CELEBRITIES

Πάνος Βλάχος: Το (δίκαιο) ξέσπασμά του για τις ερωτήσεις για τον Άρη Σερβετάλη

Papadakis Press Δημήτρης Πελέκης

Σκέψου να ήσουν π.χ. δάσκαλος και να ερχόταν κάθε μέρα κάποιος να σε ρωτήσει «Συμφωνείς με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο συνάδελφός σου στο Β’2;» ή «Τι έχεις να πεις για την άσκηση στα μαθηματικά που έβαλε ο συνάδελφός σου στο Γ’ 3;». Κάπως έτσι μου φαίνεται ο τρόπος που προσεγγίζουμε οι δημοσιογράφοι την απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος όταν έχουμε απέναντί μας άλλους ηθοποιούς. Άβολη. Και κάπως έτσι νομίζω ότι την αντιμετώπισε και ο Πάνος Βλάχος.

Ο ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην παράσταση Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, κλήθηκε (κι εκείνος) να σχολιάσει την απάντηση του Γιάννη Κακλέα στον Άρη Σερβετάλη μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Ρινόκερο. Κλήθηκε ενώ είχε ολοκληρώσει τη δική του παράσταση να σχολιάσει μία άλλη παράσταση κι ένα θέμα, που δεδομένης της αντικατάστασης του Άρη Σερβετάλη από τον Αιμιλιανό Σταματάκη που έχει αποφασιστεί, θεωρείται λήξαν. Κι έδωσε τη δική του απάντηση. Κατά τη γνώμη μου ήταν μία δίκαιη απάντηση.

O Πάνος Βλάχος θέλει να μείνει μακριά από τον διχασμό και να μην συμμετέχει σε «ριάλιτι»

«Θέλω να μείνω μακριά από τον διχασμό, τον φόβο και το μ@@@@@@@ που γίνεται. Θέλω να βρίσκω τι μπορεί να με κάνει να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους και όχι να απομακρυνθώ. Η ατάκα του Γιάννη Κακλέα, ουδείς αναντικατάστατος για τον Άρη Σερβετάλη, είναι πολύ σημαντική για να την αμφισβητήσει ο Πανούλης ο Βλάχος. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, ναι», είπε αρχικά ο Πάνος Βλάχος στην εκπομπή Ποιος είναι πρωινιάτικα.

Και συνέχισε την απάντησή του, με ηρεμία, ψυχραιμία αλλά με γλώσσα «κοφτερή». «Πιστεύω ότι επιτελείται ένα έγκλημα από τους έχοντες το μαρκούτσι και τις εκπομπές αυτό το διάστημα και προς Θεού δεν το λέω για σένα, ξέρω ότι αφού το κάνουν οι άλλοι πρέπει να το κάνετε κι εσείς», σημείωσε ο Πάνος Βλάχος. «Γιατί προσπαθείτε να ρίξετε και άλλο φόβο και υπάρχει μια μέγγενη φανατισμού και μάχης στην οποία εσείς ρίχνετε λάδι στη φωτιά και γουστάρετε πάρα πολύ. Εμένα δεν μου αρέσει καθόλου αυτό», είπε.

Σκληρά τα λόγια που χρησιμοποίησε, ναι. Σχεδόν αφοριστικά, ναι. Αλλά είναι μία πραγματικότητα το ότι δίνεται λόγος και βήμα σε πρόσωπα και γίνονται ερωτήσεις που στην πραγματικότητα δεν έχουν σκοπό να προσθέσουν κάτι ουσιώδες στη συζήτηση. Γίνονται καμία φορά ερωτήσεις μόνο για τους τίτλους. Κι αν είμασταν απενοχοποιημένοι απέναντι σε αυτό, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ειλικρινή.

«Έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για τις ιδέες, τον Θεό, την ελευθερία, τον κορονοϊό και την επιστήμη και την εκφράζω δυνατά. Αλλά να μπω σε αυτή την χυδαία διαδικασία που βάζετε τους ανθρώπους της Τέχνης να παίξουν ριάλιτι, ενώ δεν πληρώνονται από ριάλιτι, δεν θα μπω», σημείωσε ο Πάνος Βλάχος κλείνοντας.

Οι πρωινές εκπομπές αντέδρασαν στις δηλώσεις

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κώστα Τσουρού και της Ελεονώρας Μελέτη που πρόβαλαν το απόσπασμα της συνέντευξης του Πάνου Βλάχου στο Open, στη δική τους εκπομπή Mega Καλημέρα.

