CELEBRITIES

Παρουσιαστές και καλλιτέχνες αντιδρούν στη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο

Instagram.com/kaitigarbi

Η Κυριακή 18 Ιουλίου δεν ήταν μια ανέμελη ημέρα. Δεν ήταν ακόμα μια Κυριακή του καλοκαιριού. Ήταν ακόμα μια μέρα που μετρήσαμε και προσθέσαμε μία γυναικοκτονία στη λίστα των θυμάτων στην Ελλάδα. Η 26χρονη Γαρυφαλιά είναι νεκρή. Τη σκότωσε ο 30χρονος σύντροφός της, σπρώχνοντάς τη στα βράχια, αφήνοντάς την αναίσθητη στη θάλασσα. Ο ίδιος, φέρεται να είπε πως «Χάλασε η φάση», στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. «Χάλασε η φάση», σαν η Γαρυφαλιά να ήταν ένα αντικείμενο που έσπασε πέφτοντας στα βράχια. «Ήταν η κακιά στιγμή» μονολογούσε ο 30χρονος. Σαν πολλές κακές στιγμές δεν μαζεύτηκαν; Αυτό αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι στα social media στο άκουσμα της ομολογίας για τον φόνο της Γαρυφαλιάς. Ανάμεσα τους και αρκετοί διάσημοι Έλληνες.

Οι διάσημοι αντέδρασαν στην είδηση μίας ακόμα γυναικοκτονίας με αναρτήσεις τους στα social media. Η Καίτη Γαρμπή, ως «βασίλισσα» του Twitter προτίμησε αυτήν την πλατφόρμα, ενώ η Μαίρη Συνατσάκη θέλησε να λύσει κάποιες «παρεξηγήσεις» περί πατριαρχίας μέσα από μία σειρά Instagram Stories της. Κι εκείνοι όπως όλοι μας, δεν μπορούσαν να σωπάσουν απέναντι σε μία ακόμα γυναικοκτονία που είδε το φως της δημοσιότητας, όταν τα εγκλήματα αυτού του είδους που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας δεν έχουν τελειωμό. Χρειάζεται, όμως, να μπει ένα τέλος έτσι δεν είναι; Ή τουλάχιστον να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους για την κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε, για την απουσία ισότητας, που γίνεται πιο φανερή από ποτέ όταν οι γυναίκες θυματοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι άνδρες. Όταν οι φόνοι, η βία, έχουν έμφυλο χαρακτήρα.

Η Καίτη Γαρμπή και η κακιά στιγμή

Στην «Κακιά στιγμή» που επικαλέστηκε ο καθ’ ομολογία δολοφόνος της Γαρυφαλιάς, αναφέρθηκε με ένα Tweet της, η Καίτη Γαρμπή. Η τραγουδίστρια που συχνά σχολιάζει τα θέματα της επικαιρότητας με τον δικό της μοναδικό τρόπο μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter, έκανε το ίδιο και στην περίπτωση αυτής της είδησης.

«Κακιά στιγμή ήταν η ώρα που σε γνώρισε παλιάνθρωπε! Το άλλο ήταν ΦΟΝΟΣ», έγραψε η Καίτη Γαρμπή και 6,4 χιλιάδες χρήστες του Twitter συμφώνησαν μαζί της σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Η γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο ήταν μία πράξη που μας έκανε όλους να αντιδράσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η Καίτη Γαρμπή βρήκε και πάλι τον πιο εύστοχο.

Αύγουστος Κορτώ: «Η Γαρυφαλιά δολοφονήθηκε πρώτα και πάνω απ’ όλα επειδή ήταν γυναίκα»

Με μία ανάρτησή του στο Facebook ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, τοποθετήθηκε στην είδηση της δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλιάς από τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Φολέγανδρο.

«”Μαλώσαμε. Χάλασε η φάση. Ήταν η κακιά η ώρα”. Μ’ αυτά τα λόγια – μνημείο λογικής κι ευγλωττίας – ένας άντρας εξηγεί το γιατί σκότωσε μια γυναίκα, τη σύντροφό του», ανέφερε ο συγγραφέας.

«Πείτε μας όμως πάλι γιατί δεν είχε σημασία το φύλο του θύματος. Ότι κι οι γυναίκες είναι άνθρωποι (λες κι είπε κανείς ότι είναι τάπιροι, ή πεύκα). Εξηγήστε μας ότι δεν δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα (μήπως επειδή ήταν άτυχη;), ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό (αυτής της βδομάδας, δηλαδή, μέχρι τη δολοφονία της επόμενης), κι ότι δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι (ουδείς το ισχυρίζεται, κι ευτυχώς Παναγία μου)», πρόσθεσε ο Αύγουστος Κορτώ.

«Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε πρώτα και πάνω απ’ όλα επειδή ήταν γυναίκα, σ’ έναν κόσμο όπου οι άντρες σκοτώνουν γιατί έπεσαν “στην κακιά την ώρα”. Αλλά όχι, σας ακούμε: υποθέτω ότι – και πάλι – το μείζον πρόβλημα, το σοβαρό, είναι η χρήση του όρου “γυναικοκτονία”», κατέληξε ο συγγραφέας.

Η Ελεονώρα Μελέτη και τα λάθος εισαγωγικά στην πατριαρχία

Με ένα διαφορετικό post προσέγγισε την υπόθεση της γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο η Ελεονώρα Μελέτη. Η παρουσιάστρια μοιράστηκε τη δική της προσωπική εμπειρία από τους άνδρες της οικογένειάς της, με πρώτο και κύριο τον μπαμπά της, ο οποίος πάρα τα πρότυπα που του επέβαλε η ανατροφή του σε μία πατριαρχική κοινωνία, κατά την κόρη του δεν είναι «πατριαρχικό προϊόν». Η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε πατριαρχικά προϊόντα, καθώς σε αυτό το σύστημα μεγαλώνουμε. Το αν έχουμε αντιστάσεις απέναντί του, αν αναγνωρίζουμε τις αγκυλώσεις του και αν εγκλωβιζόμαστε στα στερεότυπα με τα οποία εμποτιζόμαστε, είναι ένα άλλο θέμα.

Η Ελεονώρα Μελέτη, θέλησε να μιλήσει για την τάση μας να διχαζόμαστε μπροστά σε κάθε σημαντικό ζήτημα και το έκανε με αφορμή τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο.

«Το μπρελόκ που βλέπετε το έχει χαρίσει ο πατέρας μου σε εμένα. Είναι δικά του λόγια που τα χάραξε σε αυτό το μπρελόκ. Σκέφτηκα να το βάλω ως φωτογραφία στις σκέψεις μου γιατί είναι τα λόγια ενός άντρα που μεγάλωσε σε μια πιο “πατριαρχική” εποχή από τη σημερινή και μια πιο “πατριαρχική” κοινωνία από την σύγχρονη που ζούμε. Η μόνη γυναίκα στην οικογένεια του ήταν η μητέρα του. Η οποία λατρεύτηκε από τον πατέρα του (παππού μου) και τους γιους της. Άρα λογικά, ο μπαμπάς μου δεν θα έπρεπε να είναι κ αυτός ένα “πατριαρχικό” προϊόν; Δεν είναι όμως. Που θέλω να καταλήξω.

Γίνεται ένα συμβάν κ ξεκινάμε τη διχαστική τοποθέτηση: πατριαρχία, φεμινισμός, άνδρες, γυναίκες, εμβολιασμένοι , ανεμβολίαστοι, μαύροι, άσπροι.

Δεν είναι εκεί η απάντηση.

Η σαπίλα της κοινωνίας οικουμενικά δεν είναι ή το ΕΝΑ ή το ΑΛΛΟ.

Η σαπίλα της κοινωνίας Είναι συνολική κ αφορά σε όλους.

Η σαπίλα της κοινωνίας έχει αρχή στα ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ», είπε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη.

«Τα απολιθωμένα στερεότυπα που για στερεοτυπικούς λόγους αναπαράγονται στερεοτυπικά. Και διαιωνίζονται, μεταγγίζονται από γενιά σε γενιά. Τα στερεότυπα είναι μεταδοτικά. Και μεταδίδονται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες. Κάποια σε άντρες. Κάποια σε γυναίκες. Και αλλά και στους δυο. Τα στερεότυπα πρέπει να χτυπήσουμε. Και να τα χτυπήσουμε στη καρδιά. Όχι όμως δημιουργώντας αλλά στερεότυπα. Γιατί και αυτά με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άλλες ανισορροπίες που επίσης θα μεταγγιστούν σε επόμενες γενιές», ανέφερε στη συνέχεια.

Τα στερεότυπα όμως δεν γεννιούνται μόνα τους. Στην περίπτωσή μας οι ρόλοι των φύλων, τα στερεότυπα για τα δύο φύλα, εξυπηρετούν ένα σύστημα, αυτό που κυριαρχεί στον κόσμο μας, δηλαδή (για τον δικό μας κόσμο μιλώντας πάντα) την πατριαρχία, χωρίς εισαγωγικά.

«Η σαπίλα της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της παιδείας των ανθρώπων. Κι εμείς οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να βρούμε έναν τρόπο να ισορροπούμε μεταξύ μας με αγάπη, ενσυναίσθηση και σεβασμό, κι όχι να διχαζόμαστε με τη πρώτη ευκαιρία», κατέληξε η Ελεονώρα Μελέτη. Όσο όμως υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που άλλη παίρνει τη θέση του καταπιεστή κι άλλη του καταπιεζόμενου κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο και το να πάψουμε να το επισημαίνουμε για χάρη μιας πιο «ειρηνικής» στάσης απέναντι στα πράγματα, θα ήταν μάλλον αχρείαστο μπροστά στη γιγάντωση του προβλήματος.

Η Μαίρη Συνατσάκη μιλά για την πατριαρχία και το κακό που προξενεί και στους άνδρες

«Καλημέρα ρε παιδιά, τώρα θα σας πάρω λίγο από τα μούτρα. Είναι και πρωινιάτικα και είχε εντελώς άλλη διάθεση όταν ξύπνησα και εντελώς άλλο σχέδιο για το τι θα ποστάρω. Αλλά μόλις είδα την καινούργια γυναικοκτονία, μια ακόμα που έγινε στη Φολέγανδρο με αυτό το 26χρονο κορίτσι. Όταν αναφέρουμε την πατριαρχία νιώθω ότι πολλοί άνδρες μπορεί να θυμώνουν και να μπαίνουν σε μια αμυντική στάση και θέση απέναντι στο κομμάτι της πατριαρχίας το οποίο το κατανοώ, αλλά, το να μην υπάρχει πατριαρχία χρειάζεται και για τους άντρες», σημείωσε μέσω Instagram Stories της η Μαίρη Συνατσάκη.

«Δεν μπορώ τώρα να αναλύσω στα stories τι σημαίνει ακριβώς πατριαρχία αλλά τέλος πάντων σαν κοινωνικό πλαίσιο η πατριαρχία ούτε στους άντρες επιτρέπει να είναι η καλύτερη και η πιο ειλικρινής εκδοχή του εαυτού τους. Η πατριαρχία τους αναγκάζει πολλές φορές να πρέπει να αποδείξουν πόσο σκληροί είναι και πόση δύναμη έχουν. Αυτό πολύ συχνά δεν τους επιτρέπει να έρθουν σε μια ειλικρινή επαφή με το συναίσθημά τους. Να είναι ευάλωτοι, ευαίσθητοι.

Μετράνε αυτά τα στοιχεία σαν πιο “γυναικεία” και προσπαθούν να μην έρθουν σε επαφή με αυτό το κομμάτι. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλός που κάνει τους άντρες να μη μπορούν να μιλήσουν για θέματα ας πούμε ψυχικής υγείας ή να τους κάνει να είναι πιο οξύθυμοι επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν το συναίσθημά τους ή επειδή ζουν σε μια κοινωνία που δεν τους επιτρέπει να είναι συναισθηματικοί και ευάλωτοι όσο συχνά θα θέλανε. Οπότε όταν μιλάμε για την πάταξη της πατριαρχίας δεν εννοούμε να πατάξουμε τους άντρες και να τους μειώσουμε και να είναι μόνο γυναίκες Αμαζόνες στη ζωή και οι άντρες να είναι κλεισμένοι σε κάτι δωμάτια», εξήγησε.

«Θα πρέπει οι μανάδες και οι πατεράδες να μην έχουν και αυτοί εσωτερικευμένο μισογυνισμό και να μεγαλώνουν τα αγόρια τους επιτρέποντάς τους να κλαίνε, να αποτυγχάνουν, να μην συνδέουν την αξία τους με το πόσο επιτυχημένοι κοινωνικά είναι, πόσο καλά είναι οικονομικά, τέτοια πράγματα, που η πατριαρχία επέβαλλε στους άντρες. Όλα έχουν να κάνουν με την εξουσία και τον θυμό. Η εξουσία έχει θεοποιηθεί στην κοινωνία και τον θυμό δε μας μαθαίνουν ποτέ πως να τον διαχειριζόμαστε. Θα έπρεπε να είναι μάθημα στο σχολείο μαζί με την ενσυναίσθηση. Αυτά. Έχω σκάσει, δε ξέρω τι να πω», κατέληξε η Μαίρη Συνατσάκη.

Σε περίπτωση που μπερδεύεις το φεμινισμό με τον μισανδρισμό, ελπίζω πώς ξεκαθάρισαν τα πράγματα μέσα σου. Ναι, η αποδυνάμωση της πατριαρχίας θα βελτιώσει τα πράγματα και για τους άνδρες αν και σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο επείγον ζητούμενο. Οι άνδρες όντως δεν μπορούν συχνά να έρθουν σε ειλικρινή επαφή με το συναίσθημά τους, όπως επεσήμανε η Μαίρη Συνατσάκη. Την ίδια στιγμή όμως, εμείς δεν νιώθουμε απλώς ανειλικρινείς προς τον εαυτό μας, εμείς φοβόμαστε.

Δανάη Μπάρκα: «Μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας θεωρεί κτήμα του»

Η Δανάη Μπάρκα τοποθετήθηκε επίσης για τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο μέσα από μία μακροσκελή ανάρτησή της μέσω Instagram Story της. «Μόλις διάβασα για το νέο ειδεχθές έγκλημα, στην Φολέγανδρο. Δεν χωράνε ποτέ λόγια σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως ας κοιτάξουμε σήμερα όλοι ψηλά στον ουρανό να προσευχηθούμε να ηρεμήσει η ψυχούλα της άτυχης κοπέλας και να βρουν την δύναμη οι γονείς και η οικογένειά της να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», ανέφερε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι η 26χρονη στη Φολέγανδρο ήταν το θύμα σε μία ακόμα γυναικοκτονία.

«Ολοένα και περισσότερα τα εγκλήματα, οι φόνοι, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι κακοποιητικές συμπεριφορές από ανθρώπους, που θεωρούν ότι είναι στο απυρόβλητο και πιστεύουν πως είναι ανώτεροι και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Κορίτσια και αγόρια, ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι σημαντικότερος από ΚΑΝΕΝΑΝ. Είμαστε όλοι ίσοι, όχι ίδιοι, ΙΣΟΙ. Μην επιτρέπουμε σε κανέναν να φέρεται με έπαρση και βίαιο τρόπο σε εμάς ή στους γύρω μας», πρόσθεσε στη συνέχεια η παρουσιάστρια του Mega.

«Γεννηθήκαμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, δημιουργικοί, αγαπημένοι με τους γύρω μας και δυνατοί. Μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας θεωρεί κτήμα του. Μην επιτρέπουμε σε κανέναν να θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να μας στενοχωρεί, να μας πληγώνει, να ξεσπάει επάνω μας. Μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην μας αγαπάμε και να μην μας θαυμάζουμε. Είμαστε σημαντικοί, είμαστε απαραίτητοι. Είμαστε σπουδαίοι και να μην αφήνουμε ΚΑΝΕΝΑΝ που δεν βλέπει την μαγεία μας να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν είμαστε μαγικοί. Ας μεγαλώνουμε όλοι τα παιδιά, που έχουμε γύρω μας δείχνοντας τον όμορφο κόσμο μας, εξελίσσοντας την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την ευαισθησία, την ανθρωπιά. Φτάνει πια η βία. Φτάνει πια η απανθρωπιά. Φτάνει το μίσος. Αγάπη. Όλα γίνονται, όταν υπάρχει αγάπη», κατέληξε η Δανάη Μπάρκα μιλώντας με αφορμή τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο.

Exit mobile version