ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανούκ Εμέ: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός. 5 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνη

Terry Fincher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ (Anouk Aimée) που πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ένας άντρας και μία γυναίκα (1966) του Claude Lelouch, τις κλασικές ταινίες του Fellini, La Dolce Vita (1960) και 8,1/2 (1963), αλλά και στη Λόλα (1961) του Jacques Demy, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Τον θάνατο της Ανούκ Εμέ, επιβεβαίωσε η κόρη της, Μανουέλα Παπατάκη μέσα από μία δημοσίευσή της στο Instagram. «Με την κόρη μου, Galaad και την εγγονή μου, Mila, είμαστε πολύ λυπημένες που ανακοινώνουμε τον θάνατο της μητέρας μου, Anouk Aimée», έγραψε. «Ήμουν στο πλευρό της όταν πέθανε αυτό το πρωί στο σπίτι της στο Παρίσι», πρόσθεσε η κόρη της ηθοποιού.

Η Ανούκ Εμέ συχνά την περιέγραφαν ως «αριστοκρατική», «ευφυής», «αινιγματική» παρουσία. «Mια αύρα ανησυχητικής και μυστηριώδους ομορφιάς της έχει χαρίσει την ιδιότητας μίας από τις 100 πιο σέξι σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου», έγραφε το 1995 κατά τη δημοσίευση της σχετικής λίστας η δημοσιογράφος Sandy Flitterman-Lewis στο περιοδικό Empire.

Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνη

H καταγωγή, οι σπουδές και ο τρόπος που πήρε το όνομά της

Ο ηθοποιός πατέρας της Ανούκ Εμέ (Henri Murray) ήταν πιστός του Ιουδαΐσμού, αλλά εκείνη μεγάλωσε με τη θρησκεία της επίσης ηθοποιού μητέρας της (η Genevieve Sorya ήταν Ρωμαιοκαθολική). Ασπάστηκε τελικά τη θρησκεία του πατέρα της ως ενήλικη.

Σπούδασε αρχικά χορό στην Όπερα της Μαρσέιγ και έπειτα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στην Αγγλία όπου σπούδασε θέατρο.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Francoise Dreyfus. Με αυτό έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο σε ηλικία 14 ετών. Έπαιξε τον ρόλο της Ανούκ στην ταινία La Maison sous la mer (1946). Από εκεί κράτησε τo μικρό όνομα Ακούκ. Το Εμέ το διάλεξε καθ’ υπόδειξη του Ζακ Πρεβέρ, καθώς θα συμβόλιζε τη δύναμη των ρόλων της. Εμέ στα γαλλικά σημαίνει αγαπημένη.

Οι 4 γάμοι

Η Ακούκ Εμέ απέκτησε την κόρη της Μανουέλα, από τον γάμο της με τον γεννημένο στην Αιθιοπία, Έλληνα σκηνοθέτη, Νίκο Παπατάκη. Εκείνος έζησε κατά κύριο λόγο στο Παρίσι, όπου ήταν ιδιοκτήτης του περίφημου club La Rose Rouge. Παρέμειναν παντρεμένοι από το 1951 ως το 1954.

Συνολικά είχε κάνει 4 γάμους. Ο δεύτερός της γάμος ήταν με τον Έλληνα σκηνοθέτη και ακολούθησαν ο γάμος με τον ηθοποιό και παραγωγό μιούζικαλ Pierre Barouh (1966-1969) και ο τελευταίος με τον ηθοποιό Albert Finney (1970-1978).

Οι διάσημοι εραστές της Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ είχε σχέση με μερικούς από τους διασημότερους «μοιραίους» άντρες του Hollywood. Διάσημες υπήρξαν οι σχέσεις της με τους ηθοποιούς Ryan O’ Neal, Omar Sharif και Warren Beatty.

Ο ρόλος που εξασφάλισε στην Ανούκ Εμέ υποψηφιότητα για Όσκαρ

Πρωταγωνίστησε μαζί με τον Jean Louis Tintignant στην ταινία Ένας άντρας και μία γυναίκα κι έγινε μία από τις λίγες ηθοποιούς που προτάθηκαν για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου ενώ έπαιζαν σε μη αγγλόφωνη ταινία. Έχασε από την Elizabeth Taylor, που πρωταγωνίστησε εκείνη τη χρονιά στην ταινία Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Έντουαρντ Άλμπι.

Η ταινία Ένας άντρας και μία γυναίκα μπορεί να φτιάχτηκε με λίγα χρήματα, αλλά έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία και θεωρείται μέρος της γαλλικής Nouvelle Vague. Σε αυτήν η Ανούκ Εμέ υποδύθηκε μία βοηθό παραγωγής ταινιών που γνωρίζει έναν οδηγό αγώνων αυτοκινήτων σε ένα σχολείο όπου ο καθένας από τους 2 έχει ένα παιδί να φοιτά.

Ο ρόλος που απέρριψε και μετάνιωσε

Η Ανούκ Εμέ είχε μετανιώσει που απέρριψε την ταινία Υπόθεση Thomas Crown του 1968. Τον ρόλο που της είχε προταθεί, ανέλαβε τελικά η Faye Danaway. «Ήταν ανόητο από μέρος μου. Πολύ ανόητο. Αυτός ο ρόλος είχε γραφτεί για μένα. Οι παραγωγοί ήρθαν στο Παρίσι πολλές φορές για να προσπαθήσουν να με πείσουν. Αλλά ήθελε να κάνω άλλα πράγματα», είχε πει σε συνέντευξή της.

Exit mobile version