαν, όχι δυνατά, απλά εμένα με έκανε να μην μπορώ να συγκεντρωθώ στο κείμενο», είχε αναφέρει στο “The Tonight Show” η βουλευτής.

«Η άγνοια συχνά μετατρέπει τα μεγάλα πλεονεκτήματα σε μειονεκτήματα. Όπως συμβαίνει με τη δυσλεξία, που είναι το κοινό χαρακτηριστικό διάσημων εφευρετών, καλλιτεχνών, αθλητών και ηγετών. Μιλάω δημοσίως για τη δυσλεξία μου για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, ώστε να νιώθουν υπερήφανοι για τα δυσλεξικά παιδιά τους. Θέλω με το παράδειγμά μου να παροτρύνω και άλλους να μιλήσουν δημοσίως για το πρόβλημά τους. Στόχος μου η αυτοαποδοχή και η ευτυχία των δυσλεξικών» είχε πει σε συνέντευξή της το περασμένο καλοκαίρι.

Αλέξης Γεωργούλης

Μια παρόμοια εμπειρία οδήγησε και τον Αλέξη Γεωργούλη να αποκαλύψει ότι έχει δυσλεξία. Μια «αμήχανη» όπως χαρακτηρίστηκε ομιλία του στην Ευρωβουλή σε εκδήλωση για την εξόρυξη χρυσού στην Ευρωβουλή, όπου μίλησε με την ιδιότητά του ως συντονιστής της Επιτροπής Αναφορών (PETI) για να ενημερώσει για την πρόοδο των αιτημάτων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, έγινε viral.

«Η ομιλία που έγινε viral δεν ήταν επίσημη. Αυτοσχεδίαζα εκείνη τη στιγμή και κάποιοι το συνδύασαν με τη δυσλεξία που έχω. Αυτό που με πείραξε περισσότερο είναι ότι το περιστατικό συνδυάστηκε με τη δυσλεξία και ήταν σαν να χλευάζει τους συγκεκριμένους ανθρώπους», είχε πει τότε στο Πρωινό ο Αλέξης Γεωργούλης.

«Πέρασα σχετικά δύσκολα με τη δυσλεξία. Έπρεπε να επινοήσω και να βρω τρόπους για να είμαι σε ένα επίπεδο που να μπορώ να ακολουθήσω τον ρυθμό που έχει το σχολείο. Ένιωσα ότι η δυσλεξία με έβαλε στο επίκεντρο του χλευασμού και του bullying», σημείωνε μιλώντας στο Open με αφορμή το περιστατικό.

Πάνος Μουζουράκης

Σε συνέντευξή του στην web εκπομπή «Με τα Μ και με τα Σ» είχε αποκαλύψει ο τραγουδιστής, ηθοποιός και coach του “The Voice” ότι έχει δυσλεξία.

«Επειδή είμαι δυσλεκτικός δεν διαβάζω πολλά πράγματα, μόνο τους τίτλους. Στο σχολείο ήταν ένας συνδυασμός μυωπίας, δυσλεξίας, τελευταίου θρανίου και απόσπασης προσοχής, οπότε η δυσλεξία με δυσκόλευε πάρα πολύ στην ανάγνωση», σημείωσε ο Πάνος Μουζουράκης.

«Με το που έφτανα στην πρώτη σειρά και μια λέξη μου ξυπνούσε μια μνήμη, άρχιζε να ταξιδεύει το μυαλό μου, το μάτι συνέχιζε να διαβάζει και όταν έφτανα στο τέλος της σελίδας δεν θυμόμουν τι είχα διαβάσει», αποκάλυψε.

Το συμπέρασμα από τις διάσημες εξομολογήσεις για τη δυσλεξία, είναι ένα. Τα εμπόδια που καλείσαι να ξεπεράσεις όσο κι αν σου φαίνονται αξεπέραστα δεν θα σε κρατήσουν μακριά από τον τελικό σου προορισμό. Κι αυτός είναι ό,τι ονειρεύεσαι εσύ να είναι.

Exit mobile version