ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιώργος Βαρεμένος – Άννα Καραμανλή: Η απαράδεκτη χειρονομία, η συγγνώμη και 3 ορισμοί του σεξισμού

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Η Άννα Καραμανλή και ο Γιώργος Βαρεμένος συμμετείχαν το πρωί της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο (που δεν σέβεται τον εαυτό της) στην Ελλάδα, οι τόνοι ανέβηκαν.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου και της βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Άννας Καραμανλή, ξεκίνησε με μία αφορμή αναπάντεχη. Η Άννα Καραμανλή θέλησε να εντάξει στη συζύτηστη την εθνική τραγωδια της πτώσης του F- 4 που κόστισε τη ζωή δύο πιλότων, για να μιλήσει για την «υποκρισία του κ. Τσίπρα». Σήκωσε, λοιπόν, μία τυπωμένη φωτογραφία από βραδινή έξοδο του Αλέξη Τσίπρα που τον δείχνει χαμογελαστό να ανεβαίνει τα σκαλιά του Θεάτρου Παλλάς για να παρακολουθήσει τη συναυλία της Τάνιας Τσανακλίδου. Ήταν η μέρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του 29χρονου Υποσμηναγού μετά την πτώση του F-4.

«Πάλι καλά που κράτησε ενός λεπτού σιγή στην ομιλία του στο Περιστέρι ο κ.Τσίπρας. Γιατί το λέω; Γιατί προχθές, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου παιδιού, ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας και συνοδευόμενος από δύο κυρίες πήγε σε παράσταση στο Παλλάς. Αυτή είναι η ελεεινή υποκρισία του κ. Τσίπρα. Αυτά ο ελληνικός λαός τα βλέπει», είπε η Άννα Καραμανλή κρατώντας στην κάμερα τη φωτογραφία. Ο Γιώργος Βαρεμένος εξοργίστηκε κι άρχισε να επαναλαμβάνει «αυτό είναι αθλιότητα».

Όταν η Άννα Καραμανλή γύρισε προς το μέρος του με τη φωτογραφία, ο Γιώργος Βαρεμένος έκανε μία απαράδεκτη χειρονομιά, άρπαξε το χαρτί απο τα χέρια της και στη συνέχεια το πέταξε στο τραπέζι μπροστά τους.

«Γιώργο, δεν κάνουμε τέτοια σε μια κυρία» αντέδρασε ο Δημήτρης Οικονόμου με τον Γιώργο Βαρεμένο να ανταπαντά «δεν μπορώ τις αθλιότητες». Ο ίδιος δήλωσε ότι παίρνει πίσω τη χειρονομία και υπογράμμισε στη συνέχεια: «Τα δέχομαι όλα στον διάλογο εκτός από την αμφισβήτηση του πατριωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Η Άννα Καραμανλή σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του που ανακάλεσε τη χειρονομία του.

Μέχρι εδώ τα πράγματα θα ήταν μία απλή Πέμπτη στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Εκνευρισμοί, φωνές η μία πάνω στην άλλη που αδυνατεί κανείς να παρακολουθήσει και μία απαράδεκτη χειρονομία είτε ο διπλανός σου είναι γυναίκα, είτε όχι. Αν θες εξάλλου να ασχοληθείς με την πολιτική μάλλον το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι ασκήσεις ηρεμίας, ειδικά όταν πρόκειται να συμμετέχεις σε συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, το θέμα συνεχίστηκε και η Άννα Καραμανλή μιλώντας στο Πρωινό του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για σεξιστική επίθεση που δέχτηκε.

«Ήταν μία επίθεση από τον κ. Βαρεμένο, είναι μία κίνηση απρέπειας σε μία γυναίκα βουλευτή, σε μία συνάδελφο. Εγώ διατύπωσα την άποψή μου πάνω σε ένα θέμα, άσκησα μία πολιτική κριτική και είπα ότι “ορθά κράτησαν ενός λεπτού σιγή στο Περιστέρι, όμως προχθές, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου παιδιού ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από δύο κυρίες, την κα Τσαπανίδου και την κα Σβίγγου είχαν τη διάθεση να πάνε στο θέατρο και να παρακολουθήσουν μία παράσταση.

Προφανώς και θεωρώ ότι ήταν μία σεξιστική επίθεση. Μου αρπάζει το χαρτί μέσα από τα χέρια, το διπλώνει και μετά μου το πέταξε πάνω μου… Σοκαρίστηκα γιατί δεν περίμενα από τον κ. Βαρεμένο μία τέτοια συμπεριφορά. Και μετά από παρέμβαση των παρουσιαστών, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Δεν μιλήσαμε κατ’ ιδίαν γιατί κράτησα την ψυχραιμία μου αλλά δεν σας κρύβω ότι ταράχτηκα. Δεν είναι αυτές συμπεριφορές να επιτίθεσαι σε μία γυναίκα με τέτοιο τρόπο. Σύρθηκε να ζητήσει συγγνώμη, την έκανα δεχτή αλλά πραγματικά σας μιλώ, ταράχτηκα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα καταδικάσει το γεγονός. Μέχρι στιγμής ό,τι έχει γίνει, δεν έχει καταδικάσει ποτέ τίποτα», ανέφερε η Άννα Καραμανλή.

«Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερβεί κάθε όριο αθλιότητας. Ο κ. Βαρεμένος, σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ σε μια ακραία σεξιστική επίθεση, άσκησε σωματική βία κατά της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Άννας Καραμανλή! Ο κ. Βαρεμένος άρπαξε χαρτί από τα χέρια της κ. Καραμανλή on air και το πέταξε, φωνάζοντας απειλητικά.

Η πρωτόγνωρη επίθεση που θύμισε αντίστοιχες εικόνες με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, αποτελεί ντροπή για τον πολιτικό μας πολιτισμό και το πολιτικό μας σύστημα και εντάσσεται στο τοξικό κλίμα που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας. Αναμένουμε και την ανακοίνωση καταδίκης του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η χειρονομία του Γιώργου Βαρεμένου είναι απαράδεκτη, οποιαδήποτε στιγμή θυμίζει τη βία άλλων εποχών στην πολιτική σκηνή, οποιαδήποτε στιγμή που ο πολιτικός πολιτισμός δεν τηρείται, δεν ξέρω, νομίζω είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταδικάζεται σε όλους τους τόνους. Οποιαδήποτε στιγμή μοιάζουμε να ακούμε το θυμικό μας αντί για τη λογική και τον πολιτισμό μας, δεν μας χωρά ο δημόσιος διάλογος. Αλλά τον σεξισμό δεν μπορώ να τον δω, δυστυχώς, αδυνατώ.

Φυσικά και υπάρχει ο σεξισμός, φυσικά και τον βιώνουν γυναίκες σε καθημερινή βάση. Γυναίκες που δεν μπορούν να ακουστούν, που τις διακόπτουν, που χρειάζεται να παλέψουν διπλά και τριπλά για να κριθούν ικανές να κάνουν μία δουλειά σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, για να πάρουν ισάξιους μισθούς, για να τους απευθύνονται με σεβασμό και να υπολογίζουν τη γνώμη τους. Φυσικά και υπάρχει σεξισμός και τον βιώνουν οι γυναίκες που δέχονται απρόκλητες συμβουλές και mansplaining, που η εξωτερική τους εμφάνιση όταν είναι δημόσια πρόσωπα γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, που κρίνονται γι’ αυτήν και όχι για το έργο τους, που τις περιμένουν στην γωνία για να τις κρίνουν αρνητικά επειδή είναι γυναίκες και δεν μπορούν να τα καταφέρουν όλα. Το φύλο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η αιτία της υποτιμητικής συμπεριφοράς και των διακρίσεων, γι’ αυτό και μιλάμε για σεξισμό.

Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών ο σεξισμός ορίζεται ως: «διάκριση με βάση το φύλο, όρος που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από το φεμινιστικό κίνημα για να δηλώσει την εξουσιαστική τάση των ανδρών πάνω στις γυναίκες και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ως απόρροια της ανδροκρατικής νοοτροπίας».

Σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό του Τεγόπουλου Φυτράκη σεξισμός είναι: «αντίληψη, νοοτροπία διακρίσεων εις βάρος κάποιου, με βάση το φύλο του || (ειδ.) νοοτροπία, αντίληψη, συμπεριφορά που επιβάλλει διακρίσεις εις βάρος του γυναικείου φύλου || συμπεριφορά, συνθήκες ή πρακτικές που καλλιεργούν στερεότυπα κοινωνικών ρόλων, με βάση το φύλο».

Σύμφωνα με το Ερμηνευτικό Λεξικό των -ισμών του Γιώργου Χαριάκου η ίδια λέξη ορίζεται ως: «Η ιδέα ή η αντίληψη, ότι τα άτομα ενός φύλου είναι λιγότερο έξυπνα ή λιγότερο ικανά από αυτά του άλλου φύλου και ότι συγκεκριμένες εργασίες ή δραστηριότητες είναι κατάλληλες για τις γυναίκες, ενώ άλλες για τους άνδρες. Συχνά χρησιμοποιείται από τις γυναίκες ως έκφραση αποδοκιμασίας για τις σε βάρος τους διακρίσεις. / / Η λέξη σεξισμός χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το ιδιαίτερο είδος καταπίεσης που ασκείται σε βάρος των γυναικών. Ο όρος περικλείει δύο έννοιες. Η πρώτη είναι, ότι οι άνδρες είναι πιο σημαντικοί από τις γυναίκες (…) και η δεύτερη, ότι ο ρόλος των γυναικών είναι να προσφέρουν ευχαρίστηση στους άνδρες και να τους βοηθούν».