Η απόδειξη ότι το κίνημα #MeToo έφερε ουσιαστικές αλλαγές
- 24 ΟΚΤ 2018
Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο Weinstein, το οποίο σαν το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο ξεσκέπασε δεκάδες ακόμα περιπτώσεις ανάρμοστων συμπεριφορών και ασέβειας κυρίως προς τις γυναίκες στο χώρο του αμερικανικού θεάματος, οι New York Times δημοσίευσαν έναν πολύ ενδιαφέροντα απολογισμό για τις αλλαγές που επέφεραν στην πράξη οι αποκαλύψεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
Αυτό που προκύπτει είναι πως το κίνημα #MeToo στάθηκε η αφορμή ώστε να χάσουν τις θέσεις ισχύος τους 201 άντρες. Από τις θέσεις αυτές αντικαταστάθηκαν οι 124. Οι 54 (43%) καλύφθηκαν από γυναίκες και οι 70 από άντρες. Οι κύριοι που έπεσαν σε δυσμένεια και έχασαν τους ισχυρούς ρόλους τους- τους οποίους εκμεταλλεύονταν με κάθε τρόπο προκειμένου να κερδίσουν ανταλλάγματα σε σεξουαλικό επίπεδο- αντιστοιχούν ως θύτες στις περιπτώσεις τουλάχιστον 920 ατόμων, πολλοί εκ των οποίων παρακολουθώντας την αποκαθήλωση του Harvey Weinstein βρήκαν το θάρρος θα μιλήσουν ανοιχτά για τη δική τους προσωπική ιστορία απαξίωσης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα είναι γυναίκες.
«Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Οι γυναίκες θεωρούνταν πάντα ως οι πιο αμφίβολες για προσλήψεις σε ανώτερες θέσεις επειδή έκαναν παιδιά. Τώρα όμως, οι άντρες αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα “υψηλού ρίσκου” για μια αντίστοιχη θέση» επισημαίνει σχετικά η Joan Williams, καθηγήτρια Νομικής με ειδίκευση σε ζητήματα φύλου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.Πυροτέχνημα ή ψύχραιμη αντίδραση; θα δείξει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times ο κίνδυνος της σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών δεν έχει εξαλειφθεί από το μέσο χώρο εργασίας ως φαινόμενο. Παράλληλα, περιπτώσεις ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες σαν αυτή του δικαστή Brett Kavanaugh αποδεικνύουν πως οι Αμερικανοί- και σίγουρα όχι μόνο αυτοί, αλλά πρόκειται για τους άμεσα ενδιαφερόμενους από άποψη εγγύτητας- συνεχίζουν να διαφωνούν μεταξύ τους γύρω από το πώς ορίζεται τελικά μία σεξουαλικά κακή συμπεριφορά και για το ποιες πρέπει να είναι οι αποδείξεις που θα οδηγούν στην ενοχή του φερόμενου ως δράστη.
Αντανακλαστικές κινήσεις καλής θέλησης ή η αρχή για έναν πραγματικά ισότιμο κόσμο; θα δείξει.
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Seth Wenig