ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διονύσης Ατζαράκης: Το τραγελαφικό βίντεο για τις (ετήσιες) φωτιές. Ελλάς το μεγαλείο σου

Instagram/dionysisatzarakis

Πριν από λίγες ημέρες είδαμε τουλάχιστον 85.000 στρέμματα γης να μετατρέπονται σε γκρίζα στάχτη στην Αττική. Βασικά, πριν από λίγες ημέρες είδαμε την Αττική να παραδίνεται στις φλόγες ΞΑΝΑ. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν μας εξέπληξε. Κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο των τελευταίων αρκετών ετών, οι πυρκαγιές που απειλούν σπίτια και ζωές και ενίοτε παίρνουν και τα 2 μαζί με τους πνεύμονες πρασίνου μας, είναι σαν το Ρετιρέ. Μία σειρά που παίζει σε επανάληψη κάθε καλοκαίρι. Ο Διονύσης Ατζαράκης εντόπισε μία ακόμα σειρά σε επανάληψη που είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε κάθε χρόνο: αυτή της αποτίμησης της φωτιάς από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Ο Διονύσης Ατζαράκης ανέλαβε να ντύσει για μία ακόμα φορά με το δικό του μοναδικό χιούμορ, μία τραγωδία. Την τραγωδία των δικαιολογιών που ακούμε εμπλουτισμένες κάθε φορά και με έναν νέο όρο που πρέπει να μάθουμε, να εντάξουμε στο λεξιλόγιό μας όσο παίρνει μέχρι η καταστροφή από τη φωτιά να αντικατασταθεί από κάποια άλλη καταστροφή (ίσως από πλημμύρα μιας και μείναμε άνευ δέντρων) από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων που κάθε μα κάθε χρόνο δηλώνουν έτοιμες για την αντιπυρική περίοδο. Μόνο που στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Και μας λένε πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Και η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι δείχνουμε κάθε φορά να το πιστεύουμε.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Αυγούστου, στον Βαρνάβα και έκαψε στο διάβα της 85.000 στρέμματα γης (και δέντρα και περισσότερα από 100 σπίτια) μέχρι την Πεντέλη και το Πάτημα Χαλανδρίου, στέρησε τη ζωή από μία γυναίκα που απανθρακώθηκε. Κι αυτή είναι το τελευταίο μόνο από τα πολλά παραδείγματα πυρκαγιών των τελευταίων ετών, που δείχνουν να μαίνονται μέχρι που να μην έχει μείνει κάτι άλλο να κάψουν. Σε αυτό το τελευταίο από τα παραδείγματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέρριψε την κριτική για απουσία του κρατικού μηχανισμού μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της πρόληψης.

Δεν έκανε τίποτα καινούργιο δηλαδή κι αν δεις το βίντεο που δημιούργησε ο Διονύσης Ατζαράκης, θα καταλάβεις τι λέω. Στην ουσία η μόνιμη αντιμετώπιση των κυβερνήσεων απέναντι στις φωτιές είναι «τα κάναμε όλα καλά. Ήταν τεράστιο το πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε για τον χ, ψ λόγο που δεν μας αφορά και δεν είναι της ευθύνης μας. Του χρόνου θα τα πάμε καλύτερα».

Το βίντεο του Διονύση Ατζαράκη που θα σε κάνει και να γελάσεις και να κλάψεις μαζί και θα μπουκώσει τον λαιμό σου λες και κάθισε πάνω του όλη η στάχτη των καμένων μας δασών, ξεκινά από το 2018 και φτάνει στο 2025. Πρωταγωνιστές του είναι οι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανά τα χρόνια, όπως δηλαδή είναι και ο τίτλος του. Κι ανάμεσα σε αυτά που λένε διά στόματος του Διονύση Ατζαράκη θα ακούσεις τις παρακάτω δικαιολογίες:

«Πήγε πολύ χάλια με τις φωτιές φέτος αλλά τι να κάνουμε με τέτοιους ανέμους;»

«Κυβέρνηση για πρώτη φορά είμαστε δώστε μας λίγο χρόνο να οργανωθούμε»

«Ήταν η κακιά στιγμή»

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε οπότε σταματήστε να τα βάζετε με την κυβέρνηση»

«Φταίει η κλιματική αλλαγή».

«Κάναμε τόσα διαγγέλματα, τόσες ανακοινώσεις. Ήθελα να ξυριστώ κι ούτε αυτό δεν έχω προλάβει».

«Φλεγόμενο πουλί έπεσε στα σύρματα και έκαψε όλη τη Βούλα. Φταίμε; Δεν φταίμε. Φτάνει λοιπόν με τα βρισίδια, μην ρίχνετε το επίπεδο».

«Μόλις ξαναγίναμε κυβέρνηση, τι να πρωτοπρολάβουμε;»

«Ήταν όλα εναντίον μας. Ζέστη, αέρας, χαοτικές κηλιδώσεις».

«Μου θέλατε σπιταρόνες μες το πράσινο».

«Πού να φανταστούμε ότι θα έχει φέτος φωτιές; Να μυρίσουμε τα νύχια μας;».

«Είμαστε Ελλάδα ρε, έχουμε φιλότιμο και φωτιές».

«Του χρόνου», «του χρόνου», «του χρόνου». 

Και εμείς μένουμε πάντα να ελπίζουμε κι εμείς σε ένα καλύτερο «του χρόνου» που ποτέ δεν έρχεται.

Είμαστε Ελλάδα, έχουμε σίγουρα φωτιές, για το φιλότιμο όρκο δεν παίρνω. Αν το είχαμε καθολικά ίσως κάποια κυβέρνηση κάποτε, πάνω από κάποια αποκαΐδια να παραδεχόταν ότι δεν τα έκανε όλα τέλεια, ότι δεν τα πήγε άριστα, να ζητούσε μία συγγνώμη που κάθε χρόνο η φωτιά είναι έκπληξη μόνο για εκείνη.

Είμαστε Ελλάδα, έχουμε σίγουρα φωτιές, το φιλότιμο αγνοείται, αλλά ευτυχώς μας έχει μείνει ακόμα λίγο χιούμορ. Δέντρο μπορεί να μην μας έμεινε, αλλά το χιούμορ, όπως αυτό με το οποίο ο Διονύσης Ατζαράκης σχολιάζει τον ζόφο της πραγματικότητας κάθε καλοκαιριού στην Ελλάδα, που δυστυχώς δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά μύρια προβλήματα (δες εδώ για παράδειγμα), δεν έχει εκλείψει. Ακόμα τουλάχιστον. Πάτα play, λοιπόν, στο παραπάνω βίντεο και κλάψε, είτε από τα γέλια είτε από την απελπισία. Όπως και να ‘χει δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς.