CELEBRITIES

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 6 διάσημοι που τον αντιμετώπισαν και τα δυνατά τους μηνύματα

Πάνος Γιαννακόπουλος/24Media

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλου του κόσμου για τον καρκίνο και για τη σημασία της πρόληψης στην ανίχνευση και τη θεραπεία του. Η ημερομηνία η οποία ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου είναι η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην χώρα μας, ενώ αποτελεί παράλληλα και παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα φώτα πέφτουν στους επιστήμονες και τους επιζήσαντες της ασθένειας και τους ασθενείς με καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου μάς υπενθυμίζει πόσοι πολλοί μεταξύ μας έχουν προφέρει τη λέξη «καρκίνος», είτε αυτή αφορά το περιβάλλον τους, είτε τους ίδιους. Πόσοι έχουν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον φόβο, τη μοναξιά, την αβεβαιότητα του καρκίνου και πόσοι το έκαναν στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και θάρρους στους υπόλοιπους. Κι ακόμα κι αν υπάρχουν διακρίσεις ως προς τα μέσα και την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες σε παγκόσμιο επίπεδο (η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σηματοδοτεί και την έναρξη της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας από το Union for International Cancer Control (UICC) «Close the Care Gap»), δεν κάνει διακρίσεις ως προς το status, την αναγνωρισιμότητα των ανθρώπων που «επισκέπτεται». Αγαπημένοι Έλληνες διάσημοι έχουν αναμετρηθεί με την ασθένεια, την έχουν αντιμετωπίσει κι έχουν μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτήν, στέλνοντας τα δικά τους δυνατά μηνύματα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου: 6 διάσημοι που τον αντιμετώπισαν και τα δυνατά τους μηνύματα

Αντίνοος Αλμπάνης

Με ένα Instagram Story που μιλούσε για τους νίντζα της χημειοθεραπείας, ο Αντίνοος Αλμπάνης είχε γνωστοποιήσει για πρώτη φορά το πρόβλημα υγείας του το καλοκαίρι του 2019. Έκτοτε μιλά δημόσια για την αναμέτρησή του με την ασθένεια όπως στην παρακάτω συνέντευξή του για την εκπομπή Πάμε Δανάη.

«Θα ξαναμιλούσα ανοιχτά για το θέμα της υγείας μου. 1000 φορές. Ναι, θα το ξανάκανα. Η αγάπη που παίρνεις δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όταν ακούς από το στόμα του γιατρού πως έχεις καρκίνο, νομίζω πως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος. Είναι η στιγμή που λες, “τώρα τι;”. Δεν ξέρεις αν αυτό το πράγμα θα πάει καλά ή δεν θα πάει. Πώς θα είναι η ζωή, αν θα υπάρχει ζωή.

Μου είχαν πει ότι είναι από τις περιπτώσεις των καρκίνων που είναι θεραπεύσιμος, στο στάδιο στο οποίο ήμουν εγώ ευτυχώς ήταν διαχειρίσιμο, οπότε ήταν όλα υπέρ μου», σημείωσε ο Αντίνοος Αλμπάνης. Ο ηθοποιός δεν μετανιώνει το μοίρασμα. Γιατί αυτο το μοίρασμα και η ειλικρίνεια που το συνοδεύει, φέρνει την αγάπη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου: Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο καρκίνος, που δεν πρέπει πια να είναι ταμπού

«Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. ​ Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.​ Ωστόσο, η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται», είχε γράψει στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη κοινοποιώντας τη διάγνωσή της με καρκίνο τον Οκτώβριο του 2021.

«Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.​ Δεν είναι κάτι παραπάνω.​ Δεν θα λιποψυχήσουμε.​ Δεν θ’ αλλάξουμε.​ Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.​ Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.​ Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον», συμπλήρωνε.

Έκτοτε κάθε φορά που τη ρωτούν για την κατάσταση της υγείας της, η Ντόρα Μπακογιάννη απαντά «Είμαι καλά, κάνω τις θεραπείες μου». Όπως άλλωστε το είπε. Είναι μία ακόμα συνθήκη, ένα ακόμα θέμα στην καθημερινότητα. Και το αντιμετωπίζει μέρα με τη μέρα.

Η συνειδητή απόφαση της Δώρας Χρυσικού να μιλήσει

«Είναι πάρα πολύ σοκαριστικό για έναν άνθρωπο τόσο συνεπή στις εξετάσεις του να μαθαίνει στα 44 του ότι έχει καρκίνο. Η λέξη και μόνο δημιουργεί μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι σαν να περνάς από ηλεκτροφόρα καλώδια», είχε πει στην εκπομπή Mega Καλημέρα το 2021 η Δώρα Χρυσικού. Λίγους μήνες πριν είχε αποκαλύψει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

«Ήταν μία πολύ συνειδητή απόφαση να μιλήσω γι’ αυτό. Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά. Εγώ αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι το έχω αφήσει πίσω μου. Όλο αυτό που πήρα από αυτό ήταν το εύθραυστο της ζωής, ότι είναι μία αστραπή. Το άλλο είναι ότι έχουμε δύναμη που πολλές φορές δεν κατανοούμε απόλυτα ότι την έχουμε», συμπλήρωνε η ηθοποιός. Κι αυτή η δύναμη ακόμα κι αν δεν τη βρίσκουμε από μόνοι μας, μάς βρίσκει εκ των έσω και μας βοηθά να προχωράμε σε όλα τα δύσκολα.

«Ήταν ένα δικό μου βήμα προς την ίαση και την αποδοχή. Να αποδεχτώ τον εαυτό μου μέσα σε έναν κόσμο, που ειδικά στην τηλεόραση πάντα μας θέλει να είμαστε τέλειοι και πάρα πολύ όμορφοι. Θέλω να σπάσω τα στερεότυπα. Είμαστε αυτό που αισθανόμαστε. Εγώ και χωρίς μαλλιά και χωρίς φρύδια, πάλι καλά αισθανόμουν γιατί ήξερα ότι ήθελα πολύ να ζήσω», συμπλήρωνε για την απόφασή της να μιλήσει δημόσια. Κι αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να ακούσουμε δυνατά.

Μάγια Τσόκλη

Τον Οκτώβριο του 2020 η Μάγια Τσόκλη είχε μοιραστεί ένα σπουδαίο κείμενο για το πριν, το μαζί και το μετά του καρκίνου του μαστού με τον οποίο είχε διαγνωστεί στο παρελθόν. Το είχε γράψει για ένα συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού που είχε πραγματοποιηθεί στη Δράμα. Κι από αυτό το κείμενο ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα. Ένα δυνατό μήνυμα από μία δυνατή γυναίκα, που εμπνέει.

«Τι με δίδαξε ο καρκίνος; Δεν με δίδαξε τίποτε. Απλά επιβεβαίωσε αυτά που θεωρητικά μόνο ήξερα. Δηλαδή, αυτά που έλεγαν όσοι τα είχαν περάσει πριν από μένα. Το πολύτιμο και το εύθραυστο της ζωής. Τη σημασία της συνειδητότητας του τώρα. Τη φράση της γιαγιάς μου όταν μου είπε “να εύχεσαι να μην πάθεις ποτέ όσα μπορείς να αντέξεις”. Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής», έγραφε μεταξύ άλλων η Μάγια Τσόκλη.

Χάρις Αλεξίου

«Είναι σαν να μην υπάρχουμε χωρίς το παρελθόν μας. Τι να πετάξω από το παρελθόν; Αυτό που με έχει σχηματίσει, αυτό που είμαι είναι γιατί υπάρχει αυτό, υπάρχει το παρελθόν. Υπάρχει ο τρόπος που μεγάλωσα, υπάρχουν τα βιώματά μου, η σχέση μου με τη μάνα μου, η έλλειψη του πατέρα μου, το ότι μπήκα στη ζωή από πολύ μικρή και έπρεπε να φροντίσω τον εαυτό μου και τους άλλους. Αυτό με έκανε να μη μασάω!

Και αυτό έχω να πω σαν μήνυμα, ότι στη ζωή αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος. Και πρέπει να αγωνίζεσαι μέχρι το τέλος γιατί αλλιώς έχεις πνιγεί, έχεις χαθεί, έχεις πεθάνει. Κι εγώ δεν ήθελα να πεθάνω. Ακόμα και όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος μου, είπα “τι είναι αυτό τώρα;”», εξομολογήθηκε πρόσφατα στην εκπομπή Mega Stories, η Χάρις Αλεξίου.

«Αγωνίζομαι ακόμα. Δεν γίνεται να σταματήσεις να αγωνίζεσαι στη ζωή σου, για να τη δικαιώνεις. Ξέρω ότι τώρα ακούγομαι σαν σοφή, αλλά στη ζωή πρέπει να ανακαλύπτεις, να έχεις όρεξη να ανακαλύπτεις πράγματα», πρόσθετε η ίδια για τη στάση της απέναντι στη ζωή.

H ίδια είχε μιλήσει στην παρουσίαση του προγράμματος Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη, ξανά για τον καρκίνο, το 2015.

«Χρειαζόμαστε στήριξη και να αντιληφθούμε ότι η ζωή δεν σταματάει», ήταν το δικό της μήνυμα.

«Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου “Γιατί σε εμένα;” “Τι δεν έκανα καλά;”, “Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;” απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες», συμπλήρωνε η Χάρις Αλεξίου.  Κι αυτή τη βοήθεια τη βρίσκουν στη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνες, δεν είναι οι μόνες.

Σπύρος Παπαδόπουλος

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει αρκετές φορές δημόσια για τον καρκίνο με τον οποίο είχε διαγνωστεί στο παρελθόν. Κι αυτό που κυριαρχεί πάντα στα όσα λέει, είναι η φράση την οποία είχε πει πρώτα στη BHMAgazino: «Ο καρκίνος τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου». Έτσι αντιμετώπισε τη διάγνωσή του ο Σπύρος Παπαδόπουλος, πραγματιστικά.

Το ίδιο ανέφερε και σε συνέντευξή του στην εκπομπή Πάμε Δανάη. «Έγινα πραγματιστής κι είπα ότι θα το διαχειριστώ. Είχα ψυχραιμία. Ήταν πολύ δύσκολος κι επικίνδυνος καρκίνος. Ο γιατρός μου είπε έχεις μια καρκινάρα σαν πορτοκάλι, μπορεί να έχεις 3 μήνες ζωής. Ο όγκος ήταν μέσα στο νεφρό. Αν είχαν βγει έξω τα καρκινικά κύτταρα, ήταν τελειωμένο. Αφαιρέσαμε το νεφρό, όπως ήταν», είπε χαρακτηριστικά. «Θα το διαχειριστώ», εκεί είναι το κλειδί, σε αυτή την συνειδητή απόφαση.