ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εσύ θα έμενες έγκυος στο παιδί του νεκρού σου συντρόφου;

iStock

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο από κάποιο Black Mirror επεισόδιο. Η Βουλγαρία, ωστόσο, πιθανότατα θα επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό από θανόντες συζύγους.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό νεκρών συζύγων

Η Βουλγαρία απαγορεύει επί του παρόντος τέτοιες διαδικασίες, αλλά ορισμένοι θέλουν να υπάρξει σχετική αλλαγή του νόμου. Εάν εγκριθεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο έχει δοθεί προς δημόσια συζήτηση, ο σύζυγος θα πρέπει να έχει αφήσει γραπτή δήλωση που θα δίνει εντολή στον σύντροφό του, να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό μετά τον θάνατό του.

Για να χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του νεκρού συζύγου, πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος και όχι περισσότερο από 36 μήνες μετά τον θάνατό του. Στόχος εδώ, είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, η σύζυγος να λάβει συναισθηματικές αποφάσεις, αμέσως μετά την απώλεια του συντρόφου της.

Χώρες που επιτρέπουν εξωσωματική γονιμοποίηση με DNA νεκρών συζύγων

Οι βουλγαρικές αρχές, δεν καινοτομούν. Στην πραγματικότητα το σχετικό νομοσχέδιο εξέτασε τις πρακτικές άλλων χωρών στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία και την Πορτογαλία, αυτές οι διαδικασίες επιτρέπονται, εφόσον ο σύντροφος κάνει μια ισόβια δήλωση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται έγκριση από δικαστήριο και επιτροπή δεοντολογίας. Η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία απαγορεύουν επί του παρόντος τέτοιες διαδικασίες, ενώ η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία τίς έχουν εξουσιοδοτήσει, μετά από δικαστική απόφαση.

Το σχέδιο του βουλγαρικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Euractiv, θα εισαγάγει επίσης ένα όριο στον αριθμό των ανώνυμων δωρεών σπέρματος ή ωαρίων. Έως πέντε φορές και όχι λιγότερο από τέσσερις μήνες μεταξύ δύο δωρεών.

«Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των δωρεών, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου γενετικά συγγενών ανθρώπων να συναντηθούν στον πληθυσμό και να παράγουν απογόνους», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο. «Πρακτικά έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις υπερβολικής συχνότητας δωρεών σπέρματος ή ωαρίων, γεγονός που επιβάλλει αυτόν τον περιορισμό», πρόσθεσε το υπουργείο.