Αρκάς: Το ανατριχιαστικό σκίτσο για τις πυρκαγιές που καίνε (και φέτος) το καλοκαίρι
- 19 ΙΟΥΛ 2023
Εικόνες καταστροφής, δεκάδες στρέμματα καμένης γης, περιουσίες που έγιναν στάχτη και στα μάτια των πυρόπληκτων απόγνωση, αγωνία και θυμός. Για ένα ακόμα καλοκαίρι η χώρα παραδίδεται στις φλόγες με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους στα μέτωπα της φωτιάς να δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.
Σε αυτό το ίδιο έργο που είμαστε και πάλι όλοι θεατές, αναφέρθηκε με ένα νέο του σκίτσο ο Αρκάς, περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί σχεδόν κάθε καλοκαίρι με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο γνωστός σκιτσογράφος παρουσιάζει ένα δάσος να φλέγεται και παραθέτοντας τα έτη κατά τα οποία καταγράφηκαν μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα. Μόνο που δεν μένει εκεί. Με μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ο Αρκάς σημειώνει στο σκίτσο του και επόμενα έτη, θέλοντας να δείξει ότι κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι η χώρα ζει το ίδιο, αποπνικτικό σκηνικό.
Ο φαύλος κύκλος των πυρκαγιών στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, οι φωτιές, η ξηρασία, η μεταβολή του κλίματος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα πλημμυρικά φαινόμενα διατάσσονται σε έναν κύκλο ο οποίος αρχίζει να περιστρέφεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των φαινομένων χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε ή να τα μελετήσουμε.
«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε και να τα μελετήσουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί τελειώνοντας το ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση, η οποία οδηγεί ουσιαστικά οδηγεί στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πολυσχιδές ανάγλυφο του εδάφους, το οποίο όπως είπε, όχι μόνο εμποδίζει αλλά πυροδοτεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα:
«Είχαμε πολύ μεγάλη απώλεια δασών τα τελευταία 10-20 χρόνια και φτάσαμε σε ένα οριακό επίπεδο, που κάθε σπιθαμή δάσους που χάνεται σημαίνει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον της Αττικής. Η Αττική είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Συνεπώς τα εναπομείναντα δάση παίζουν ένα κομβικό ρόλο στο περιβάλλον της Αττικής. Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος τουλάχιστον μέσα στην Αττική, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό να ανακάμψει».
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στις αναδασώσεις που γίνονται στην Αττική, υποστηρίζοντας ότι αποδίδουν πολύ λίγο, καθώς παραδίδονται και πάλι στις φλόγες.
«Στην Πεντέλη για παράδειγμα, έχουμε τρεις φορές αναδασώσεις και τρεις φορές τα δέντρα κάηκαν από καινούργιες πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά κρίνοντας πως είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα καινούριο πρόγραμμα πυροπροστασίας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη και την κλιματική κρίση και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.