CELEBRITIES

Οι διάσημοι που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα ναρκωτικά

Papadakis Press

Σύμφωνα με τον οργανισμό Μετάβαση στη ζωή εκτιμάται ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο παίρνουν οπιοειδή, μεταξύ των οποίων 9,2 εκατομμύρια κάνουν χρήση ηρωίνης. Οι άνθρωποι που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους στις ναρκωτικές ουσίες δίνουν τη δική τους μάχη μία μέρα τη φορά. Μιλώντας για τις περιόδους που τους καθόρισαν, αλλά και το πώς αποφάσισαν να αλλάξουν τη ζωή τους, βοηθούν στο να πάψει ένα τέτοιο θέμα να είναι ταμπού. Βοηθούν γιατί ενσαρκώνουν την ελπίδα ότι μπορεί κανείς να αλλάξει κατεύθυνση. Οι διάσημοι εκπρόσωποι της ελληνικής showbiz, που έχουν μιλήσει για τη δικό τους ταξίδι με τις ναρκωτικές ουσίες, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι διάσημοι σε αυτή τη λίστα έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα ναρκωτικά και το πώς αυτά επηρέασαν τη ζωή τους ρίχνοντας φως σε πολύ προσωπικούς αγώνες που χρειάστηκε να δώσουν. Είτε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, είτε σε αυτοβιογραφίες τους, αυτοί είναι οι διάσημοι που έχουν μιλήσει για τις εξαρτήσεις που άφησαν πίσω τους.

Διάσημοι Έλληνες που έχουν μιλήσει για τα ναρκωτικά

Τζούλι Μασίνο

Η Τζούλι Μασίνο, που γνωρίσαμε ως δασκάλα φωνητικής στο πρώτο Fame Story της ελληνικής τηλεόρασης, μπορεί να είναι Αμερικανίδα αλλά τη λογίζουμε ως «μία από εμάς». Πρόσφατα μίλησε στην εκπομπή Πάμε Δανάη και τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Κρικοριάν για τη δική της ζωή και καριέρα. Κι εκείνο το ξεκίνημα έγινε μετ’ εμποδίων χάρη στη δική της εμπλοκή με τα νακρωτικά η οποία ευτυχώς σταμάτησε νωρίς.

«Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη από εκεί πήγα New Jersey και έπειτα στη Florida. Έφυγα από την οικογένειά μου όταν ήμουν 15 ετών. Έκανα συναυλίες, έκανα δίσκο, γύρισα πίσω χάλια. Άρχισα τα ναρκωτικά από πολύ νωρίς. Νόμιζα ότι ήταν το cool πράγμα που έπρεπε να κάνεις. Αλλά μέχρι τα 16 μου τα σταμάτησα όλα», είπε χαρακτηριστικά η Τζούλι Μασίνο στην εκπομπή Πάμε Δανάη.

Δημήτρης Σκαρμούτσος

Στην εκπομπή Αυτοψία είχε μιλήσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος για την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Όπως είχε αποκαλύψει ο γνωστός chef είχε φτάσει 3 φορές κοντά στον θάνατο.

«Ό,τι είχε βγει μέχρι την δεκαετία του ’90 το έχω κάνει! Νομίζω ότι έχασα τα πιο σύγχρονα. Η ιστορία με τα ναρκωτικά ξεκινάει πάντα με χαρά και γέλιο. Δηλαδή τις πρώτες φορές περνάς πάρα πολύ καλά, ανάλογα και τι ναρκωτικά θα κάνεις και καταλήγει πάντα με κλάμα, τόσο από σένα, όσο και από τους γύρω σου. Ξεκίνησα με αμφεταμίνη, δεν ήμουν δηλαδή παραδοσιακός τύπος που θα ξεκινούσα με χασίς ή μαριχουάνα, που ήταν τότε δημοφιλή στην Αμερική. Με βοηθούσε πάρα πολύ να κάνω δουλειές, να διαβάζω, να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και σιγά σιγά δοκίμασα τα πάντα. Κάποια τα απέρριπτα, γιατί δεν μου ταίριαζαν και κάποια άλλα μου κολλούσαν πάρα πολύ», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Μου κόλλησε πάρα πολύ η ηρωίνη. Ήταν ένα ναρκωτικό το οποίο ήταν φοβερά δημιουργικό. Όντας παιδί του ’70 και του ’80 είχα την παρακαταθήκη, δηλαδή είχα ανθρώπους δίπλα μου να μου μιλούν για αυτό το ναρκωτικό και ευτυχώς τώρα, αλλά δυστυχώς τότε μου κόλλησε. Κάτω από άλλες συνθήκες αυτή την στιγμή δεν θα μιλούσαμε. Έχω σχεδόν πεθάνει τρεις φορές. Ήμουν όμως τυχερός και είμαι εδώ σήμερα και μπορώ με σιγουριά να διηγούμαι τις ιστορίες που πέρασαν», πρόσθετε.

