CELEBRITIES

Οι Έλληνες και ξένοι διάσημοι που έχουν μιλήσει για τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισαν

Papadakis Press/ © 2023 Kirsty Wigglesworth, File/AP Images/ © 2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images/ 24Media Creative Team

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τις γνώσεις μας για ζητήματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και να εντείνει τις πρόσπαθειες αντιμετώπισης των προκλήσεων που παρουσιάζονται σε αυτή. Αυτή τη χρονιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη γιορτάζει λέγοντάς μας ότι η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα, ένα βασικό δικαίωμα για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας, όποιοι κι αν είναι και όπου κι αν είναι. Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία μας, όσο κι αν παραμένει ακόμα και σήμερα ταμπού για πολλούς να αναφέρονται σε αυτή. Οι διάσημοι ανάμεσά μας στο Hollywood αλλά και τη μικρή, ταπεινή μας Ελλάδα βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη συζήτηση.

Μιλώντας ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που οι ίδιοι χρειάστηκε να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν (ή να μάθουν να ζουν με αυτά) κάνουν πιο εύκολο να πιστέψεις ότι μπορείς κι εσύ να βοηθηθείς αν το ζητήσεις και πως ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις, υπάρχει μια λειτουργική και γεμάτη απολαυστικές εμπειρίες ζωή που σε περιμένει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να προχωρήσεις. Οι διάσημοι που θα δεις παρακάτω αναμετρήθηκαν με τα θέματα της ψυχικής υγείας και μπόρεσαν να τα διαχειριστούν ζητώντας βοήθεια.

Στην Ευρώπη το 8.75% του συνολικού ποσοστού αναπηρίας είναι αναπηρία λόγω ψυχικής νόσου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ, ανέρχεται στο 12,5%. Η ψυχική ασθένεια είναι μία πραγματική κατάσταση υγείας που, ευτυχώς, έχει αντιμετώπιση.

Οι διάσημοι αυτής της Γης, είτε προέρχονται από τον κόσμο του αθλητισμού, είτε του θεάματος, είτε της πολιτικής και του ακτιβισμού μοιράζονται τις διαγνώσεις τους, τους αγώνες τους και δεν ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια όταν το χρειάζονται.

Γιατί αν κάτι σημαντικό είναι να μείνει από αυτό το κείμενο, είναι το πώς οι ακόλουθοι διάσημοι άνθρωποι μιλώντας για την κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο να πάψει το θέμα να είναι ταμπού. Ή τουλάχιστον να είναι λίγο λιγότερο ταμπού απ’ ότι ήταν πριν ανοίξουν την καρδιά τους.

Έλενα Ακρίτα

«Για πολλά χρόνια, θεωρούσαν και μπέρδευαν την κατάθλιψη με τη μελαγχολία, την κατάθλιψη με τη θλίψη την απλή. Δεν καταλάβαινα. Δεν ήξερα ακόμα ότι πρόκειται για έναν καθαρά ιατρικό όρο και για μία – εντός πολλών εισαγωγικών – ψυχική διαταραχή», είχε πει η Έλενα Ακρίτα στο OW. H δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, μιλούσε για την περίοδο που έπασχε από βαριά κατάθλιψη κι έλεγε πώς δεν είχε καταφέρει να διακρίνει πως ενώ στην επαγγελματική της ζωή ήταν απολύτως λειτουργική, στην κοινωνική της ζωή τα πράγματα χειροτέρευαν. «Ξεκινάς τη διαδικασία που θα σε βγάλει στο φως και αυτή είναι γιατρός, φάρμακα, ψυχοθεραπεία», σημείωνε.

«Μην φοβάστε, δεν είστε μόνοι, μην ντρέπεστε γι’ αυτό. Μην το κρύβεται γι’ αυτό. Είμαστε πάρα πολλοί. Είμαστε πολλοί οι ατελείς. Δεν φτάνει να εμπιστευτείτε τον κολλητό σας, όταν πραγματικά πάσχετε από κατάθλιψη. Πρέπει να διαγνωστείτε. Πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο επιστήμονα που θα σας στηρίξει και πρέπει να ξεκινήσετε τη μάχη σας, γνωρίζοντας ότι πίσω από το κάθε ειλικρινές σας πια πλατύ χαμόγελο, μπορεί να κρύβεται η υποτροπή. Αλλά εσείς, είστε πιο μάγκες από αυτήν και θα την κερδίσετε», έλεγε μεταξύ άλλων στέλνοντας το δικό της μήνυμα προς όλους η Έλενα Ακρίτα.

Μαρία Κίτσου

Στην εφημερίδα Καθημερινή είχε αποκαλύψει η Μαρία Κίτσου ότι πάσχει από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή. «Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πάσχω από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή, καθώς και από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Η διάγνωση έγινε στα 17 μου και έκτοτε παλεύω να τα αντιμετωπίσω με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Αλλά, ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν. Επίσης, σε ένα τεστ ενσυναίσθησης που μου έκανε ο γιατρός μου χτύπησα… κόκκινο. Πώς να μην έχω κατάθλιψη όταν μπαίνω τόσο πολύ “στα παπούτσια” των άλλων; (Γέλια) Αν μου πείτε κάτι στενόχωρο για σας, θα το βιώσω μέχρι το μεδούλι! Μπορεί να με διαλύσει», είχε πει τότε η ηθοποιός.

Στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω, είχε αναφερθεί στην απόφασή της να μοιραστεί δημόσια την αλήθεια της για τα θέματα ψυχικής υγείας. «Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά», τόνιζε.

