6 συλλογικότητες ζητούν το κλείσιμο του ορφανοτροφείου όπου καταγγέλθηκε σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών
- 20 ΙΑΝ 2022
Ήταν στα Μέσα του Δεκεμβρίου όταν η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, γνωστοποίησε ότι έλαβε μία επώνυμη καταγγελία για μία ανατριχιαστική υπόθεση σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αττικής. Η καταγγελία μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε εντολή στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα, σχετικά με όσα καταγγέλλονται.
Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τότε η υφυπουργός η καταγγελία ανέφερε «Ότι υπήρχε βία στα παιδιά και σεξ μεταξύ παιδιών, συγκεκριμένα αγοριών, ηλικίας 7 με 11 ετών και το προσωπικό καθόταν και έβλεπε». Το ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αττική έγινε πρωτοσέλιδο. Και μετά; Τι έγινε μετά;
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε πρόσφατα για την υπόθεση στην εκπομπή του Mega, Μεγάλη Εικόνα και τη Νίκη Λυμπεράκη. Εκεί, μεταξύ άλλων, έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πώς κατέληξε στα χέρια της η καταγγελία, ενώ ρωτήθηκε για τις επόμενες κινήσεις που έγιναν σχετικά με την υπόθεση.
Όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την υπόθεση
«Εφόσον δεν το είχε πάει κανένας άλλος στην Εισαγγελία αυτό το πράγμα, έπρεπε να το πάμε εμείς», είπε μεταξύ άλλων η υφυπουργός που αποκάλυψε ότι η καταγγελία είχε κοινοποιηθεί στην διοίκηση της δομής αυτής, τρεις μήνες πριν την πάρει εκείνη στα χέρια της.
Η ίδια αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και εργάζονται στη συγκεκριμένη δομή. Όπως είπε η υφυπουργός οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που είχαν ως τότε.
«Με το που έγινε ο αρχικός έλεγχος, λαμβάνοντας την καταγγελία, στείλαμε και επιτόπιο έλεγχο να δει αν μπορεί να βρει κάτι. Συνεννοηθήκαμε με τη Διοίκηση της δομής, έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι κατονομάζονται στην καταγγελία, τουλάχιστον για εκείνη την στιγμή, να αποχωρήσουν από τη δομή. Μετά ήρθε και η Εισαγγελία, η οποία ζήτησε να απομακρύνει τους ανθρώπους αυτούς από οποιαδήποτε σχέση έχουν με τα παιδιά και να δώσει ραπόρτο στην εισαγγελία σε τι θέσεις είναι», ανέφερε.
Λίγες ημέρες μετά από τη συνέντευξη της υφυπουργού, 6 συλλογικότητες με τη στήριξη πολλών ακόμα προσωπικότητων, μεταξύ άλλων από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο, ζητούν το κλείσιμο της δομής. Οι Δεσμοί Καρδιάς – Υποψήφιοι Θετοί και Ανάδοχοι Γονείς Ν. Εύβοιας, Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες – ΑμΚΕ, η συλλογικότητα ΚΟΙΝΣΕΠ Social Pathways, ο Πελαργός – Σύλλογος Φίλων της Μεικτής Οικογένειας, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, αλλά και η ΜΚΟ Ανάσα, θέτουν ερωτήματα σημαντικά και ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα παιδικής προστασίας της χώρας μας.
Οι 6 συλλογικότητες διαπιστώνουν το κενό του νομικού πλαισίου στην χώρα μας σε ό,τι αφορά τα ιδρύματα που είναι επιφορτισμένα με την φροντίδα των παιδιών, αλλά και στη ριζική και ουσιαστική απάντηση σε τέτοιες καταγγελίες κατά ιδρυμάτων, που θα έπρεπε, όπως υποστηρίζουν, να είναι το κλείσιμο τέτοιων δομών. Για το ζήτημα, άλλωστε, οργανώνεται και σχετική ημερίδα στις αρχές Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή εισαγγελέων, ακαδημαϊκών, αλλά και του Συνηγόρου του Παιδιού.
Σε ψήφισμα που αναρτήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα change.org, οι 6 συλλογικότητες μιλούν για την υπόθεση, διαπιστώνουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και μοιράζονται τα αιτήματά τους.
Όσα αναφέρουν στο ψήφισμά τους για το ορφανοτροφείο της Αττικής οι 6 συλλογικότητες
«Από τα μέσα Δεκέμβρη 2021 παρακολουθούμε με αγωνία την υπόθεση που αφορά την σεξουαλική και σωματική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνται σε δομή παιδικής προστασίας που εδρεύει στην Αθήνα», αναφέρει αρχικά το κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα.
