CELEBRITIES

Σωτήρης Κοντιζάς: Κι όμως, αν δεν ήταν chef θα μπορούσε να σε εξυπηρετήσει στην τράπεζα

24 Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ο Σωτήρης Κοντιζάς είναι ένας από τους τρεις κριτές του MasterChef, του reality μαγειρικής του Star που έχει βάλει στη ζωή μας όρους για παρασκευές φαγητών που ποτέ δεν ονειρευόμασταν ότι θα μάθουμε. Είναι παράλληλα ένας πολύ επιτυχημένος chef τα εστιατόρια του οποίου αδυνατούν να απογοητεύσουν τον ουρανίσκο μας. Η πορεία όμως του Σωτήρη Κοντιζά στον επαγγελματικό στίβο ξεκίνησε πολύ διαφορετικά.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Ελλάδα, μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Τόκυο και στη συνέχεια πήγε σχολείο στην Ελλάδα. Ο «Φουτζίτσου» όπως τον αποκαλούσαν οι συμμαθητές του, δήλωνε ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει «δοκιμαστής φαγητού», αλλά τελικά σπούδασε Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς εργάστηκε για λίγο στο αντικείμενο των σπουδών του, αλλά μέσα του τον πίεζε η ανάγκη του να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Στον κόσμο της μπήκε μέσα από το 48 του Χριστόφορου Πέσκια όπου δούλεψε αμισθί.

«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μαγειρική, η μαγειρική δεν ήταν της μόδας. Δεν ήταν γεμάτη τατουάζ, δεν ήταν κουλ. Είχα δοκιμάσει σε 2-3 σχολές μαγειρικής, αλλά τελικά η πρώτη μου επαφή με την κουζίνα έγινε δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια, ως πρακτικάριος, στο 48 The Restaurant. Κατευθείαν στα βαθιά. Πήγα να τον συναντήσω με χαρτοφύλακα, κοστούμι και γραβάτα για να του κάνω καλή εντύπωση. Και με ένα βιογραφικό που δεν είχε καμία σχέση με κουζίνα. Του λέω, «δε θέλω τίποτα. Με δοκιμάζεις κι άμα δεν, φεύγω». Τα μαθηματικά τα είχα κάνει στο μυαλό μου. Η σχολή μου ζήταγε x χιλιάρικα τον χρόνο. Από την άλλη, στο 48 δεν θα πληρωνόμουν, αλλά τουλάχιστον δεν θα πλήρωνα», είχε πει στο Oneman ο Σωτήρης Κοντιζάς.

«Όταν τελείωσε η σεζόν, έφυγα από εκεί, γιατί ήμουν και πολύ στριμωγμένος οικονομικά και συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν αυτό που φανταζόμουν: ότι θα σκέφτομαι πιάτα, ότι θα σχεδιάζω… Μου το είχε πει ο Χριστόφορος. Οι στιγμές δημιουργίας είναι πολύ λιγότερες από τις στιγμές επανάληψης και εξάσκησης. Για να είσαι συνεπής σε αυτό που έχεις σχεδιάσει, καθημερινά σερβίρεις, σερβίρεις, σερβίρεις (σ.σ. χτυπάει το χέρι στον ρυθμό) και δουλεύεις κάθε μέρα για αυτό το fucking perfect που πρέπει να προσφέρεις στον πελάτη, ειδικά σε εστιατόρια που πάνε για βραβεία και αστέρια”», πρόσθετε.

Μετά τη μαθητεία του εκεί, βρέθηκε και πάλι σε μία τράπεζα. Λίγο όμως πριν η σύμβασή του γίνει αορίστου χρόνου, είχε πάρει την απόφασή του. Η μαγειρική ήταν ο μόνος κόσμος που έβγαζε νόημα για εκείνον. Και αφέθηκε στην αγκαλιά της ολοκληρωτικά.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς πλέον βρίσκεται ως chef στις κουζίνες των εστιατορίων Nolan και Proveleggios αλλά και ως κριτής chef στην κουζίνα του MasterChef. Ευτυχώς για όλους μας, που δεν είναι στο γκισέ της τράπεζας. Μπορεί να είχαμε κερδίσει έναν οικονομολόγο, αλλά σκέψου όλες τις γεύσεις που θα χάναμε.