Ελεονώρα Μελέτη

Σε προσωπικές αποκαλύψεις σε σχέση με την ψυχική της υγεία προχώρησε η Ελεονώρα Μελέτη πολύ πρόσφατα μιλώντας στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο Mega.

«Το 2007 διαγνώστηκα με συναισθηματική κακοποίηση, με τη βούλα. Εννοώ ότι πήγα σε έναν ειδικό, ζώντας μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ζήτησα βοήθεια. Δεν αισθανόμουν καθόλου καλά με τον εαυτό μου, είχα κρίσεις πανικού, ένιωθα αποτυχημένη και τελειωμένη», είπε η Ελεονώρα Μελέτη.

«Δεν είχα ξεμπερδέψει ακόμα με τον Πρωινό καφέ. Αναζήτησα βοήθεια, νομίζοντας ότι έχω κατάθλιψη», πρόσθεσε η παρουσιάστρια που τελικά μέσα από τις συνεδρίες της με τον ψυχολόγο κατάλαβε ότι κάτι άλλο ήταν που της είχε συμβεί.

«Εγώ ήμουν ένα παιδί που ήταν η χαρά της ζωής. Μετά από ένα διάστημα συνεδριών με τον ειδικό, μου είπε ότι δεν έχω κατάθλιψη αλλά έχω κάτι σοβαρό και ύπουλο, ότι έχω υποστεί χρόνια συναισθηματική κακοποίηση από ανθρώπους του χώρου, τους οποίους, ό, τι κι αν μου λες, θα τους θεωρώ πάντα κακά παιδιά», τόνισε η Ελεονώρα Μελέτη.

Ben Affleck

διάσημοι 50, διάσημοι ψυχική υγεία ©2023 Jordan Strauss/Invision/ AP Images

Σε μία συνέντευξή του στην Diane Swayer και την εκπομπή Good Morning America, ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι έχει πάρει φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστεί την ψυχική του υγεία. «Παθαίνω κατάθλιψη. Παίρνω αντικαταθλιπτικά. Είναι πολύ βοηθητικά σε μένα. Τα έπαιρνα από την ηλικία των 26 ετών κι έχω δοκιμάσει διάφορους τύπους», παραδέχτηκε ο Ben Affleck.

Εκτός από την κατάθλιψη, ο Ben Affleck αποκάλυψε ότι βιώνει και έντονο άγχος ενώ στο παρελθόν είχε οδηγηθεί σε κατάχρηση ουσιών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας του. Σήμερα βρίσκει την ηρεμία του στην πίστη και τα παιδιά του. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να άλλαζα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Έχω κάνει πολλά λάθη, μερικά μεγάλα, άλλα μικρά. Εύχομαι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω και να άλλαζα διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορώ», τόνιζε ο ηθοποιός.

Πρίγκιπας Harry

διάσημοι ψυχική υγεία που δεν σπούδασαν © 2023 Frank Augstein/AP Images

Το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα του, πριγκίπισσα Diana όσο ήταν παιδί, έβαλε τον πρίγκιπα Harry σε έναν συναισθηματικό κυκεώνα ως νεαρό ενήλικα επειδή ποτέ δεν δούλεψε τα αισθήματά του για την μεγάλη αυτή απώλεια. Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του το 2017, χρειάστηκε να στραφεί στην ψυχοθεραπεία για να νιώσει καλύτερα. Παρόλο που δεν χρησιμοποίησε τη λέξη κατάθλιψη, για να περιγράψει τα θέματα που αντιμετώπισε με την ψυχική υγεία του, ο πρίγκιπας Harry δήλωσε ότι είχε βιώσει πένθος, πανικό και οργή που στη ζωή του μετατράπηκαν σε «αληθινό χάος» για περίπου δύο χρόνια.

«Απλά δεν ήξερα τι πήγαινε λάθος με μένα» είχε πει σε αυτή του συνέντευξη ο πρίγκιπας Harry. Παραδέχτηκε επίσης ότι βρέθηκε πολύ κοντά στον «κλονισμό σε διάφορες περιστάσεις όταν κάθε είδους θλίψη και ψέματα και παρεξηγήσεις παρουσιάζονται μπροστά σου από παντού». Προφανώς ο Harry αναφερόταν στα δημοσιεύματα για τα μέλη της οικογένειάς του και τον ίδιο.

«Ξαφνικά, όλος αυτός ο πόνος που δεν είχα επεξεργαστεί ποτέ άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια και σκέφτηκα ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα εδώ που πρέπει να αντιμετωπίσω», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Harry που αναγνώριζε ότι εκείνος που τον βοήθησε τρομερά σε όλο αυτό ήταν ο αδερφός του, ο πρίγκιπας William.

Κάτια Δανδουλάκη

διάσημοι ψυχική υγεία Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Ο θάνατος του συζύγου της, Μάριου Πλωρίτη, ήταν που έφερε την Κάτια Δανδουλάκη αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. «Η μοναδική ανασφάλεια που είχα στη ζωή μου δεν ήταν υλική, αλλά ψυχική, να μην χάσω τους ανθρώπους μου. Τους έχασα. Και όταν έχασα τους ανθρώπους μου, έχασα και την ψυχική μου ισορροπία. Ζήτησα βοήθεια», είχε πει στην εκπομπή Status.

«Μετά τον θάνατο του Μάριου, έπεσα σε κατάθλιψη. Δούλευα υστερικά και μετά από τρία χρόνια κατάλαβα ότι έχω ανάγκη από γιατρό, γιατί πήγαινα στο θέατρο, άκουγα κόσμο κάτω και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Δεν ήθελα να αντιμετωπίσω κόσμο. Φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί ήταν η δουλειά μου και πήγα και σε ψυχίατρο και σε σύμβουλο αυτογνωσίας. Χρειαζόμουν και φάρμακο και να καταλάβω», πρόσθετε στην εκπομπή του καναλιού Astra.

Glenn Close

Η Glenn Close είναι συνιδρύτρια του οργανισμού Bring Change to Mind που είναι αφιερωμένος στην εξάλειψη του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία. Η αδερφή της, Jessie έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή ενώ ο γιος της Jessie, Calen διαγνώστηκε με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Η αδερφή της ηθοποιού κατηγορούσε τον εαυτό της για την ασθένεια του γιου της και αργότερα έμαθαν και εκείνη και η Glenn Close ότι ήταν θέμα γονιδίων.

Η ίδια η Glenn Close είχε υποβληθεί περίπου πριν από μια δεκαετία, σε μια σειρά εξετάσεων για να βγει το συμπέρασμα ότι είχε κατάθλιψη. «Δεν θα με χαρακτήριζα καταθλιπτική, αλλά νομίζω ότι έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου με μια ήπια κατάθλιψη, την οποία κάποιες φορές βιώνω σαν μια ομίχλη. Την έχω συνηθίσει σε τέτοιο βαθμό, που δεν το σκέφτομαι πολύ. Παίρνω καθημερινά μια μικρή δόση αντικαταθλιπτικών που με βοηθάει», είχε πει η ηθοποιός σε συνέντευξή της. Το 2023 επισκέφτηκε την Ελλάδα και συμμετείχε στο SNF Nostos Conference με θέμα την ψυχική υγεία.

Selena Gomez

H Selna Gomez επιβεβαίωσε δημόσια ότι είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή (παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) το 2020 κατά τη διάρκεια livestream της στο Instagram με την Miley Cyruς. Μίλησε ακόμα πιο εκτενώς για τη μάχη που έχει δώσει στη διαχείριση της ασθένειάς της στο ντοκιμαντέρ My Mind and Me, της Apple TV+.

«Ξεκίνησα να νιώθω ότι δεν είχα έλεγχο πάνω σε αυτό που ένιωθα είτε ήταν πραγματικά καλό ή άσχημο», είχε πει η Selena Gomez στο περιοδικό Rolling Stone εξηγώντας ότι τα συμπτώματά της ξεκίνησαν όταν ήταν στα 20 της ενώ περιέγραφε πώς οι περίοδοι μανίας ακολουθούνταν από περιόδους κατάθλιψης, που κατέληγαν με εκείνη σε απομόνωση και να νιώθει ότι δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι της. Κατέληξε να νοσηλεύεται παρόλο που δεν ήθελε να καταλήξει σε κλινική.

«Θα είμαι ειλικρινής δεν ήθελα να πάω στο ψυχιατρείο. Δεν ήθελά, αλλά δεν ήθελα να είμαι και παγιδευμένη στο μυαλό και τον εαυτό μου πια. Νόμιζα ότι η ζωή μου είχε τελειώσει. Πίστευα ότι αυτό θα είναι η ζωή μου από εδώ και πέρα», είχε πει στο ντοκιμαντέρ της. Της πήρε καιρό να βρει τη σωστή αγωγή. Μετά την κλινική, την προσάρμοσε σε εκείνη ένας ιδιώτης ψυχίατρος.

«Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά για να δεχτώ πρώτον ότι είμαι διπολική και δεύτερον να μάθω πώς να το διαχειρίζομαι γιατί δεν ήταν κάτι που θα περνούσε», είχε πει. Από τότε η ψυχική υγεία η δική της και των άλλων έγινε προτεραιότητα στη ζωή της.

Ελένη Ράντου & Βασίλης Παπακωνσταντίου

Στην εκπομπή της Ελεονώρα Μελέτη, Μεσάνυχτα, είχε μιλήσει στο παρελθόν η Ελένη Ράντου, τόσο για την περίοδο της δικής της ζωής κατά την οποία αντιμετώπισε την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού, όσο και για την ψυχική υγεία του σύζυγου της, Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Ο Βασίλης παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη! Από τότε που τον γνώρισα, νομίζω είναι καλύτερα τώρα. Όταν τον γνώρισα, φλέρταρε και με πιο σκοτεινές σκέψεις. Ήθελε να του τηλεφωνώ ανά τέταρτο μην τυχόν έχω πάθει κάτι! Όταν δεν με έβρισκε, έπαιρνε όλα τα νοσοκομεία για να δει αν είμαι καλά», είχε πει χαρακτηρικά η Ελένη Ράντου.

«Στα 40 μου άρχισα να νιώθω ότι έχω και κατάθλιψη. Έπαθα το μεγαλύτερο σοκ. Άρχισαν πολύ σκοτεινές σκέψεις, κρίσεις πανικού, άρχισε μια περίεργη σύγκρουση μέσα μου», ανέφερε για τον εαυτό της.

Πιο αναλυτικά είχε μιλήσει για τα διδάγματα που πήρε από εκείνη την περίοδο της ζωής της, στην εκπομπή The 2Night Show. «Με φόβησε τότε πολύ, γιατί νόμιζα ότι τρελαίνομαι. Αλλά με τα χρόνια κατάλαβα ότι ήταν πολύ χρήσιμη εμπειρία. Τυχαία συναντηθήκαμε με μία στιχουργό και μου είχε πει “είναι στοιχείο ωριμότητας η κατάθλιψη, μην τη φοβάσαι“. Αυτά που μου δίδαξε η κατάθλιψη, αν δεν τη φοβηθείς και την κάνεις εργαλείο, μού έμαθε τα πιο σοφά πράγματα για τον εαυτό μου», είχε εξομολογηθεί. Η Ελένη Ράντου στην ίδια συνέντευξη δήλωνε αγοραφοβική.