Ερρίκος Πετιλόν

διάσημοι Έλληνες ναρκωτικά

Στην ίδια εκπομπή είχε μοιραστεί και τη δική του εμπειρία με τον εθισμό στα ναρκωτικά, ο Ερρίκος Πετιλόν. «Ήμουν σίγουρα στις ναρκωτικές ουσίες για 20, 25 χρόνια. Οι βασικές μου ουσίες ήταν η κοκαΐνη και η ηρωίνη. Ειδικά στην εποχή μου, στα τέλη του ’70, ήταν πολύ αποδεκτή κοινωνικά ουσία. Δηλαδή θυμάμαι στη Νέα Υόρκη που ταξίδευα ως νέος και σχετιζόμουν με μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, για παράδειγμα, σε τραπέζι εστιατορίου έβγαλαν κάποιοι άνθρωποι τα μπουκαλάκια με την ουσία και έκαναν τη χρήση τους», είχε πει ο ηθοποιός.

«Από τότε μέχρι σήμερα, ειδικά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, η Ελλάδα έχει ενημερωθεί για το τι σημαίνει εθισμός σε ψυχότροπες ουσίες. Από τα 25 και έπειτα, όταν καταστράφηκε η οικογένεια μου και ο πατέρας μου οικονομικά, βρέθηκα χωρίς σπίτι και χωρίς τίποτα. Συναισθηματικά ήθελα να πεθάνω. Δεν ήθελα, γιατί θα είχα πηδήξει, αλλά ήθελα κιόλας. Η κοκαΐνη για μένα ήταν ένα πανάκριβο άθλημα και δεν μπορούσα να το υποστηρίξω. Όταν μπήκε η ηρωίνη, η οποία είχε άλλες αντιδράσεις, από την έντονη τρέλα που ένιωσα, της κατάστασης γύρω μου, βυθίστηκα παραπάνω σε αυτήν», τόνισε ο Ερρίκος Πετιλόν.

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου είχε μιλήσει στην διαδικτυακή εκπομπή Η καθαρή ζωή είναι χαρά για τα 17 χρόνια που συμπλήρωσε σε αποχή από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

«Για μένα είναι μια αδιέξοδος τα ναρκωτικά. Ξεκινάμε κάνοντάς τα νομίζοντας ότι ξεφεύγουμε από κάτι, αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος. Στην ουσία, δεν τελειώνει αυτό το πράγμα. Όσα χρόνια έκανα ναρκωτικά περνούσα φανταστικά, πέρασα και πολύ άσχημα και νόμιζα ότι κάπου θα πάει όλο αυτό. Δεν πήγε πουθενά. Κάποια στιγμή έφτασε σε αδιέξοδο», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Ξεκινάει γιατί θες την προσοχή, γιατί θες να μάθεις, γιατί ντρέπεσαι να πεις όχι. Στη δικιά μου ιστορία, εγώ ξεκίνησα γιατί είμαι πάρα πολύ περίεργη. Κυκλοφορούσα γενικά τη νύχτα τα βράδια από πολύ μικρή, οπότε βρέθηκα σε ανθρώπους που κάνουν ουσίες. Ξεκινάς από αυτό το αθώο μικρό τσιγαράκι και δεν μένεις ποτέ σε αυτό το αθώο μικρό τσιγαράκι. Στην αρχή είναι όλα φανταστικά… Μετά κάνεις κάτι άλλο. Είναι και το αλκοόλ.

