ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί ο Elon Musk θέλει να «τελειώσει» τη Wikipedia;

Kena Betancur/VIEWpress

O Elon Musk ζητά από τους οπαδούς του «να σταματήσουν να κάνουν δωρεές στη Wokepedia». Τον ενοχλεί πολύ η ύπαρξη της πιο διάσημης εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο. Tους τελευταίους μήνες, έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να απονομιμοποιήσει τη Wikipedia, λέγοντας στο X (πρώην Twitter) ότι «ελέγχεται από ακροαριστερούς ακτιβιστές». Η μάχη του Elon Musk με τη Wikipedia είναι μέρος του πολέμου του ενάντια στην αλήθεια. Προσπαθεί να ελέγξει τι διαβάζουν, βλέπουν και ακούν οι άνθρωποι για αυτόν και τις επιχειρήσεις του.

Γιατί η Wikipedia ενοχλεί τον Elon Musk; 

O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ζήτησε άμεσο μποϊκοτάζ του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος. Κυρίως, γιατί είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη πλατφόρμα σε μια αναμφισβήτητα αναξιόπιστη εποχή. Λειτουργεί από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και συντηρείται από εθελοντές, έχει γίνει περισσότερο καταφύγιο σε ένα διαλυμένο διαδικτυακό τοπίο παρά μια ιδεολογική φυλακή. Είναι ένα τελευταίο προπύργιο της λογικής. Το ότι οι άνθρωποι που γράφουν και ξαναγράφουν στη Wikipedia είναι εθελοντές -αντί να λυγίζουν υπό τις ιδεολογικές απόψεις ενός ανθρώπου- φαίνεται να είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Δέχεται επίθεση επειδή δεν κατασκευάζει πραγματικότητες.

Όπως το έθεσε το Pirate Wires, η Wikipedia έχει γίνει μια «μηχανή κοινωνικού ακτιβισμού και υπεράσπισης από πάνω προς τα κάτω». Το Pirate Wires, newsletter δημοφιλές μεταξύ των δεξιών bros της τεχνολογίας, έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 8 ιστορίες που κατακεραυνώνουν τη Wikipedia από τον Αύγουστο.

Μια έρευνα του 2020 από το Ίδρυμα Wikimedia, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διευθύνει τη Wikipedia, διαπίστωσε ότι περίπου το 87% των συντελεστών του ιστότοπου ήταν άνδρες. περισσότεροι από τους μισούς ζούσαν στην Ευρώπη. Οι συντάκτες του ιστότοπου δεν γράφουν για να πείσουν αλλά για να εξηγήσουν και να ενημερώσουν.

Το θεμελιώδες ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Elon Musk και άλλοι στον κύκλο του με τη Wikipedia φαίνεται να είναι ο έλεγχος. Ο Elon Musk έχει ήδη αποκτήσει επιρροή σε ένα εκπληκτικό μέρος της διαδικτυακής ζωής. Θέλει κι άλλο. Μέσω του Starlink, της εταιρείας του κυριολεκτικά ελέγχει την πρόσβαση ορισμένων ανθρώπων στο διαδίκτυο. Και δεν μπορεί απλώς να αγοράσει τη Wikipedia όπως έκανε με το Twitter. Δεν πωλείται. Παρόλο που προσπάθησε να την προσφέρθηκε κοροϊδευτικά να δώσει στον ιστότοπο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αλλάξει το όνομά του σε «Dickipedia». Ο Elon Musk είναι θυμωμένος με τη Wikipedia επειδή έκανε αναφορά στον «ναζιστικό χαιρετισμό» του.

Ο βρώμικος πόλεμος του Elon Musk με την αλήθεια

Ο Elon Musk τον Ιούλιο του 2023, μήνυσε το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH), το οποίο είχε δημοσιεύσει αναφορές που ισχυρίζονταν ότι η ρητορική μίσους αυξανόταν στο X, κάτι που η πλατφόρμα αμφισβήτησε. Στη συνέχεια κατέθεσε μια αγωγή κατά της Media Matters for America (MMfA), μιας αριστερής ομάδας εκστρατείας που είχε πιάσει το κοινωνικό δίκτυο να εμφανίζει εταιρικές διαφημίσεις μαζί με αντισημιτικές αναρτήσεις. Το 2024, η X μήνυσε επίσης μια ελάχιστα γνωστή μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται Global Alliance for Responsible Media (GARM), η οποία είχε συσταθεί από τη διαφημιστική βιομηχανία για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποφύγουν την προβολή των διαφημίσεών τους δίπλα σε παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο. Μέσα σε λίγες μέρες, η ομάδα αναγκάστηκε να κλείσει.

Στην ορκωμοσία του Donald Trump, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών που διαχειρίζονται τις έξι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του κόσμου κάθισαν δίπλα στην οικογένεια του Προέδρου των ΗΠΑ, στην αυλή του. Δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος για τον επόμενο πιο δημοφιλή ιστότοπο: τη Wikipedia.