CELEBRITIES

Τάσος Χαλκιάς: Η ιστορία των παππούδων του θα μπορούσε να είναι σειρά του Μανουσάκη

Προκόπης Οικονομόπουλος/Papadakis Press

Ο μπαλαμός Αντώνης και η Ρομά Ερατώ. Η αγιογράφος Δέσποινα και ο ιερέας Ιωάννης. Ο Ίλια απο την Αλβανία και η Βασιλική από τη Θεσσαλία. Ο μουσουλμάνος Μουράτ και η χριστιανή Χριστίνα. Όλοι οι παραπάνω ήρωες ανήκουν στο τηλεοπτικό σύμπαν των σειρών του Μανούσου Μανουσάκη. Εκεί ακριβώς όπου θα μπορούσαν να ανήκουν και οι παππούδες του Τάσου Χαλκιά. Ο Τάσος Χαλκιάς μοιράστηκε με τους παρουσιαστές της εκπομπής Στούντιο 4 την ιστορία του Τούρκου παππού του και της Ελληνίδας γιαγιάς του, που κόντρα στις απαιτήσεις της εποχής τους, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Τα εμπόδια που είχαν εκείνοι να αντιμετωπίσουν στο να παντρευτούν ήταν η θρησκεία την οποία για λίγο ο έρωτας ξεπέρασε, αλλά που πάντα δημιουργούσε προβλήματα επικοινωνίας στη σχέση τους. Ο Τάσος Χαλκιάς ανέλαβε τον ρόλο του αφηγητή και ξεδίπλωσε την ιστορία αγάπης μεταξύ της γιαγιάς και του παππού του στην Πόλη, ενώ μίλησε και για τη σχέση της μητέρας του με τον παππού του και πατέρα της.

«Ο παππούς μου δεν είχε παντρευτεί ποτέ με τη γιαγιά μου. Ήταν Τούρκος η γιαγιά μου χριστιανή και δεν μπορούσαν να παντρευτούν. Δεν ήταν πολύ εύκολο (να αλλαξοπιστήσουν) τη δεκαετία του 1920. Ήταν ανθηρός ο ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη και σε πολύ υψηλό επίπεδο, ανάλογος αυτού της Σμύρνης», είπε αρχικά ο Τάσος Χαλκιάς. «Στο επίπεδο επικοινωνίας των δύο θρησκειών υπήρχαν πάντα προβλήματα. Ποτέ δεν ήταν μαζί. Ερωτεύτηκαν, έκαναν τη μάνα μου, αλλά ποτέ δεν ήταν μαζί», πρόσθεσε ο Τάσος Χαλκιάς.

Όπως καταλαβαίνεις μετά το κομμάτι του πρώτου έρωτα και της απόκτησης της κόρης τους, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Κι εδώ είναι που ο Μανούσος Μανουσάκης φεύγει από το πλάνο κι έρχεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης να αναλάβει τη δεύτερη σεζόν της σειράς που θα μπορούσε να είναι η ζωή των παππούδων του Τάσου Χαλκιά, αυτή που μιλάει για τη δύσκολη σχέση της μητέρας του ηθοποιού με τον πατέρα της. Αυτή στην οποία ένας άντρας κλωτσάει το μωρό του, που μεγαλώνει και τον απεχθάνεται.

Ο Τάσος Χαλκιάς μίλησε για τον βίαιο χαρακτήρα του παππού, το γεγονός ότι η μητέρα του τον γνώρισε μόνο μέσα από φωτογραφίες και ένιωθε μίσος για εκείνον, αλλά και για το ότι όταν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον έψαξε κρυφά από εκείνη, αλλά δεν τον βρήκε ποτέ. Χριστόφορε, ανάλαβε και περνάμε πάλι στην αφήγηση.

«Όταν είχα πάει με το Εθνικό Θέατρο στην Κωνσταντινούπολη, έψαξα τον παππού μου με τα δεδομένα που είχα από πληροφορίες. Ήταν στο βάθος της Ανατολίας γιατί είχε μαγαζιά στην κεντρική λαχαναγορά στο Τσαρσί και ήταν μέσα. Ήταν το 1973 που πήγα στην Πόλη», σημείωσε για τη φορά που προσπάθησε να γνωρίσει τον παππού του αλλά τελικά δεν το έκανε, ο Τάσος Χαλκιάς.