«Για την εν λόγω δομή υπήρξε επώνυμη καταγγελία προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από τρεις εργαζόμενους του ιδρύματος στην οποία καταγγέλλεται ότι εργαζόμενες του ιδρύματος παρακολουθούσαν άπραγες μικρά παιδιά ηλικίας 7-11 ετών σε σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους. Στην καταγγελία επίσης αναφέρεται ότι στο ίδρυμα η σωματική κακοποίηση είναι μια συνήθης πρακτική και ότι αυτή συντελείται σε μια αποθήκη κατά την οποία εργαζόμενη οδηγεί τα παιδιά εκεί και τα ξυλοκοπά», σημειώνουν στη συνέχεια αναφέροντας ότι από την καταγγελία είχε γίνει γνωστό ότι η διοίκηση ήταν ενήμερη γι’ αυτές τις πρακτικές.
«Για το εν λόγω ίδρυμα, εκκρεμεί ήδη μία έρευνα καθώς υπήρξε και παλιότερη μηνυτήρια αναφορά καθώς είχε διαπιστωθεί πως το εν λόγω ίδρυμα φιλοξενεί περισσότερα παιδιά απ’ όσα δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές, κάτι που σημαίνει ότι γι’ αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει και καμία μέριμνα για την οικογενειακή τους αποκατάσταση με το πρόγραμμα της αναδοχής», αναφέρουν.
«Επιπλέον, η ίδια η Υφυπουργός ανέφερε δημόσια ότι κατά τις επισκέψεις της σ’ αυτά τα παιδιά διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια ορατά σημάδια παραμέλησης, όπως οδοντιατρικά αφρόντιστα προβλήματα. Και μετά την πλήρη κινητοποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας και των δικαστικών αρχών της χώρας μας τι έγινε;», αναρωτιούνται οι συλλογικότητες που συνυπογράφουν το ψήφισμα.
Η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας έφερε στο φως το «τι έγινε;», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο του ψηφίσματος. Κι αυτό το «τι έγινε;» φαντάζει εξωφρενικό.
«– Τα παιδιά επέστρεψαν στην ίδια δομή!
– Οι εργαζόμενες -θύτες της σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης των παιδιών συνεχίζουν απρόσκοπτα να εργάζονται στο εν λόγω ίδρυμα, αλλά σε διαφορετικά πόστα εργασίας υποτίθεται, για να μην έρχονται σε επαφή με τα (συγκεκριμένα) παιδιά
– Η Διευθύντρια και το ΔΣ που έχουν την διοικητική ευθύνη για την λειτουργία του ιδρύματος παραμένουν στις θέσεις τους παρά την εγκληματική συγκάλυψη των καταγγελλόμενων και χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη!», σημειώνεται στο κείμενο.
Οι 6 συλλογικότητες που συνυπογράφουν το ψήφισμα ζητούν από το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα να κάνει το αυτονόητο, να προστατεύσει τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα. «Τα ιδρύματα και ιδιαιτέρως αυτά στα οποία κακοποιούνται παιδιά πρέπει να κλείνουν!», αναφέρουν.
«Να δοθεί ένα τέλος στην συγκάλυψη της κακοποίησης των παιδιών. Να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όλων των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα», ζητούν στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα παιδιά 0-3 ετών δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ιδρυματική φροντίδα, ενώ τα ιδρύματα θα πρέπει να βρίσκονται σε συστηματική και ενδελεχή εποπτεία.
Τα αιτήματα του ψηφίσματος
- Να κατονομαστεί δημόσια το ίδρυμα στο οποίο αφορούν οι καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση των παιδιών
- Να κλείσει το ίδρυμα άμεσα!
- Να δοθεί εντολή σε όλες τις δικαστικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας να μην στέλνουν παιδιά προς έκτακτη φιλοξενία στο εν λόγω ίδρυμα.
- Να δεσμευθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την εκπόνηση και την δημοσιοποίηση μελέτης που θα εξηγεί τι ακριβώς συνέβη, γιατί συνέβη ,ποιες είναι οι δομικές- νομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Να δεσμευθεί στην συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας και να λαμβάνει
- Να δεσμευθεί η κυβέρνηση και να προβεί στις ανάλογες πολιτικές και νομιμοπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για τον καθορισμό ποιοτικών προδιαγραφών λειτουργίας των ιδρυμάτων, χωρίς τον καθορισμό των οποίων κανένας έλεγχος και πιστοποίηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
- Να θεσπιστεί δια νόμου και ρητώς ότι μια από τις προδιαγραφές καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων είναι η ενεργή προσπάθεια οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών και η εισαγωγή όλων των παιδιών στα μητρώα αναδοχής και υιοθεσίας. Να θεσπιστεί αυστηρότατη κύρωση και κλείσιμο της δομής σε περίπτωση που υπάρξει διαπίστωση μη συμμόρφωσης.
- Να προωθείται και να επιδιώκεται με κάθε τρόπο η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών!
Μπορείς να βρεις και να συνυπογράψεις το ψήφισμα εδώ.