ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Η ωμή πραγματικότητα για το μωρό της Τήλου σε ένα της σχόλιο

NDPPHOTO / ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΣ

Αν είσαι millennial, πιθανόν έχεις ακούσει για πρώτη φορά την Τήλο το 2008, όταν τελέστηκαν εκεί οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα καθώς ένας βαθιά δημοκρατικός δήμαρχος, ο Τάσος Αλειφέρης δεν αρνήθηκε να τους τελέσει. Και οι άνθρωποι του νησιού είδαν ψύχραιμα αυτή την κίνηση, υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπάρχουν τόποι όπου η αλληλεγγύη μοιάζει να ανθίζει. Η Τήλος έδειξε για άλλη μία φορά αυτόν τον δρόμο της αγκαλιάς στα ανθρώπινα δικαιώματα βάζοντας στην αγκαλιά της τον 50 ημέρων Ίωνα. Η είδηση για τη διάσωση του βρέφους σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Κι αν αναρωτιέσαι αν μπορούν να υπάρχουν αρνητικά σχόλια για ένα μωρό, ναι, υπήρχαν. Σε αυτά τα σχόλια στάθηκε και η Έλενα Ακρίτα σε δική της δημοσίευση στο Facebook.

Ένα βρέφος έμεινε αποκλεισμένο σε ορεινή περιοχή της Τήλου για μέρες μαζί με τους πρόσφυγες γονείς του, που αναγκάζονταν να του φτιάχνουν το γάλα του με θαλασσινό νερό. Ο Ίωνας βρισκόταν στα βράχια και προσπαθούσε να επιβιώσει μαζί με τους γονείς του. Το όνομα που του δόθηκε ήταν συμβολικό, ως φόρος τιμής, για να τονίσει την αντοχή και την ελπίδα που γεννά η δική του ιστορία επιβίωσης. Μία ελπίδα που γεννά το παράδειγμα της Τήλου.

Τον ονόμασαν Ίσωνα «παρομοιάζοντας τον με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα», όπως έγραψε η Μαρία Καμμά, δήμαρχος της Τήλου σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Ένα μωρό 50 ημερών, που για τρεις ημέρες ήταν παγιδευμένο στο βουνό, με τους γονείς του να του φτιάχνουν γάλα με νερό από τη θάλασσα. Για άλλη μια φορά η κοινότητα της Τήλου, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας “πλάτη” στην μεγάλη πίεση που ασκείται με το προσφυγικό.

Δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή στο νησί μας και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος.

Εντωμεταξύ στα social media, η εικόνα του Ίωνα ταξίδευε και σε κάποιους, που θέλουν να πιστεύουν στην αλληλεγγύη των ανθρώπων γεννούσε ελπίδες. Σε άλλους, που στο πρόσωπο των προσφύγων βλέπουν παράλογα την απειλή γεννούσε αμφιβολίες.

Υπήρξαν άνθρωποι που αμφισβήτησαν ότι ο μικρός Ίωνας βρισκόταν στα βράχια επί 3 ημέρες, βλέποντας μάλλον αυτή τη λεπτομέρεια ως «κόλπο» για να προκληθεί συγκίνηση στο κοινό. Υπήρχαν άνθρωποι που χαρακτήρισαν τους γονείς του «αδίστακτους» μόνο και μόνο επειδή είναι πρόσφυγες. Άλλοι επεσήμαναν ότι ακόμα κι αν το βρέφος το έβλεπαν με ανθρωπιά δεν μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και για τους γονείς του, που το έφεραν μέσω Τουρκίας στα βράχια της Τήλου και το έκαναν από επιλογή κι όχι από ανάγκη στα μάτια τους.

Κανείς δεν επιλέγει να κινδυνεύσει και να εκθέσει άλλους σε κίνδυνο, κανείς δεν θέλει να ταξιδεύει με το νεογέννητό του στην αγκαλιά αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να το κάνει. Κανείς δεν θέλει να γίνεται έρμαιο στα χέρια ανθρώπων που τον βλέπουν ως κέρδος. Κανείς δεν θέλει να ταΐζει το παιδί του θαλασσινό νερό. Αυτά δεν είναι επιλογές. Αυτά είναι η εξαθλίωση που ζουν άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου και αναγκάζονται να ξεριζωθούν για να έχουν μία πιθανότητα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους καλύτερα.

«Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους Τούρκους διακινητές, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης που βιώνει η κοινωνία του νησιού μου τους τελευταίους μήνες… Και η εξωτερική βοήθεια; Ελαχιστότατη», ανέφερε σχετικά με όσα περνούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα μας η δήμαρχος της Τήλου που μία ημέρα μετά αποχαιρέτησε το βρέφος που έφευγε με την οικογένειά του για τον Πειραιά με μία συγκινητική ανάρτηση.

Η Έλενα Ακρίτα λέει την ωμή πραγματικότητα για τα σχόλια για τον μικρό Ίωνα

Η Έλενα Ακρίτα στάθηκε σε όλα τα σχόλια που έβλεπαν κάτι στρεβλό σε αυτή την εικόνα του μωρού που βρισκόταν στην αγκαλιά ενός από τους ανθρώπους που το διέσωσαν από τη σκληρή μοίρα που το περίμενε στα βράχια όπου ζούσε εγκλωβισμένο με τους γονείς του. Η Έλενα Ακρίτα είπε την ωμή πραγματικότητα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα μωρό επειδή απλά έτυχε να γεννηθεί κάπου αλλού, εκτός συνόρων, σε ένα της post της στο Facebook.

«Ο Ιωνάς είναι 50 ημερών.

Ο Ιωνάς επέζησε, τρεις ολόκληρες μέρες, πίνοντας γάλα με θαλασσινό νερό γαντζωμένος στην αγκαλιά της προσφύγισσας μάνας του.

Ο Ιωνάς σώθηκε από τους Ανθρώπους της Τήλου.

Τον Ιωνά θα τον πεις “λαθρό”.

Ο Ιωνάς δεν είναι “λαθρό”.

Εσύ είσαι σκουπίδι», έγραψε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Κι όσο θλιβερά κι αν φαίνονται τα λόγια της, η Έλενα Ακρίτα περιγράφει ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας και στην εικόνα ενός μωρού ακόμα βλέπουν την ίδια παράλογη απειλή που γεννάει ο ρατσισμός.

Για κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα βέβαια, υπάρχει μία ανάρτηση σαν αυτή της Έλενας Ακρίτα και κυριότερα υπάρχουν πράξεις όπως αυτές των κατοίκων της Τήλου, όπως αυτές των διασωστών, όπως ο Γιάννης Κουφάκης που με δική του ανάρτηση μίλησε για το μωρό που κράτησε στην αγκαλιά του, τον μικρό Ίωνα.

«Όσον αφορά τη φωτό με τη διάσωση του μωρού που απ’ ότι βλέπω κυκλοφορεί με μεγάλη ταχύτητα να πω δύο πράγματα και από μέρους μου… Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τα υπέροχα λόγια σας! Με συγκινείτε και μου δίνετε δύναμη να συνεχίζω γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μακριά απ’ τα παιδιά σου και τους αγαπημένους σου τόσο καιρό.

Τα εύσημα όμως πρέπει να πάνε και στους υπόλοιπους συναδέλφους του πληρώματος μας, Γιώργο Καμπουράκη και Νίκο Μουτσάκη, που κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να γίνουμε σανίδα σωτηρίας για αυτούς τους ανθρώπους! Θεωρώ ότι κάναμε το αυτονόητο και τίποτα παραπάνω. Το παν είναι να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ενσυναίσθηση! Τουλάχιστον έτσι έμαθα εγώ. Σας ευχαριστούμε και πάλι!», έγραψε αλλά στην πραγματικότητα εμείς είμαστε που πρέπει να τον ευχαριστούμε. Για την αλληλεγγύη που ανθίζει ανάμεσα στα βράχια, για την ελπίδα που εμφανίζεται ακόμα και στην πιο ζοφερή στιγμή.