Demi Lovato

Από την ηλικία των 7 ετών είχε αυτοκτονικές σκέψεις η Demi Lovato. Το 2020 μοιράστηκε την ιστορία της για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε μέσω Twitter για να σηματοδοτήσει την Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονικών.

Έχοντας αντιμετωπίσει τον εθισμό, τη βουλιμία και τη διπολική διαταραχή, η Demi Lovato τόνισε μιλώντας στους fans της ότι «είμαι η ζωντανή απόδειξη του γιατί δεν πρέπει να παραδοθείς σε αυτές τις σκέψεις». Όπως είπε, η μητέρα της φοβόταν να την ξυπνήσει το πρωί, μήπως την βρει νεκρή. Αν και η Demi Lovato έχει δυσκολευτεί πολλές φορές στην πορεία της, παραδέχτηκε ότι «μπορείς να ξεπεράσεις οτιδήποτε κι αν περνάς». Η τραγουδίστρια είχε βγάλει ένα τραγούδι με τίτλο OK not to be OK για να αποστιγματίσει την ψυχική νόσο. Επιπλέον κυκλοφόρησε το τραγούδι Sober το 2018, όταν παραλίγο να χάσει τη ζωή της πάνω σε μία υποτροπή των εθισμών της, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η Demi Lovato αποδίδει κάποιες από τις διαταραχές με τις οποίες έχει διαγνωστεί στον βιολογικό της πατέρα, ο οποίος έχει πεθάνει. Η ψυχική ασθένειά του, κατά την Lovato τον εμπόδιζε από το να είναι κοντά στην οικογένειά του. Η ίδια κατάφερε με κόπο να αποδεχτεί αυτή την απώλεια.

Demi Moore

Πέρα από την παιδική ηλικία σε ένα ασταθές περιβάλλον, την κατάχρηση ουσιών, τον βιασμό που υπέστη και τη διάλυση του γάμου της με τον Ashton Kutcher, στη βιογραφία της Inside Out, η Demi Moore περιγράφει επίσης την κατάθλιψη που βίωσε μετά την αποβολή του μωρού που περίμενε κατά τη διάρκεια αυτού του γάμου. Η αποβολή συνέβη στον 6ο μήνα της κύησης και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συλλάβει ξανά. Η ψυχική υγεία της ηθοποιού ήταν ήδη βαριά τραυματισμένη από το παρελθόν της, όπως παραδέχτηκε.

H Demi Moore κατηγορούσε τον εαυτό της για την αποβολή γιατί έπινε το διάστημα πριν μάθει την εγκυμοσύνη της και κάπνιζε για ένα διάστημα αφού την έμαθε. «Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω πλήρως πόσο χαμένη, άδεια, απελπισμένη και μπερδεμένη ήμουν. Έπαψα να βλέπω ότι υπήρχε μπροστά στα μάτια μου, που ήταν η οικογένεια που είχα και νομίζω ότι αυτό έριξε βάρος και στον Ashton», είχε πει για την περίοδο εκείνη σε συνέντευξή της όσο προωθούσε το βιβλίο.

Ζέτα Μακρυπούλια

Για τις κρίσεις πανικού και την ψυχανάλυση είχε μιλήσει στο περιοδικό Shape η Ζέτα Μακρυπούλια το 2012. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω κάνει το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου: την ψυχανάλυση. Δεν ξέρω αν άλλαξε πρώτα η σχέση μου με τους άλλους και μετά η σχέση με τον εαυτό μου, αλλά σίγουρα ο τρόπος σκέψης μου είναι πολύ διαφορετικός σήμερα», έλεγε τότε η ηθοποιός και παρουσιάστρια.

«Αφορμή στάθηκαν οι κρίσεις πανικού. Την πρώτη φορά έγινε στο θέατρο, στη σκηνή και ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει και τρόμαξα πάρα πολύ. Όταν το ξανάπαθα, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και αποφάσισα ότι χρειαζόμουν ψυχανάλυση. Δε δίστασα καθόλου, άλλωστε οι μόνες επιλογές στο μηχανογραφικό μου στο λύκειο ήταν η ψυχολογία και η θεατρολογία», εξηγούσε.

Μαρία Κορινθίου

Για τα σημάδια της επιλόχειου κατάθλιψης που ακόμα και σήμερα κουβαλά στη ζωή της είχε μιλήσει το 2021 σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, η Μαρία Κορινθίου.

«Κατά την επιλόχειο, αν δεν ήταν ο Γιάννης και η πεθερά μου, η μαμά του Γιάννη, μπορεί να μην το είχα συνειδητοποιήσει. Με στήριξαν απίστευτα.

Η επιλόχειος είναι ένα πολύ, μα πολύ σκοτεινό κομμάτι της γυναίκας, το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε επιφανειακά θέλει πολλή δουλειά με τον εαυτό σου. Είναι σκοτάδι. Είναι κατάθλιψη. Υπάρχουν επίπεδα στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Είναι οι γυναίκες που το περνούν ελαφρά, οι γυναίκες που ακολουθούν κάποια αγωγή, οι γυναίκες που μπορεί να μπουν σε ψυχιατρείο. Υπάρχουν και οι γυναίκες που ακολουθούν άλλους δρόμους επειδή στο μυαλό τους εκείνη την ώρα επικρατεί σκοτάδι. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Μέχρι και μητέρες που βιώνουν την μητρότητα, δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Ταράζομαι όταν μιλάω γι’ αυτό, γιατί είναι ένα κομμάτι που θέλει πολλή βοήθεια και δυστυχώς μία γυναίκα το κουβαλάει εφ’ όρου ζωής. Εγώ το κουβαλάω, αλλά έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, επειδή είχα την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στήριζαν», είχε πει η Μαρία Κορινθίου.

