CELEBRITIES

Willem Dafoe: 5 facts που δεν ξέρεις για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Inside

@2023 Chris Pizzello/AP Images

«Με συνδέουν πολλά με την Ελλάδα», είπε πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ωδείο Αθηνών, ο Willem Dafoe με αφορμή τη νέα ταινία του Βασίλη Κατσούπη με τίτλο Inside. Η ταινία, που κυκλοφορεί από την Tulip, σε παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Heretic, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Willem Dafoe έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στην ταινία Σκόνη του χρόνου, ενώ συμμετέχει και στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things. Στην ταινία Inside του Βασίλη Κατσούπη (η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του δημιουργού), ο Willem Dafoe υποδύεται τον Νίμο, έναν ληστή έργων τέχνης που εγκλωβίζεται σε ένα hi tech ρετιρέ στη Νέα Υόρκη, όπου καλείται να επιστρατεύσει όλη την εφευρετικότητά του για να επιβιώσει.

«Είναι πολύ ευγενικός και γενναιόδωρος, όμως πρέπει να σας πω ότι ήταν αρκετά αποφασιστικός ακόμα και σκληρός στο σετ. Βασικά ήταν ευθύς και ξεκάθαρος, το είδος δηλαδή του συνεργάτη που θέλεις να έχεις», είπε για τον Έλληνα σκηνοθέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Willem Dafoe.

Στην πρεμιέρα της ταινίας Inside στην Αθήνα. / Papadakis Press / Κώστας Μοσχόπουλος
Στην πρεμιέρα της ταινίας Inside στην Αθήνα.

«Αυτή η ταινία, έχει πολλά που μπορεί να απολαύσει ένας ηθοποιός, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστοι διάλογοι. Προσωπικά, λατρεύω να δουλεύω με τη σωματική έκφραση. Έτσι λοιπόν, το “Inside” μου φάνηκε μια υπέροχη ευκαιρία να ακολουθήσω τον χαρακτήρα και να ζήσω μαζί του μια αξέχαστη εμπειρία», ανέφερε ο ηθοποιός για την ταινία, ενώ πραγματοποίησε μία ξεχωριστή αναφορά στον χαρακτήρα του Νίμο.

«Όταν έχεις καθημερινά, πολύωρα γυρίσματα είναι φυσικό ο χαρακτήρας να αρχίσει να επιδρά σε αυτό που είσαι. Αναπόφευκτα μπαίνει μέσα σου και βρίσκεται εκεί ακόμη κι όταν η κάμερα δεν λειτουργεί για να τον φέρει στην επιφάνεια. Στο Inside, για παράδειγμα, τα γυρίσματα διήρκησαν έξι εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα δεν είχα καμία άλλη ζωή, οπότε αυτή αρχίζει και σε καταλαμβάνει. Όχι βεβιασμένα αλλά με φυσικότητα. Επίσης από την αρχή αποφασίσαμε ότι το σενάριο θα γυριστεί με χρονολογική σειρά, για να δείξουμε το πέρασμα του χρόνου.

Μέρα με τη μέρα, έβλεπα τα μαλλιά και τα νύχια μου να μακραίνουν, έχανα βάρος. Κυριολεκτικά ζούσα μαζί με τον Νίμο. Το σώμα μου ήταν αυτό που μας έλεγε πόσο καιρό αυτός ο τύπος ήταν εκεί μέσα.. Μέσα, λοιπόν από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνεις πολλά, τα οποία είναι δύσκολο να ξεμάθεις. Οπότε, ναι, οι χαρακτήρες που έχω υποδυθεί μένουν μαζί μου για πάντα, αλλά με διαφορετικό τρόπο», τόνισε.

Η υπόθεση της ταινίας Inside

Το Inside αποτελεί μια υπαρξιακή εξερεύνηση των ανθρώπινων αναγκών, της ουσιαστικής αξίας της τέχνης και της πολυτέλειας για την ανθρώπινη ζωή. Ο βραβευμένος ηθοποιός Willem Dafoe είναι απόλυτα πειστικός στο ρόλο του ληστή έργων τέχνης που αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, σε μια αγωνιώδη μάχη με ένα hi-tech νεοϋορκέζικο ρετιρέ που από όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Και τώρα που έμαθες όλα όσα χρειάζεται για την ελληνικής παραγωγής ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Willem Dafoe ήρθε η στιγμή να μάθεις κι όλα τα παράξενα facts που δεν ξέρεις για εκείνον.