Η μητέρα του δεν γνώριζε γι’ αυτή την κίνησή του. Ο ηθοποιός δεν την ενημέρωσε φοβούμενος το θυμό της αν το ανακάλυπτε. «Η μαμά μου τον ήξερε από φωτογραφίες. Τον μίσησε όσο μπορεί να μισήσει ένας άνθρωπος μέσα από φωτογραφία. Τις πληροφορίες για να τον βρω στην Κωνσταντινούπολη μού τις έδωσε η γιαγιά μου, όχι η μάνα μου, η οποία δεν το γνώριζε, γιατί μπορεί και να με αποκλήρωνε», τόνισε ο Τάσος Χαλκιάς.

«Όταν σου έχουν ιστορήσει ότι όταν ήσουν 7 μηνών και κουνιόσουν σε μία αιώρα για να κοιμηθείς και κάτι είχες σαν μωρό κι έβαζες τα κλάματα κι ο άλλος σου έδωσε μία κλωτσιά, έφαγες τούμπα κι έφυγες από την κούνια. Όταν εσύ έμαθες πως αυτό έχει συμβεί από το πόδι του πατέρα σου, δεν μπορεί να θέλεις να τον γνωρίσεις», εξήγησε περιγράφοντας τον σκληρό παππού του. Ο ίδιος ήθελε να τον γνωρίσει για να δει τι άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

«Ήθελα, είχα την περιέργεια να δω ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί σε ένα βρέφος, στο παιδί του να δώσει μια κλωτσιά. Να δω στη φάτσα ποιος είναι κι αν του μοιάζω», σημείωσε ο ηθοποιός.

Η ζωή καμιά φορά περιλαμβάνει σενάρια που μπορεί να ξεπερνούν και την πιο επιτυχημένη μυθοπλασία. Η ζωή είναι γεμάτη με αν που δεν απαντώνται. Ο Τάσος Χαλκιάς έμεινε με αυτό το «αν του μοιάζω», η μητέρα του βίωσε τη βία από τον άνθρωπο ο οποίος όφειλε να την προστατεύει και θα ζούσε αλλιώς, αν εκείνος ήταν διαφορετικός. Η γιαγιά του ερωτεύτηκε έναν άνθρωπο με εντελώς διαφορετική κουλτούρα και τα εμπόδια αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Η ιστορία του Τάσου Χαλκιά για τους πρόγονούς του, όσο κι αν θυμίζει κάπως μυθοπλασία είναι αληθινή και είναι τα βιώματα των πιο δικών του ανθρώπων.

Τι μένει στο τέλος απ’ όλα αυτά; Η αγάπη. Που όταν δεν υπάρχει σε κάποιες σχέσεις σου είναι καλύτερα να ζεις χωρίς αυτές. Όπως έκανε η γιαγιά του Τάσου Χαλκιά, η μαμά του και τελικά και ο ίδιος. Γιατί η μόνη βελόνα στην πυξίδα της ζωής που σε οδηγεί σωστά είναι η αγάπη, κι όποιος την απορρυθμίζει, καλό είναι να απομακρύνεται. Η γιαγιά του πήρε το παιδί της κι ήρθε στην Ελλάδα. Και συνέχιζε να ζει ως μία γυναίκα δυναμική, μπροστά από την εποχή της, ελεύθερη και γεμάτη αγάπη.

«Η γιαγιά μου ήταν η πρώτη μάνα μου. Η γιαγιά μου ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος. Είχε χιούμορ και σεξουαλικότητά που εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να έχεις. Και δεν επιτρεπόταν και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πολύ αυστηρό, μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο θρησκείες που και οι δύο επέβαλλαν την αυστηρή πλευρά των πραγμάτων. Μιλάμε για πολύ ελεύθερο πνεύμα η γιαγιά μου. Έφυγε όταν μπήκα στη δραματική σχολή», είπε ο Τάσος Χαλκιάς.