Μετά ήρθε η κοκαΐνη στη ζωή μου, μετά το LSD, τα μανιτάρια, το έκσταση. Το τσιγάρο, από τα 13 που το ξεκίνησα, μέχρι τα 25 ήταν μια καθημερινή συνήθεια. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πίναμε πάρα πολλά τσιγάρα. Δεν μπορούσα να βγω χωρίς να έχω πάρει κόκα. Μετά υπήρχαν κάτι πάρτι, έπαιρνες και χάπια. Τότε ένιωθα ότι κάτι έκανα, αλλά στην ουσία δεν έκανα τίποτα. Για να σωθείς πρέπει να κόψεις τις παρέες αυτές, αλλιώς δεν σώζεσαι», είχε πει μεταξύ άλλων η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Άρχισα να μην κάνω κάθε μέρα και κάποια στιγμή, στις 18 Μαΐου 2003, ήμουν στον Πόρο για σαββατοκύριακο και εκεί αποφάσισα ότι τελειώνω με αυτή την ιστορία. Ή το κάνεις ή δεν το κάνεις, δεν υπάρχει μέση λύση. Εξαφανίστηκα, έκλεισα το κινητό μου, ήμουν 25 χρονών, πήγα σε ένα εξοχικό σπίτι που είχα πάνω στη θάλασσα. Έκοψα το κρέας, τη γλουτένη, τη ζάχαρη, ήθελα να κόψω κάθε τοξικό. Διάβαζα πάρα πολύ. Ξεκίνησα να κολυμπάω χειμώνα στη θάλασσα. Με έσωσε η φύση. Δεν ήταν εύκολο, δεν είχα κουράγια να σηκωθώ από το κρεβάτι, είχα αγοραφοβία. Φέτος κλείνω 17 χρόνια καθαρή! Αυτά τα 17 χρόνια δεν μου ήταν εύκολο. Ξέρεις πόσες φορές έχω νιώσει χάλια;», κατέληξε.

Χρήστος Ζαμπούνης

Με αφορμή μία υπόθεση κυκλώματος ναρκωτικών στο Κολωνάκι που είχε έρθει στην επιφάνεια το 2017, ο Χρήστος Ζαμπούνης έγραψε ένα άκρως εξομολογητικό κείμενο στο site του, talkofthetown.gr. Η πρώτη φορά που είχε μιλήσει για την εμπειρία του με τα ναρκωτικά, αλλά και το πώς κατάφερε να τα αφήσει πίσω του, ήταν μέσα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ιστορίες ενός παιδήλικα.

«Το 2013, όταν συνέγραφα το αυτοβιογραφικό βιβλίο “Ιστορίες ενός Παιδήλικα”, με προβλημάτισε πολύ το εάν θα αναφερόμουν στην εμπειρία μου με τα ναρκωτικά. Απεφάσισα να τη συμπεριλάβω, για έναν και μόνον λόγο. Εφ’ όσον μπόρεσα να τα σταματήσω, έστω και για έναν ναρκομανή να αποτελέσω παράδειγμα προς μίμησιν, η ωφέλεια θα είναι ευκρινής», έγραφε εξηγώντας τι τον ώθησε να μιλήσει για τον εθισμό του στην κοκαΐνη ο Χρήστος Ζαμπούνης. Στη συνέχεια παρέθεσε αποσπάσματα από το βιβλίο του μερικά από τα οποία θα δεις παρακάτω. Ο Χρήστος Ζαμπούνης έγραφε για το πώς είχε αντισταθεί στην κοκαΐνη για 15 χρόνια, από τη πρώτη στιγμή που κάποιος του την πρόσφερε, αλλά και το ποια ήταν η στιγμή που η αντίσταση αυτή κάμφθηκε για τα καλά.

«Το πραγματικό οχυρό έπεσε μετά τον βίαιο χωρισμό με τη μητέρα της κόρης μου και την εξαφάνισή τους προς άγνωστη κατεύθυνση (αργότερα έμαθα ότι ζούσαν στη Νέα Υόρκη επί της οδού Prince στο Soho). Το έδαφος ήταν πρόσφορο. Ήμουν μόνος, ήμουν σε συναισθηματικό αδιέξοδο και είχα όλα τα ψυχολογικά προβλήματα του κόσμου. Είχα ανάγκη από μία νέα πραγματικότητα, διότι δεν μπορούσα να διορθώσω την παλαιά. Στην αρχή ξεκίνησα δειλά –κάτι τσιγαριλίκια με παρέα– και στη συνέχεια έγινα πλήρως εξαρτημένος από τη “λευκή θεά”, την κοκαΐνη. Τ’ αποτελέσματα, όπως δύναται ν’ αντιληφθεί και ο πλέον αφελής νους, ήταν τραγικά, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ζαμπούνης. Ο ίδιος μίλησε και για το πώς αποφάσισε να αφήσει πίσω του τις ναρκωτικές ουσίες.

«Ένα σαββατοκύριακο ταξίδεψα στην Αθήνα κι έκανα αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν “drug party”: κλείστηκα στο σπίτι μου και κατενάλωσα, ο αθεόφοβος, δεκαπέντε γραμμάρια μόνος! Πήγα να πεθάνω. Εκείνες τις ημέρες, ως εκ συμπτώσεως, συνελήφθη στο ανατολικό αεροδρόμιο, επιστρέφοντας από το Άμστερνταμ, ο προμηθευτής μου.