«Κουβαλάω τα σημάδια που μου άφησε. Κουβαλάς τα συναισθήματα, κουβαλάς τις πληγούλες που έχουν μείνει. Είναι σαν μία ουλή, που την έκανες και σου έχει μείνει το σημάδι. Εγώ, όμως ως ηθοποιός το γύρισα σε θετικό όλο αυτό. Τα συναισθήματα και τα βιώματά μου τα αφουγκράζομαι, τα παίρνω μέσα μου, τα λειτουργώ, τα χαλιναγωγώ και τα ισορροπώ», εξηγούσε στη συνέχεια.

Εμμανουήλ Καραλής

Με μία ανάρτησή του τον Αύγουστο του 2022, ο Εμμανουήλ Καραλής μίλησε για τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε μετά από τον τραγυματισμό που τον άφησε εκτός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο “κακός” Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα, για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου», είχε γράψει στην ανάρτησή του ο αθλητής.

Cara Delevingne

Στη Vogue είχε μιλήσει το 2015 η Cara Delevingne για την κατάθλιψη και το άγχος που διαφέντευαν τη ζωή της μέχρι να ζητήσει βοήθεια.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχω μιλήσει ανοιχτά, αν και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ύπαρξής μου. Εντελώς ξαφνικά, ήρθα αντιμέτωπη με βαριάς μορφής κατάθλιψη και άγχους και απέχθειας για τον εαυτό μου. Ήταν τόσο επίπονα τα συναισθήματα, που χτυπούσα το κεφάλι μου σε δέντρα μέχρι να λιποθυμήσω. Ποτέ δεν έπαθα σοβαρή ζημιά αλλά έφτασα μέχρι το σημείο της αιμορραγίας. Το χειρότερο ήταν πως ήξερα ότι είμαι ένα τυχερό κορίτσι, οπότε το γεγονός πως προτιμούσα να είμαι νεκρή, με έκανε να αισθάνομαι τόσες τύψεις και όλο αυτό γινόταν ένας φαύλος κύκλος. Αναρωτιόμουν πώς μπορούσα να νιώθω έτσι, οπότε απλώς ξεσπούσα όλο και περισσότερο στον εαυτό μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετική συνέντευξή της για το βρετανικό Harper’s Bazaar, η ηθοποιός της σειράς Only Murders in the Building, είχε μιλήσει και πάλι για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχε αντιμετωπίσει από μικρή ηλικία. Η μητέρα της, Pandora, πάλευε με τον εθισμό στην ηρωίνη, ενώ είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

«Όλοι έχουν κάτι που συμβαίνει στην οικογένειά τους. Η ζωή μου είχε πολύ στρες γιατί είχε πολύ χάος και πολύ ανασφάλεια για το αν οι άνθρωποι σε αυτή ήταν εντάξει», έλεγε η Cara Delevingne. Η ίδια αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα ψυχικής υγείας που την οδήγησαν να εγκαταλείψει το σχολείο. «Όταν έχεις προβλήματα ψυχικής υγείας δεν μπορείς να δεις τίποτα, σε τυφλώνουν» σχολίαζε.

Σήμερα ζει μία νηφάλια ζωή και προσπαθεί να φροντίζει όσο μπορεί τον εαυτό της. «Για πολύ καιρό ένιωθα ότι κρύβομαι πολύ από τους ανθρώπους που με εκτιμούσαν. Τώρα τελικά νιώθω σαν να μπορώ να είμαι ελεύθερη και πλήρως ο εαυτός μου», είχε πει πρόσφατα στο Elle για τη ζωή της μακριά από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. «Αξίζει το κάθε δευτερόλεπτο. Είμαι σταθερή. Είμαι πιο ήρεμη», πρόσθετε.

Kanye West

διάσημοι ψυχική υγεία © 2023 Mark J. Terril, File/ AP Images

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Kanye West με την ψυχική του υγεία είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Ο ράπερ το 2007 έχασε τη μητέρα του, απώλεια για την οποία κατηγορούσε τον εαυτό του και παράλληλα είχε να διαχειριστεί τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής που έλαβε. Το 2016 νοσηλεύτηκε για κατάθλιψη και παράνοια και το 2019 μίλησε για όλα αυτά στην εκπομπή του David Letterman, My next guest needs no Introduction.

Ο Kanye West μιλώντας στην εκπομπή τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή του. «Αν δεν παίρνεις κάθε μέρα την αγωγή σου για να παραμένεις σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η ένταση και να σε φτάσει σε ένα σημείο που ίσως και να καταλήξεις στο νοσοκομείο. Αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι αλλοπρόσαλλα, όπως θα έλεγε και το TMZ», εξήγησε ο ράπερ. O ίδιος μέχρι σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της ψυχικής του υγείας, ενώ πολλές φορές έχει φανεί να χάνει τον έλεγχο.

Bella Hadid

Για τη δική της προσπάθεια να διατηρεί την ψυχική της υγεία έχει μιλήσει μέσω Instagram και η Bella Hadid. «Τα social media δεν είναι αληθινά. Για όσους παλεύουν, παρακαλώ να το θυμάστε. Μερικές φορές, το μόνο που θες να ακούσεις, είναι ότι δεν είσαι μόνη. Οπότε, από μένα σε εσένα, δεν είσαι μόνη. Σε αγαπώ, σε βλέπω και σε ακούω.

Το να βοηθάς τον εαυτό σου και η ψυχική ασθένεια/χημική ανισορροπία, δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι σαν ένα τρενάκι με εμπόδια. Έχει τα πάνω και τα κάτω του και διάφορες πλευρές. Αλλά θέλω να ξέρεις ότι υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ. Και το τρενάκι πάντα σταματά τελείως κάποια στιγμή. (Φυσικά, υπάρχει περίπτωση να ξαναξεκινήσει, αλλά για μένα είναι πάντα καλό να ξέρω ότι ακόμα κι αν είναι για μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες, όντως βελτιώνεται. Σε κάποιο βαθμό, ακόμα και για λίγο) Μου πήρε πολύ καιρό να το βάλω αυτό στο μυαλό μου.

Έχω όμως καταρρεύσει αρκετές φορές για να ξέρω καλά το εξής: αν δουλέψεις σκληρά με τον εαυτό σου, περάσεις χρόνο μόνη σου για να καταλάβεις τα τραύματά σου, τις αδυναμίες, τις χαρές σου και την ρουτίνα σου, θα μπορείς πάντα να καταλάβεις ή να μάθεις περισσότερα για τον δικό σου πόνο και πώς να τον διαχειριστείς. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ζητάς από τον εαυτό σου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να μην μοιράζομαι την αλήθεια μου εδώ. Ευχαριστώ που με βλέπετε και με ακούτε. Σας αγαπώ», είχε πει μεταξύ άλλλων το μοντέλο.

Μάριος Αθανασίου

Στο πλατό της εκπομπής Κυψέλη είχε βρεθεί τον Μάιο του 2022 ο Μάριος Αθανασίου, ο οποίος είχε μιλήσει για την κατάθλιψη και την αναμέτρησή του μαζί της στο παρελθόν.

«Όταν δεν φεύγεις από τον προσωπικό σου χώρο, όταν θες να είσαι στο κρεβάτι όλη μέρα, όταν αποφεύγεις να κάνεις μπάνιο, όταν δε μιλάς με κάποιον για μέρες, είναι σημάδια κατάθλιψης. Δεν έκανα ψυχοθεραπεία, αλλά το άφησα να πάει όσο είναι να πάει. Το αποδέχτηκα. Έπρεπε να γίνει αυτό, έπρεπε να περάσω χρόνο με τον εαυτό μου», είχε πει αρχικά.

«Την πρώτη φορά λίγο ζορίστηκα γιατί στην αρχή δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Ήταν τα πράγματα δύσκολα και άφησα τη ροή των πραγμάτων να κυλήσει. Δεν στράφηκα σε κάποιον ειδικό γιατί δεν έχω καλή επαφή μαζί τους. Μπορεί να είναι λάθος. Η αίσθησή μου όμως είναι ότι αν μιλάμε και μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό μας, και το περιβάλλον γύρω μας είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Το πέρασα μόνος μου και μετά άρχισα να ανοίγω και να λέω τι έχω περάσει στους ανθρώπους που είναι γύρω μου», εξομολογήθηκε ο Μάριος Αθανασίου.

Κατερίνα Καινούργιου

Σε μία προσωπική εξομολόγηση προχώρησε τo 2022 μέσα από την εκπομπή της, η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια της εκπομπής Super Κατερίνα, μίλησε για την κατάθλιψη και την απόφασή της να απευθυνθεί σε ειδικό.

«Δεν είναι ταμπού, έχουν αλλάξει οι εποχές, θα το πω δημόσια και δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, επειδή κι εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα το καλοκαίρι έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη, κάτι προσωπικό, αποφάσισα να πάω σε ψυχίατρο, μιλούσα και με ψυχολόγο. Συνειδητοποίησα πως κάθε φορά που επισκέπτομαι τον γιατρό είμαι και καλύτερα. Δεν ντρέπομαι να το πω δημόσια», είπε.

Μαίρη Συνατσάκη

Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά συχνά για θέματα ψυχικής υγείας μέσα απο το κανάλι της στο YouTube. Παράλληλα έχει μιλήσει για τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υπέφερε χρόνια στην εκπομπή Μεσάνυχτα.

«Στα 18 έχασα τη θεία μου ξαφνικά. Εγώ τότε είχα μπει και στη φάση με τις κρίσεις πανικού. Πάντα κερδίζει η ζωή σε αυτές τις φάσεις. Υπέφερα πολλά χρόνια από κρίσεις πανικού. Ήταν ένας από τους λόγους που ξεκίνησα ψυχοθεραπεία στα 18. Η ψυχοθεραπεία βοήθησε. Ο μπαμπάς μου με βοήθησε, γιατί πάντα μπορούσα να βρω σε εκείνον έναν άνθρωπο που αναγνώριζε τι περνάω και δεν με περνούσε για τρελή. Το “Dancing with the Stars” ήταν η τελευταία δύσκολη περίοδος που έζησα και γι’ αυτό και ήμουν και τόσο αδύνατη.

Είχα ζήσει την πιο δύσκολη φάση με τις κρίσεις πανικού. Δεν μπορούσα να φάω, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Πάλευα να βρω την ώρα της μέρας που δεν θα είμαι σε κατάσταση πανικού. Μου το ενεργοποίησε όλο αυτό η αίσθηση απώλειας ελέγχου», είχε εξηγήσει η Μαίρη Συνατσάκη.

