Έλενα Ακρίτα: Η απορία της για τη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα είναι και δική μας
- 3 ΑΠΡ 2024
Μία ακόμα γυναικοκτονία σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 1η Απριλίου, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων κι όχι δυστυχώς αυτό δεν ήταν κάποια γκροτέσκο φάρσα της ημέρας. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από το χέρι του πρώην συντρόφου της, αφού βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια. Χρόνια αφού τον είχε καταγγείλει για βιασμό και κακοποίηση. Έχοντας κάνει όλα τα βήματα σωστά για να προστατευτεί, έμεινε τελικά απροστάτευτη. Στην αρχή μαθαίναμε ότι δεν υπήρχε περιπολικό για να τη συνοδεύσει, τώρα μας λένε ότι υπήρχε περιπολία στην περιοχή και το λάθος ήταν πώς δεν ειδοποιήθηκε από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Οι απορίες που γεννήθηκαν είναι πολλές και μία από αυτές εξέφρασε σε ανάρτησή της στο Facebook η Έλενα Ακρίτα.
Η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων είναι ένα ζήτημα, που ήρθε ξανά στην επιφάνεια με την τραγική αφορμή της γυναικοκτονίας, που έγινε υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Όπως αναφέρει το NEWS24/7 «σοβαρό ζήτημα είναι τα κενά που υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα -και ιδίως στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου φέρεται να υπηρετούν πολύ λιγότεροι αστυνομικοί από τον απαιτούμενο αριθμό». Θα μπορούσε η εικόνα να είναι διαφορετική άραγε αν άλλαζε ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη συγκεκριμένων προσώπων; Γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα, για το ποιοι δικαιούνται προστασία αν όχι οι πολίτες αυτής της χώρα που καταφεύγουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο, μίλησε στην ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα.
«Η γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το γνωστό ερώτημα. Πόσοι αστυνομικοί είναι διαπιστευμένοι να φρουρούν πολιτικά πρόσωπα, (νυν και τέως) δημοσιογραφους κλπ κατά παράβασιν του νόμου;», έγραψε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.
Η δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνέχισε να παραθέτει εύλογες απορίες. «Ποιος τους έβαλε εκεί και ποιοι απολαμβάνουν παρανόμως την προστασία τους; Ποιοι δικαιούνται αστυνομική φρουρά; Πώς επιλέγονται τα πρόσωπα που δικαιούνται συνοδεία αστυνομικών;», έγραψε η Έλενα Ακρίτα, συμπληρώνοντας με ένα link από αστυνομική ιστοσελίδα για το ποιοι δικαιούνται αστυνομικής προστασίας.
Σοβαρό ζήτημα εκτός από την υποστελέχωση βέβαια είναι και η έλλειψη της κατάλληλης εκπαίδευσης που χρειάζεται για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όπου σημείωσε ότι πάνω από 17000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά αυτού του είδους.
«Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα πρωτόκολλα», είπε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα manual, πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά», σημείωσε.
Ό,τι κι αν λέμε, να σημειώσουμε ότι το λέμε και πάλι πάνω από ένα πτώμα, ένα πτώμα γυναίκας που ακολούθησε όσες οδηγίες της έδωσαν και πάλι δεν σώθηκε. Μία γυναίκα που οφείλαμε όλοι, σκεπτόμενοι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αστυνομία και κράτος, να έχουμε προστατεύσει αποτελεσματικά.