CELEBRITIES

O Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην πρώτη του συνέντευξη μετά από καιρό. Η κατάθλιψη και το writer’s block

Instagram.com/christopherpapakaliatis/

Στην πρεμιέρα της εκπομπής “Nega Talk” του Mega, ήταν καλεσμένος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος που συνδέθηκε με μία χρυσή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης και αργότερα υπέγραψε μερικές από τις πιο εμπορικές κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας για την Ελλάδα, μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για μία πολύ διαφορετική πλευρά του εαυτού του. Την πλευρά που βίωσε την κατάθλιψη, που αποφάσισε να απομακρυνθεί από την τηλεόραση και για κάποιο καιρό από τη δημιουργία.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εξομολογήθηκε ότι αναζήτησε από ανάγκη λύση για την δύσκολη περίοδο που βίωνε στην ψυχοθεραπεία. «Έχω πολλές αδυναμίες. Στη σύνδεση με τους ανθρώπους όταν έρχεται στο κομμάτι της προσωπικής ζωής. Είμαι τρομερά αυτάρκης, τρομερά αυτόνομος. Είμαι ένα κλειστό σύστημα που πολλές φορές παραείναι κλειστό και περνά καλύτερα μόνο του. Αλλά το δουλεύω σε αυτό» σημείωσε και έπειτα η συζήτηση στράφηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

«Δεν είπα ότι δεν ήμουν καλά, δεν ήμουν καλά», τόνισε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. «Ήταν μια πολύ δύσκολη προσωπική κι επαγγελματική εποχή, ήταν όταν τελείωναν οι “4” και τότε έκλεινε για μένα ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός κύκλος, το Mega. Και έκλεινε για μένα το κομμάτι σίριαλ», σημείωσε.

«Ήξερα ότι δεν μπορούσα πια να γράφω με συνέπεια κάθε εβδομάδα μόνος μου και να σκηνοθετώ και να πρωταγωνιστώ και να είμαι στο μοντάζ και στη μουσική και παντού. Είχα φτάσει σε ένα σημείο που είχα εξουθενώσει και την ψυχή μου και το σώμα μου και τα πάντα μου. Μου είχε τελειώσει η έμπνευση», είπε στη συνέχεια.

Το writer’s block και η κατάθλιψη ενός επιτυχημένου δημιουργού

«Δεν μπορούσα να γράψω, είχαν περάσει έξι μήνες και είχα γράψει 6 επεισόδια. Θυμάμαι μου έλεγε ο Πέτρος Μπούτος “τι θα γίνει; Που θα πάει αυτή η κατάσταση;” και είχε δίκιο ο άνθρωπος τότε. Δεν μπορούσα να γράψω. Και ήταν μια δουλειά που τη λάτρευα. Αλλά εγώ τότε είχα φτάσει σε μία ηλικία μάλλον που δεν μπορούσα να κάνω άλλο τηλεόραση. Ήμουν και πολύ συγκεντρωτικός και στη δουλειά», εξήγησε για την εποχή που ολοκλήρωνε τη σειρά “4” ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι την ψυχοθεραπεία την συστήνει σε όποιον ζητά τη συμβουλή του και θέλει να βοηθηθεί. Όπως είπε συμβουλεύει όποιον θέλει να απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή να προσέξει να βρει τον κατάλληλο ειδικό.

«Αυτή η εποχή ήταν πολύ δύσκολη για μένα, σε συνδυασμό και με έναν χωρισμό που περνούσα τότε και όλο αυτό με οδήγησε στο να αποσυνδεθώ από τον εαυτό μου και δεν ήμουν καλά, είχα πάθει κατάθλιψη. Και το ξεπέρασα μέσω της ψυχοθεραπείας», κατέληξε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Απόσπασμα της συνέντευξής του προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Το να αναζητάς την κατάλληλη θεραπεία, όταν η ψυχή σου δείχνει να πάσχει, έχει ευτυχώς πάψει πλέον να είναι ταμπού. Εξομολογήσεις όπως αυτές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, είναι σημαντικές. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι ο Χριστόφορος ήταν το golden boy της ελληνικής μυθοπλασίας. Όπως είπε και ο ίδιος ήταν ο αυτάρκης, αυτόνομος δημιουργός των επιτυχιών. Ήταν ο άνθρωπος που ακόμα και προσποιητά να σου έλεγε: «Όλα πάνε μια χαρά», θα τον πίστευες. Γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε διπλά για την εξομολογητική του διάθεση. Αυτή που μπορεί να επιτρέψει ακόμα και σε κάποιον διόλου αυτόνομο ή αυτάρκη άνθρωπο να παραδεχτεί πως αν δεν νιώθει καλά, μάλλον δεν θα είναι κιόλας. Και να ξεκινήσει να διορθώνει τα πράγματα μέσα του.

Exit mobile version