Άγγελος Μπράτης

Όταν γνωρίσαμε τηλεοπτικά τον Άγγελο Μπράτη, μέσα από τη συμμετοχή του ως κριτής στο GNTM, ο ίδιος είχε να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. «Η πρώτη χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη για μένα. Καταρχάς εγώ ήμουν πάντα ένας άνθρωπος των backstage, δεν είχα εμφανιστεί ποτέ. Ήμουν λίγο δύσκολος και με τα περιοδικά, όσοι με ξέρουν ήμουν πάντα πολύ διακριτικός. Γενικά ήταν δύσκολη η πρώτη μου χρονιά», είχε πει στην εκπομπή Breakfast@ Star.

«Είχε συμπέσει τότε με ένα total burn out που είχα στα 40 μου. Δεν μπορούσα να διασχίσω τον δρόμο τόσο πολύ. Έπαθα burn out, κάηκε ο εγκέφαλος. Όλο το σύστημα κάηκε. Και ταυτόχρονα ενώ είχα κατάθλιψη και έπαιρνα αγωγή, έγινα διάσημος σε όλη την Ελλάδα. Έπρεπε να το διαχειριστώ και έβλεπα την εικόνα μου στην τηλεόραση και να μην με αναγνωρίζω», πρόσθετε ο σχεδιαστής μόδας.

«Είχα πάρει πάρα πολλά κιλά, δεν μιλούσα, δυσκολευόμουν πολύ, ωστόσο, τα κατάφερα και είμαι αυτός που είμαι τώρα. Έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου και θεωρώ ότι μου έκανε πάρα πολύ καλό. Με βοήθησε το GNTM. Με βοήθησε να βγαίνω από το σπίτι μου», κατέληγε.

Justin Bieber

Στο Instagram είχε μοιραστεί τις επιπτώσεις που έφερε στην ψυχική του υγεία, η τεράστια δημοσιότητα που ήρθε στη ζωή του όταν ήταν 13 ετών, ο Justin Bieber. Ο τραγουδιστής εξήγησε ότι η ασταμάτητη επιδοκιμασία που λάμβανε από το κοινό, τον οδήγησε να αναπτύξει μία πεποίθηση ότι είναι ανώτερος. Εξήγησε ότι είχε έλλειψη της αίσθησης της προσωπικής ευθύνης για τη συμπεριφορά του και ότι συμπεριφερόταν κακοποιητικά στις σχέσεις του. «Έγινα πικρόχολος, χωρίς σεβασμό στις γυναίκες και θυμωμένος. Απομακρύνθηκα από όσους με αγαπούσαν, ένιωθα ότι δεν θα μπορούσα να το αλλάξω όλο αυτό», σημείωσε.

Ο Justin Bieber παραδέχτηκε ότι στράφηκε στα ναρκωτικά για να διαχειριστεί όσα συνέβαιναν και τελικά η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο απρόβλεπτη. Το 2014 συνελήφθη για βανδαλισμό, οδήγηση υπό επήρεια ουσιών και άλλες κατηγορίες.

«Είναι δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, όταν νιώθεις ότι το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Μερικές φορές μπορεί να φτάσει σε σημείο που δεν θες να ζήσεις πια, που νιώθεις ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ», έγραφε ο Justin Bieber. Ο τραγουδιστής ανέφερε επιπλέον πώς η πίστη και η υποστήριξη από τα αγαπημένα του πρόσωπα τον βοήθησαν να αλλάξει τη ζωή του, αν και πήρε χρόνια τελικά.

Kerry Washington

«Μιλώ δημόσια γι’ αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη στιγματίζεται ο ψυχικά άρρωστος άνθρωπος. Το μυαλό και η καρδιά μου είναι πολύ σημαντικά για μένα, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να ζητήσω βοήθεια, ώστε να είναι υγιή όπως πχ. τα δόντια μου. Πηγαίνω στον οδοντίατρο, αλλά γιατί να μην πάω σε ένα ψυχίατρο αν το χρειάζομαι;», είχε πει για τη μάχη της με την κατάθλιψη στο περιοδικό Glamour το 2015 η Kerry Washington.

Η ίδια είχε μιλήσει ακόμα πιο πρόσφατα για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής τις οποίες αγωνίστηκε επίσης να διαχειριστεί.

Σε συνέντευξη με την Robin Roberts , η Washington αποκάλυψε λεπτομερώς τις συνέπειες που είχε η διατροφική διαταραχή από την οποία έπασχε, όχι μόνο για την ψυχική της υγεία, αλλά και για την ίδια της τη ζωή. H ηθοποιός λέει πως σκεφτόταν να αυτοκτονήσει στο απόγειο της διαταραχής της και «προσπαθούσε να αυτοκαταστραφεί».

Κατά την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο της,Thicker Than Water η Kerry Washington μοιράζεται ότι μέχρι να πάει στο κολέγιο η σχέση της με το φαγητό και το σώμα της είχε «γίνει ένας τοξικός κύκλος αυτοκατάχρησης που χρησιμοποιούσε την πείνα, την υπερφαγία, τη σωματική εμμονή και την ψυχαναγκαστική άσκηση».

Η Kerry Washington παραδέχτηκε πως αν και είναι καλύτερα τώρα, δίνει μάχη με τη διατροφική της διαταραχή καθημερινά: «Δεν θα έλεγα ότι ξεδίνω ποτέ με το φαγητό, απλώς είναι πολύ διαφορετικό τώρα», είπε. «Δεν είναι στα άκρα. Δεν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, δεν είμαι πια εκεί. Ο πάτος έχει ανέβει πολύ ψηλότερα, όπου αρκεί μια μικρή δυσφορία με αυτό για να ξέρω ότι αυτός είναι ένας τρόπος να με ελέγξω. Είναι πολύ πιο εύκολο. Είναι πολύ πιο λογικό από ό,τι ήταν παλιά».

