ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12χρονη στον Κολωνό: Μπορεί όντως να αθωωθεί ο Ηλίας Μίχος; Όσα μας είπε η δικηγόρος

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Εδώ και περίπου 2 μήνες εκδικάζεται πίσω από κλειστές πόρτες η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό. Η εισαγγελέας της έδρας ανέπτυξε κεκλεισμένων των θυρών τις θέσεις της και ξεσήκωσε αντιδράσεις με την πρόταση αθώωσης για το βαρύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου του βασικού κατηγορούμενου, Ηλία Μίχου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική εισήγηση, κατά πληροφορίες, ζητά να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

  • του βιασμού κατ’ εξακολούθηση
  • της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό και την πρόταση της εισαγγελέως για τον βασικό κατηγορούμενο, Ηλία Μίχο, που ξεσήκωσε αντιδράσεις, μιλήσαμε με τη δικηγόρο, Ανθή Αργυρίου, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα νομικούς όρους, ποινές, τιμωρίες, αλλά και να απαντηθούν ερωτήματα που προέκυψαν στο άκουσμα της εισαγγελικής εισήγησης, σχετικά με τη συναίνεση, την ανηλικότητα και τον βιασμό.

– Ποια η διαφορά της εισαγγελικής πρότασης σε σχέση με το κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί;

Εξ όσων γνωρίζουμε, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για τη πράξη της κατάχρησης ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη, από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί. Το συγκεκριμένο αδίκημα, είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή. Η κατάχρηση ανηλίκων σημαίνει ότι ο δράστης ενεργεί γενετήσιες πράξεις (ή / και συνουσία) με ανήλικο, το οποίο του έχουν εμπιστευθεί για να το επιβλέπει ή να το φυλάσσει, έστω και προσωρινά. Ο βιασμός σε βάρος ανηλίκου από την άλλη, ειδικά όταν τελείται με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

– Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι ήταν ερωτευμένος με τη 12χρονη. Υπερισχύει το συναισθηματικό «άλλοθι» έναντι της ανηλικότητας;

Δεν υπερισχύει. Αποτελεί πιθανά μία προσπάθεια να εξηγήσει ο εκάστοτε κατηγορούμενος τα πράγματα και να πετύχει ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις την εφαρμογή ελαφρυντικής περίστασης στην περίπτωση του, με σκοπό την μείωση της απειλούμενης από το νόμο ποινής για το/τα αδικήματα που διέπραξε.

– Πόσο ελαστικός είναι ο νόμος σε σχέση με την ηλικία συναίνεσης; Υπάρχει τρόπος να μην καταδικαστεί τελικά για βιασμό κατ’ εξακολούθηση παρόλο που συνευρέθηκε με μια ανήλικη, 4 φορές;

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του βιασμού, η έλλειψη συναίνεσης του θύματος, αποτελεί στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος, δηλαδή ακόμη και βία ή απειλές να μην εκτοξευθούν από τον δράστη προς το θύμα, η έλλειψη συναίνεσης είναι αρκετή για να τελεστεί βιασμός. Όταν δε, μιλάμε για ανήλικο θύμα και μάλιστα κάτω των 15 ετών, δεν νοείται συναίνεση.

– Τι ισχύ έχει το «δεν γνώριζα την ηλικία της»;

Νομικά σημαίνει, πως ο κατηγορούμενος επικαλείται πραγματική πλάνη, ως προς ένα από τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος και άρα ως προς την τέλεσή του. Ισχυρίζεται δηλαδή, ότι αγνοούσε ότι έπραττε αδίκημα.

Μόνο αν και εφόσον αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός, το δικαστήριο δέχεται ότι δεν συντρέχει δόλος. Ειδικά στην περίπτωση των αδικημάτων για την τέλεση των οποίων απαιτείται δόλος (όπως και ο βιασμός και η κατάχρηση ανηλίκου), η μη συνδρομή δόλου, οδηγεί στην αθώωση του κατηγορουμένου.