ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο στους New York Times οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της τέχνης στην Ελλάδα

Unsplash

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, οι New York Times, αναφέρθηκαν στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική κακοποίηση και άλλες μορφές βίας που έχουν δει τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας εναντίον σκηνοθετών και ηθοποιών του θεάτρου και της τηλεόρασης. Οι New York Times, μεταφέρουν μέσα από το άρθρο της Niki Kitsantonis το ταραγμένο κλίμα που επικρατεί στον χώρο της τέχνης.

Το άρθρο των New York Times για την Ελλάδα και την άνθιση του #MeToo, αναφέρεται στη συμβολή της Σοφίας Μπεκατώρου, που έφερε μια «εθνική αναγνώριση ενός θέματος που πολύ καιρό ήταν ταμπού», μιλώντας φυσικά για τη σεξουαλική παρενόχληση. Όπως σημειώνει αρκετοί διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση ή κακοποίηση και έχουν βρεθεί εκτός μεγάλων παραγωγών. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου», αναφέρει «παραιτήθηκε εν μέσω μπαράζ από ρεπορτάζ που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τα οποία αρνείται κατηγορηματικά».

Οι New York Times για τα στενά χρονικά όρια που τίθενται στην Ελλάδα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

«Ο όγκος των κατηγοριών», συνεχίζει το άρθρο «από άνδρες όπως και από γυναίκας, έχει βγει στο φως της δημοσιότητας στα media. Δικηγόροι κατηγορίας (σ.σ. το άρθρο αναφέρει τον όρο prosecutors που μπορεί να αναφέρεται είτε σε εισαγγελέα είτε σε κατήγορο) στην Αθήνα έχουν αναλάβει τις πιο σοβαρές υποθέσεις κι έχουν δεσμευτεί να ερευνήσουν όλες τις αξιόπιστες καταγγελίες».

Στους New York Times μίλησε δικαστικός αρμόδιος ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με εκείνον αναμένονται ακόμα περισσότερες υποθέσεις, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό πόσες από αυτές θα μπορέσουν να φτάσουν στα δικαστήρια, λόγω του νομικού πλαισίου της χώρας μας που θέτει χρονικό περιορισμό σε τέτοιου είδους καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το άρθρο «Στον κόσμο των παραστατικών τεχνών, οι επαγγελματίες λένε ότι το πρόβλημα είναι οξύ και ότι πλήττει και τους άνδρες». Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ήδη έχει πολλές καταγγελίες στα χέρια του και όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα. «Υπάρχει μηδενική ανοχή προς την κατάχρηση της εξουσίας, την σεξουαλική παρενόχληση, το bullying, τις διακρίσεις και κάθε είδους βία», ανέφερε σε email του ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκη. «Το πεδίο της τέχνης είναι και θα παραμείνει ένα μέρος όπου πραγματοποιούνται τα όνειρα και όχι οι εφιάλτες», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το άρθρο οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στη θέση των φερόμενων ως θυτών των πράξεων που καταγγέλλονται, δηλώνουν ότι «είναι θύματα μαζικής υστερίας, καθώς η ενοχή τους είναι προαποφασισμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος. Το άρθρο αναφέρεται στην παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, και στο «τοξικό κλίμα φημών», για το οποίο έκανε λόγο στην επιστολή παραίτησής του.

Στους New York Times μίλησε τηλεφωνικά και ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση του εντολέα του να «προσφέρει όποιες εξηγήσεις χρειάζεται». Στο άρθρο επαναλαμβάνεται και η είδηση για τις απειλητικές αφίσες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, ωστόσο παραλείπεται ότι η ομάδα «οι αφισοκολλητές/τριες από την Άγρια Δυτική Κρήτη» ανέλαβαν την ευθύνη για τη μία αφίσα που τοιχοκολλήθηκε στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στα Χανιά.

Όπως επισημαίνει το άρθρο το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι πραγματοποιούν τις καταγγελίες, είναι ότι πολλά από τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλουν έχουν πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια πριν και ίσως είναι παραγεγραμμένα για τη δικαιοσύνη. «Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα επιτρέπει ο βιασμός να διώκεται μέχρι 15 χρόνια μετά την τέλεσή του. Όσο για τη σεξουαλική παρενόχληση, δεν μπορεί να καταγγελθεί επίσημα παρά τρεις μήνες μετά την τέλεσή της», αναφέρει το άρθρο.

«Αν και έχει ανοίξει μία συζήτηση για αλλαγές στους νόμους για να ενισχυθεί η προστασία των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων, ειδήμονες νομικοί, υποστηρίζουν ότι φαίνεται απίθανο η κυβέρνηση να κάνει ριζικές αλλαγές», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο δημοσίευμα, τονίζοντας ότι ακόμα και στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου που ξεκίνησε αυτό το κύμα των καταγγελιών, η υπόθεση του βιασμού της μπήκε στο αρχείο.