Αντιγόνη Κουλουκάκου

Στην εκπομπή Πάμε Δανάη είχε μιλήσει η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την περίοδο που ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. «Το 2017 που επέστρεφα από την Κωνσταντινούπολη – είχα περάσει πάρα πολύ άσχημα έναν χρόνο εκεί – η δουλειά μου είχε πάρει την κάτω βόλτα. Δεν είχα καθόλου δουλειά. Ήμουν έξι μήνες κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι με κατάθλιψη που την έλεγα θλίψη. Έκλαιγα εκεί στην Τουρκία, έκλαψα και στην Ελλάδα ένα βράδυ και μετά με πήρε ο Σορεντίνο να πάω να δουλέψω μαζί του», είχε πει η πρωταγωνίστρια της σειράς Η γη της ελιάς.

Έλένα Παπαρίζου

Δύο φορές έχει έρθει αντιμέτωπη με την κατάθλιψη η Έλενα Παπαρίζου. Η pop star έχει μιλήσει για την κατάθλιψη που είχε βιώσει έντονα μετά τον θάνατο του πατέρα της αλλά και νωρίτερα στην εφηβεία της.

«Δεν ήθελα να ζήσω. Είναι πάρα πολύ άσχημο πράγμα αυτό. Η μαμά μου περίμενε να τελειώσω τη δουλειά, μου έκλεισε ένα εισιτήριο one way και την ώρα που φτάνω στο Γκέτεμποργκ μου λέει: “Στη μία έχεις ραντεβού”. Στην αρχή πήγαινα τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Έκανα πάνω από δύο μήνες να σηκώσω το κεφάλι μου από το πάτωμα, δεν μπορούσα να δω κόσμο, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, είχα φτάσει σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Η μεγάλη μου σφαλιάρα ήταν ο χαμός του πατέρα μου. Μέρα Χριστουγέννων τον έχασα. Μετά από εκεί με πήρε η μπάλα. Η ψυχοθεραπεία με έκανε να σκέφτομαι εντελώς διαφορετικά για τον θάνατο. Για τον πατέρα μου πρέπει να μιλάω. Για τις στιγμές που έχουμε ζήσει, πράγματα που μου είχε μάθει. Γιατί έτσι εγώ φτιάχνω έναν καινούργιο ήρωα. Τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους κλαίμε, πρέπει να τους τιμάμε», είχε πει χαρακτηριστικά η Έλενα Παπαρίζου στην εκπομπή Jenny Jenny. Η ίδια υπέφερε και από κρίσεις πανικού τις οποίες πλέον έχει μάθει να ελέγχει.

Αύγουστος Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ έχει δηλώσει «Ο διπολικός, αλκοολικός γιος μίας διπολικής, αλκοολικής μάνας» και μιλά ανοιχτά για την ψυχική υγεία και το κάνει για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε μιλήσει σε συνέντευξή του στο OW και τον Πάνο Κορμαρή.

«Ένα μέρος της κοινοποίησης της ψυχικής νόσου μου έχει να κάνει με την κάθαρση: η ομολογία του προβλήματος το αλαφραίνει. Αλλά ακόμα περισσότερο βαραίνει μέσα μου το χρέος να καταπολεμήσω, στον βαθμό που μπορώ, το στίγμα που ακόμα περιβάλλει τα ψυχικά νοσήματα στην Ελλάδα. Άνθρωποι υποφέρουν αβοήθητοι επειδή οι προκαταλήψεις και η άγνοια δαιμονοποιούν ακόμα την ψυχιατρική επιστήμη και την ψυχοφαρμακολογία. Αν η δική μου φωνή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, παρηγοριά ή δύναμη έστω και σ’ έναν πάσχοντα, οφείλω να φωνάζω. Και μακάρι να είχαμε περισσότερες φωνές, ώστε η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι κρίσεις άγχους και πανικού να ήταν απαλλαγμένες απ’ τη βαριά, άδικη και καταστροφική σκιά που τις πλακώνει», εξηγούσε ο συγγραφέας.

Τα στοιχεία έρευνας στην Ελλάδα

Μια νέα έρευνα, που έγινε με τη συνεργασία της ΕΥ Ελλάδας, του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και της Hellas ΕΑΡ και στην οποία μετείχαν 329 εργαζόμενοι, κάθε ηλικίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε πως στην Ελλάδα εντείνονται τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και το θυμό.

Τα συμπεράσματα αναφέρονται σε σχετική είδηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

  • Μελαγχολία αισθάνονται 4 στους 10 εργαζόμενους και ποσοστό 41% αισθάνεται απαισιοδοξία για το μέλλον (το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35%).
  • Αυξημένο εμφανίζεται και το ποσοστό των ανθρώπων που σκέφτηκαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους το 2023 φτάνοντας το 2% από το 1,1% το 2022, ενώ 2 στους 10 έχουν αισθήματα αναξιότητας.
  • Αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και έτσι 3 στους 4 αισθάνονται εσωτερική ταραχή και νευρικότητα.

Επίσης, αυξήθηκαν τα ποσοστά εκείνων που βρίσκονται σε υπερένταση από 40% σε 44%. Από 8% αυξήθηκε σε 10% το ποσοστό εκείνων που βιώνουν κρίσεις πανικού, 3 στους 10 έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να τα ελέγξουν, ενώ οι εκδηλώσεις θυμού αυξήθηκαν από 70% το 2021 στο 75% το 2023.

Επίσης έντονα ήταν και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή η έκφραση των συμπτωμάτων άγχους μέσα από σωματικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος.