ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν ντράπηκαν στην Αμαλιάδα και ζητούν από μαμάδες να κάνουν εθελοντικά τις σχολικές καθαρίστριες

Menelaos Myrillas / SOOC

Άλλη μια μέρα που ξυπνάμε και πέφτουμε πάνω σε μια είδηση που φαινομενικά μας φαίνεται fake, τρολιά, απίστευτη και στο τέλος καταλήγει να είναι απλά η εξοργιστική κανονικότητα που μας έχουν επιβάλλει σε αυτό το κράτος- ναυάγιο. Στην Αμαλιάδα ζητούν από τις μαμάδες (ναι, έτσι το γράφουν σε επίσημο έγγραφο) να προσφέρουν εθελοντική εργασία καθαρίστριας σε νηπιαγωγεία των παιδιών τους. Επαναλαμβάνω, δεν κάνουμε πλάκα.

 

Ξέρεις ότι «Στην Ελλάδα ζεις…» όταν σου λένε να δουλέψεις αμισθί σε δημόσια υπηρεσία

Μπορεί κάτι να έχει πάθει η διανοητική μου αντίληψη και ικανότητα αλλά ο Δήμος και η Περιφέρεια γιατί δεν φρόντισαν να υπάρχει προσωπικό για την καθαριότητα; Κάθε μέρα αναρωτιέμαι γιατί πληρώνουμε φόρους σε αυτή τη χώρα. Γιατί στην Αμαλιάδα δεν φρόντισαν να παρέχουν τα αυτονόητα στα παιδιά και ζητούν από τις μαμάδες (οι μπαμπάδες στο 8ο νηπιαγωγείο έχουν πάρει απαλλαγή από την αμισθί εργασία προφανέστατα) να γίνουν σχολικές καθαρίστριες; Γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις ;

 

Ρωτήσαμε το Google και μας απάντησε (με ρεπορτάζ της ΕΡΤ) ότι από τις 28.8.2023 σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών Σχολικών Κτιρίων Νομού Ηλείας ζητούσε να τηρηθούν όσα ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, τους είχε υποσχεθεί και να γίνει άμεσα η πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των παιδιών.

Βρήκαμε και την ανακοίνωση

«Αδικαιολόγητη η χρονοτριβή της δημοτικής αρχής για την προκήρυξη των θέσεων στην σχολική καθαριότητα για το Δήμο Ήλιδας. Ένα μήνα μετά την έκδοση της εγκυκλίου από το υπουργείο εσωτερικών, ο Δήμος δεν έχει αναρτήσει σχετική προκήρυξη για τις σχολικές καθαρίστριες, όταν για όλους τους άλλους δήμους έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Αμαλιάδα

Μια διαδικασία που είναι ίδια όλα τα τελευταία χρόνια, χωρίς αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής. Σε κίνδυνο βάζει τα σχολεία ο δήμος, καθώς για μία ακόμα φορά αυτά θα ανοίξουν χωρίς καθαρίστριες. Η αδικαιολόγητη χρονοτριβή σε συνδυασμό με την ειδική συνθήκη που δεσμεύει τις διαδικασίες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους, μας βάζει σε προβληματισμό και σε υποψίες.

Το σωματείο μας καλεί την δημοτική αρχή να τρέξει άμεσα όλες τις διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων στη σχολική καθαριότητα. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να τηρήσει τις εξαγγελίες της και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να σταματήσει τώρα μεθοδεύσεις και παραφιλολογίες. Έχει ευθύνη απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς».

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στην Αμαλιάδα είχε συμβεί και πέρυσι. Μπήκαμε στο ilia.news και δεν πιστεύαμε αυτά που διαβάζαμε: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (λίγο πριν την έναρξης της σχολικής χρονιάς του 2022) οι καθαρίστριες κατήγγειλαν όχι δέχθηκαν απειλές (ότι θα αντικατασταθούν με ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και την απαξίωση –ακούστηκε το ετεροντροπιαστικό επιχείρημα “Και τι κάνετε όλη μέρα στα σχολεία, κάθεστε”).

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ακριβώς τα ίδια ζήσανε και το 2021 στην Αμαλιάδα. Μάλιστα, οι γονείς των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας είχαν κάνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απουσία του ενδεδειγμένου αριθμού καθαριστριών. Δείτε και τις φωτογραφίες στο patrisnews.

Και φυσικά πέσαμε και σε άλλη είδηση για σχολικές καθαρίστριες που βρέθηκαν άνεργες. Μαντέψτε τι λένε: «Κυβέρνηση και δήμοι δεν θέλουν τα παιδιά μας να ζουν και να μορφώνονται σε αξιοπρεπή σχολεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων αναφέρει ότι, «η κυβέρνηση στις 21/07/23, εξέδωσε ΚΥΑ στην οποία αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός των προσλαμβανομένων συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών σε κάθε Δήμο» και «για ακόμα μια χρονιά η Δημοτική Αρχή, εφαρμόζει μέχρι κεραίας την απαράδεκτη νομοθεσία, που στον υπολογισμό των αναγκών σε καθαριότητα δεν συμπεριλαμβάνει τους αύλειους χώρους, τα γραφεία, τα γυμναστήρια, τις τουαλέτες, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ».

Και δεν είναι μόνο η Αμαλιάδα και τα Ιωάννινα. Στα περισσότερα δημόσια σχολεία της χώρας δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα ούτε καν των τουαλετών. Το Υπουργείο Εσωτερικών μείωσε το ωράριο των σχολικών καθαριστριών, τροπολογία που έμεινε ως σήμερα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες καθαρίζουν ήδη σχολεία ανασφάλιστες και αδήλωτες τη στιγμή που μιλάμε. Δεν λαμβάνουν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.

Βρήκαμε και άλλο τοπικό site, στην Κρήτη αυτή τη φορά, όπου σύλλογοι γονέων αναλαμβάνουν το κόστος καθαρισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κρήτη TV διευθυντές σχολείων καταγγέλλεται ότι εκβιάσαν καθαρίστριες να πάνε νωρίτερα στα σχολεία για να καθαρίζουν ενόψει του αγιασμού, την ώρα που σε κάποια άλλα σχολεία σύλλογοι γονέων αναζητούν ιδιωτικά συνεργεία για τον καθαρισμό. Μέριμνα δεν έχει προβλεφθεί ούτε και για τις περιπτώσεις σχολείων που ανακαινίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Είναι κι αυτή μια μορφή εκπαίδευσης, να μαθαίνουν οι μαθητές μόλις πατάνε το πόδι τους σε δημόσιες δομές της Ελλάδας ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και ότι ζούμε σε μια χώρα με έντονες κοινωνικές ανισότητες. Να μην έχουν απαιτήσεις στο μέλλον. Και τα ερωτήματα παραμένουν, δεν υπάρχουν κονδύλια; Δεν είναι αδιαπραγμάτευτη η υγεία των παιδιών μας; Πρέπει πάλι να αρκεστούμε σε υποσχέσεις; Θα μας δώσουν toilet pass; Τι να τον κάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις σχολικές αίθουσες αν ζέχνει η μυρωδιά από τις τουαλέτες στους διαδρόμους;

Ποια εξωραϊστική προπαγάνδα θα ακούσουμε ως απάντηση;