Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πού είναι νόμιμος στον κόσμο
- 10 ΙΑΝ 2024
Ήταν το 2001 που η Ολλανδία νομιμοποίησε τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Σήμερα, 23 χρονια μετά, 36 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ψηφίσει νόμους που επιτρέπουν στα άτομα του ίδιου φύλου να παντρεύονται μεταξύ τους. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη και την Αμερική.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες του κόσμου που αναγνωρίζει μία μορφή συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ωστόσο δεν τους επιτρέπει μέχρι στιγμής τον γάμο. Στην Ασία μόνο το Νεπάλ και η Ταϊβάν επιτρέπουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Νόμιμος είναι και στη Νότιο Αφρική αλλά και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ενόψει της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου, και τις ανακοινώσεις που θα κάνει για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, στρέφουμε το βλέμμα μας στον κόσμο και στις χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει σε σχετική νομοθεσία.
Πού επιτρέπεται ο γάμος όμοφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ελβετία
- Σουηδία
- Ισπανία
- Σλοβενία
- Πορτογαλία
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Μάλτα
- Λουξεμβούργο
- Ιρλανδία
- Ισλανδία
- Γερμανία
- Γαλλία
- Φινλανδία
- Εσθονία
- Δανία
- Βέλγιο
- Αυστρία
- Ανδόρρα
Στην Αμερική τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν δικαίωμα στον γάμο στις εξής χώρες:
- Καναδά
- Μεξικό
- Κόστα Ρίκα
- Κούβα
- Κολομβία
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Χιλή
- Εκουαδόρ
- Ουρουγουάη
- ΗΠΑ
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του οργανισμού Human Rights Campaign, η Εσθονία είναι η τελευταία από τις 36 χώρες που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
24 από αυτές τις χώρες έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με σχετική νομοθεσία. Η Αυστραλία, η Ιρλανδία και η Ελβετία, προχώρησαν αυτά τα νομοσχέδια μετά από δημοψηφίσματα.
Σε 10 χώρες ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει νομιμοποιηθεί μέσω δικαστικών αποφάσεων. Αυτό έχει συμβεί στην Αυστία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, το Μεξικό, τη Σλοβενία, τη Νότιο Αφρική, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.
Σε 2 χώρες από αυτές, τη Νότιο Αφρική και την Ταιβάν τα δικαστήρια υποχρέωσαν το κράτος να εφαρμόσει τους σχετικούς νόμους.