ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι δίκαιη η απαγόρευση στους γκει άντρες να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη κύηση;

iStock

Η Κυβέρνηση με (αντισυνταγματικό) νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση, μονομερώς απαγορεύει την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας μόνο σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Τα ομόφυλα ζευγάρια αντρών και οι μόνοι άντρες δεν θα μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης κύησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Κι αυτή η δήλωση άνοιξε ξανά μια τεράστια συζήτηση με πολλές «ασπρόμαυρες» αποψάρες για το ποιοι «δικαιούνται» και πρέπει να γίνουν γονείς. Υπάρχει πάντα μια τεράστια παγίδα όταν βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα (άσπρο ή μαύρο). Οι πεποιθήσεις μας δημιουργούν ένα εγκλωβιστικό πλαίσιο. 

 

Το νομοσχέδιο που έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» (σύμφωνα με την Κυβέρνηση)

Ο Γιώργος Φλωρίδης με διάταξη σε νομοσχέδιο για τη δικαστική συμπαράσταση, τροποποιεί το κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα  (άρθρο 1350)  που αφορά το οικογενειακό Δίκαιο. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη τα ομόφυλα ζευγάρια στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας, καθώς δεν θεωρείται ιατρικό πρόβλημα το ότι ένας άντρας δεν μπορεί να γεννήσει.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να αναχαιτίσει το trafficking πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις. Αλλοδαπές, έρχονται στην  Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν αυτής της προβλεπομένης από το νόμο. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης. Και όπως πολλοί λένε είναι κατάφωρη ρατσιστική διάκριση κατά της κοινωνικής ομάδας που αποκλείεται.

Ο Γιώργος Φλωρίδης με την ανακοίνωσή του αυτή συνδέει σαφώς τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών (και το δικαίωμα που έχουν να κάνουν παιδιά) με το τράφικινγκ (trafficking) που υποβαθμίζει την παρένθετη μητέρα σε κατώτερο ον αναπαραγωγής.

Η αντισυνταγματικότητα και η ενοικίαση μήτρας για την κύηση ενός παιδιού

Μήπως η παρένθετη μητρότητα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους αν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι είναι βιομηχανία ιατρικού τουρισμού που θυμίζει Handmaid’s Tale και αποικιοποίηση του σώματος των φτωχών γυναικών και των μεταναστευτριών; Γιατί να στερείται το δικαίωμα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αντρών; Ο νόμος καθορίζει ότι η γυναίκα είτε είναι μόνη της είτε με σύντροφο (γυναίκα ή άντρα) μπορεί να αποκτήσει παιδί με παρένθετη κύηση, εφόσον έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί είτε να κυοφορήσει είτε να ολοκληρώσει την κύησή της. Γιατί, η χρήση της παρένθετης κύησης επιτρέπεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζεύγη ή άγαμες γυναίκες (που από κάπου πρέπει να βρουν δωρητή σπέρματος, αναγκαστικά);

Παρέθνετη κύηση Pexels

Η προωθούμενη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση μήπως αντιστρατεύεται αξιολογήσεις του ίδιου του ν. 5089/2024 για την ισότητα στον γάμο, που μόλις πριν από ένα έτος ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση; Ναι, είναι ρητορικό το ερώτημα. Κάποιοι ζητούν την αναγνώριση του δικαιώματος πρόσβασης στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου των γονέων.

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για την παρένθετη κύηση; 

Ο θεσμός της παρένθετης κύησης (ή κυοφορίας) έχει εισαχθεί στη χώρα μας ήδη από το 2002 με τον ν. 3089 για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Άρα κάποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν «μηχανή τεκνοποίησης» νόμιμα. Εκεί δεν μιλάμε για την «εμπορευματοποίηση» του γυναικείου σώματος; Κατάλαβες;

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι αναδυόμενη βιομηχανία. Μέχρι το 2032, τα έσοδα από αυτή τη βιομηχανία θα εκτοξευτούν στα 129 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το CNBC), καθώς τα προβλήματα γονιμότητας αναμένεται να έχουν ενταθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ομόφυλων ζευγαριών θα αναζητούν τρόπους απόκτησης παιδιού. Είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων;

Αναπάντητα ερωτήματα (ή και όχι)

Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη έχουν γεννηθεί με παρένθετη κύηση και ομόφυλους γονείς στο εξωτερικό; Τα ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά με παρένθετες στο εξωτερικό αναγνωρίζονται κανονικά από το ελληνικό δίκαιο (μέχρι στιγμής).

Btw, στις ΗΠΑ η παρένθετη κύηση για ζεύγη αντρών επιτρέπεται. Θυμίζω τα αυτονόητα: Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας ενώπιον του Νόμου, την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων Ελλήνων και Ελληνίδων, καθώς και με το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρα 4 και 5 Συντάγματος).

Με την τεκνοθεσια από ομόφυλο ζευγάρι τι γίνεται;

Υπάρχει αναγνώριση δεδικασμένου αλλοδαπής δικαστικής απόφασης αναγνώρισης τεκνοθεσίας από 2 ομόφυλες γυναίκες (η μία ελληνικής καταγωγής) από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, απόφαση 2435/2024. Μήπως η ισότητα στην τεκνοθεσία πρέπει να γίνει πολιτικό ζήτημα;