«Θέλω να ρωτήσω το εξής: Όταν ρωτάμε τους συναδέλφους του ηθοποιούς για ένα θέμα, το οποίο έχει προκύψει στο θέατρο. Ρωτάμε ποια είναι η γνώμη σας. Αυτό είναι χυδαία ερώτηση για κάποιον; Δεν πήγαμε να ρωτήσουμε ούτε ποδοσφαιριστές, ούτε δικαστές για τον Άρη Σερβετάλη. Ούτε να ρίξουμε φόβο θέλουμε. Είναι μια ερώτηση που κάνουμε σε συναδέλφους του, ηθοποιούς. Ευτυχώς για μένα υπάρχουν και άνθρωποι από τον χώρο σας, αγαπητέ Πάνο Βλάχο, που όταν δίνουν μια συνέντευξη, θέλουν να λένε πράγματα και όχι απλά να δίνουν συνεντεύξεις και να μην λένε ποτέ τίποτα», σημείωσε ο Κώστας Τσουρός.

«Δεν είναι ο φόβος που δίνουμε εμείς αλλά το ότι οι συνάδελφοι σου απαντάνε σε αυτό που ρωτάνε. Αν εσύ επιλέγεις όντως να μην απαντάς, καλά κάνεις αλλά με αυτό που λες κρίνεις τους συναδέλφους σου και όχι τους δημοσιογράφους», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

«Εγώ τον εκτιμώ και τον συμπαθώ ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο ηθοποιό, αλλά μου κάνει εντύπωση αυτό που εισέπραξα εγώ. Πραγματικά δεν το περίμενα όταν ακούστηκε αυτό με το μαρκούτσι, το ότι επιτελείται ένα έγκλημα. Έδωσα λίγο παραπάνω προσοχή στα λεγόμενα του και νομίζω ότι αυτό που ουσιαστικά εξέφρασε μέσα από αυτή την δήλωση, την οποία δεν ασπάζομαι καθόλου, είναι μια συσσωρευμένη άποψη», σημείωσε η Ελεονώρα Μελέτη.

Οι δηλώσεις σχολιάστηκαν και από το Πρωινό και ο Γιώργος Λιάγκας μίλησε για διαφορετικό θέμα από αυτό που έθιξε ο Πάνος Βλάχος. Ο ηθοποιός μιλούσε για τον διχασμό που προκύπτει στον κλάδο του με τις ερωτήσεις για τον Άρη Σερβετάλη. Ο Γιώργος Λιάγκας υπερασπίστηκε την κουβέντα περί εμβολιασμού και μη.

Η μόνη που έδειξε κάπως να καταλαβαίνει την άποψη του Πάνου Βλάχου, ήταν η Φαίη Σκορδά. «Φτάσαμε σε μία περίοδο που ζητάμε από τους ηθοποιούς να παίρνουν θέση σε όλα τα θέματα επί προσωπικού. Αυτό το θέμα διχάζει και αφαιρεί κάτι από την λάμψη από την ποιότητα των ηθοποιών», είπε η παρουσιάστρια. Κι η Φωτεινή Πετρογιάννη σημείωσε ότι «Γίνεται η ερώτηση κι όποιος θέλει απαντάει κι όποιος δεν θέλει δεν απαντάει. Οι συνάδελφοί του απαντούν».

Προσπερνώντας τον Γιώργο Λιάγκα, θα πω πως κι αυτή η πλευρά, η δικιά μας, των δημοσιογράφων ντε, έχει τα δίκια της. Μία δουλειά είναι, με δύο πλευρές που η κάθε μία προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Η μία πλευρά πρέπει να φέρει απαντήσεις στις ερωτήσεις της επικαιρότητας, να επιστρέψει και να έχει φέρει υλικό αξιοποιήσιμο, η άλλη πλευρά θέλει να προωθήσει τη δική της δουλειά και ξέρει ότι και κάτι ακόμα θα πρέπει να πει, για να είναι αξιοποιήσιμα τα λεγόμενά της.

Μην διαλέγουμε όμως να κλείσουμε τα μάτια στην όποια, έστω μικρή, ευθύνη μας, μπροστά στη μεγάλη ευθύνη του δημόσιου λόγου των άλλων. Αυτή που προκύπτει από τα θέματα τα οποία διαλέγουμε να συζητάμε. Αυτή που προκύπτει όταν ζητάμε από ανθρώπους να σχολιάσουν επιλογές και λόγια τρίτων, ακόμα κι όταν είναι συνάδελφοί τους.

Είναι η ίδια ευθύνη που φέρουμε όταν ρωτάμε επανειλημμένα πρόσωπα με παρωχημένες ή και προβοκατόρικες απόψεις για τη θέση της γυναίκας, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη σεξουαλική παρενόχληση τις δικές τους απόψεις μόνο και μόνο για να μπορέσουμε μετά δημοσίως να την καταδικάσουμε.

Αχρείαστα λόγια κι αχρείαστες ερωτήσεις που πιθανώς δεν θα κάναμε σε επαγγελματίες κάποιου άλλου χώρου για τους συναδέλφους τους. Όπως στον δάσκαλο του B’2 για τον συνάδελφο του Γ’3.

Exit mobile version