5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Willem Dafoe

Αποβλήθηκε από το σχολείο γιατί γύρισε μία ταινία ενηλίκων

Στην εφημερίδα The Mirror είχε μιλήσει για την επιλογή του να παίξει σε μία ταινία ερωτικού περιεχομένου κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, γεγονός που οδήγησε στο να αποβληθεί από το Λύκειο. «Ήμουν ένα νεαρό αγόρι από το Wisconsin, θα έκανα τα πάντα για να ξεφύγω από εκεί», σημείωνε ο Willem Dafoe απλά, λιτά και απέριττα.

Η σκηνή με το μόριό του που κόπηκε από τον Αντίχριστο

Ο Lars Von Trier είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη Boston Phoenix ότι επέλεξε να «κόψει» τις σκηνές στις οποίες το πέος του Willem Dafoe φαινόταν γιατί ήταν «πολύ μεγάλο και προκαλούσε σύγχυση σε όλους όταν το έβλεπαν».

Ο ίδιος ο ηθοποιός είχε κουραστεί να μιλά γι αυτό. Σε συνέντευξή του την ίδια περίοδο είχε πει: «Είναι ok αν αυτό είναι στο οποίο θέλουν να επικεντρωθούν. Είναι ταινία και νομίζω ότι είναι όμορφη ταινία. Αλλά εγώ μπορώ μόνο να παίξω σε αυτή. Αν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν αυτό το πράγμα για το οποίο θα μιλήσουν, είναι ενοχλητικό, αλλά είναι δική τους δουλειά», είχε πει.

Με το βραβείο ερμηνείας Coppa Volpi για την ταινία "At Eternity's Gate" στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2020. / @2023 Kirsty Wigglesworth, File/AP Images
Με το βραβείο ερμηνείας Coppa Volpi για την ταινία “At Eternity’s Gate” στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2020.

Ο Willem Dafoe και ο κίτρινος πυρετός

Το 1986 όσο γυριζόταν η ταινία Platoon ο Willem Dafoe ασθένησε σοβαρά από κίτρινο πυρετό. Για σχεδόν ένα 24ωρο ήταν σε παραλήρημα, αλλά ω του θαύματος συνήλθε και επέστρεψε στο set έτοιμος για γύρισμα την επόμενη μέρα.

Αγαπάει τη yoga

O Willem Dafoe είναι fan της Ashtanga yoga. «Πρέπει να χάσεις τον εαυτό σου για να βρεις τον εαυτό σου» λέει για την επίδραση που έχει αυτή η πρακτική στον ψυχισμό του. Ο ηθοποιός φροντίζει να κάνει yoga κάθε μέρα. Όσο για τη διατροφή του, δηλώνει pescetarian.

Παντρεύτηκε μέσα σε μία μέρα

Ο Willem Dafoe υπήρξε ζευγάρι από το 1977 μέχρι και το 2004 με τη σκηνοθέτη Elizabeth LeCompte με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Jack. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ και μπορεί να νομίζεις ότι είναι κατά του γάμου, αλλά στην επόμενη σχέση του απέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Αυτό που σίγουρα ισχύει, είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακολουθεί το ένστικτό του και λειτουργεί με αυθορμητισμό.

Willem Dafoe Inside Με τη σύζυγό του, Giada Colagrande, / @2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images
Με τη σύζυγό του, Giada Colagrande,

Γνώρισε την Ιταλίδα ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Giada Colagrande το 2004 και έναν χρόνο μετά παντρεύτηκαν «Τρώγαμε μεσημεριανό και της είπα “Θες να παντρευτούμε αύριο;”», είχε αποκαλύψει το 2010 ο ηθοποιός. Αυτό έκαναν, λοιπόν, παντρεύτηκαν μονοι τους με δύο φίλους τους σαν μάρτρυρες.

Το ζευγάρι μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ρώμης, Νέας Υόρκης και Los Angeles, ενώ έχουν και οι δύο αμερικανική και ιταλική υπηκοότητα.