Ο κύριος λόγος όμως της απεμπλοκής μου από τα ναρκωτικά ήταν ότι ξαναβρήκα την κόρη μου. Η περιπέτεια είχε διαρκέσει σχεδόν τρία χρόνια, όσο και η απώλειά της. Κάνοντας έναν απολογισμό σήμερα, θεωρώ ότι ο ηθικός κορμός, η σπονδυλική στήλη των αρχών που έλαβα από το σπίτι μου, ήσαν η προστατευτική ασπίδα κατά των ναρκωτικών», έγραφε μεταξύ άλλων.

Σταμάτης Σπανουδάκης

Στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω έχει μιλήσει ο συνθέτης για το πώς η στροφή του προς τη θρησκεία τον βοήθησε να ξεπεράσει μία «δύσκολη περίοδο με ουσίες», χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για την κατάσταση που βίωσε.

«Οι αποτυχίες μέτρησαν με έκαναν καλύτερο. Ήμουν ροκάς στην Αγγλία νόμιζα ότι θα γίνω ροκ σταρ και έφαγα τα μούτρα μου. Όταν τελείωσε ο κύκλος του ροκ πήγα στη Γερμανία και σπούδασα σε αυστηρό κολέγιο μουσική. Εκεί έγινε η μεταστροφή μου στον Χριστό. Πριν από αυτό υπήρξε μια δύσκολη περίοδος με ουσίες. Σκεφτόμουν ακόμα και την αυτοκτονία με την γυναίκα μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Βασίλης Ζούλιας

Για 7 ολόκληρα χρόνια έδινε τη δική του μάχη με τις ναρκωτικές ουσίες, ο σχεδιαστής μόδας, Βασίλης Ζούλιας. Ο ίδιος είχε μιλήσει για την περιπέτειά του στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, Μεσάνυχτα.

«Δεν απαντιέται το γιατί. Έτσι, πονάς. Είναι όλα μαζί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Κανείς δεν έχει καταφέρει να τη δώσει. Ένιωθα έναν έντονο συναισθηματικό πόνο που όταν πήρα ναρκωτικά ανακουφίστηκε. Είπα τώρα δεν θα ξανά χρειαστεί να πονέσω. Αυτό ήταν μια ουτοπία. Στα 29 σταμάτησα τη χρήση των ναρκωτικών και έπρεπε να βιώσω τα συναισθήματά μου εξ’ αρχής. Το αγαπημένο μου ναρκωτικό ήταν η ηρωίνη. Δεν πρέπει όμως να διαχωρίζονται τα ναρκωτικά. Όλες οι ουσίες που αλλάζουν τη διάθεση είναι εθιστικές», είχε πει ο Βασίλης Ζούλιας.

«Όλοι το είχαν καταλάβει, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως, αν το άτομο δεν το αποφασίσει. Η μητέρα μου ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Η σκληρή χρήση μου νομίζω κράτησε επτά χρόνια. Μια εθισμένη προσωπικότητα, είναι δυστυχισμένη», πρόσθετε ο σχεδιαστής.

«Έκανα απόπειρες αυτοκτονίας τις οποίες μπορείς να τις πεις και απόπειρες προσοχής. Ήταν Τσικνοπέμπτη και με έπιασε η αστυνομία ως χρήστη. Τότε δεν υπήρχε διαχωρισμός, μου είπαν κατευθείαν για Κορυδαλλό. Όταν άκουσα αυτή τη λέξη στο δικαστήριο, έφυγα από το χέρι της μητέρας μου και πήδηξα στο κενό», εξηγούσε για το ακραίο σημείο που βρέθηκε πριν απεμπλακεί από τα ναρκωτικά ο Βασίλης Ζούλιας.

Πάνος Μουζουράκης

Στο περιοδικό Εγώ Weekly είχε μιλήσει για την απόφασή του να απέχει από τα ναρκωτικά ο Πάνος Μουζουράκης.

«Έκοψα τα ναρκωτικά γιατί άρχισαν να με χαλάνε. Δεν έπινα τίποτα ιδιαίτερα ναρκωτικά, μόνο “τσιγάρα”. Το μόνο πράγμα που έκανε το χασίς ήταν να πολλαπλασιάζει τις ανασφάλειες. Έτσι το σταμάτησα», είχε πει ο τραγουδοποιός. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ είχε πει πως «δεν έχει τέτοια επήρρεια πάνω μου, οπότε συνεχίζω και πίνω».

Exit mobile version