ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Jamie Lee Curtis διέγραψε τη φωτογραφία της για το Ισραήλ όταν κατάλαβε ότι ήταν από την Παλαιστίνη

ⓒ 2023 Evan Agostini/Associated Press

Το Hollywood είναι η Μέκκα της υποκριτικής και ίσως μπορεί να γίνει και της υποκρισίας. Η Jamie Lee Curtis ανάρτησε μία φωτογραφία με παιδιά που κοιτούν τρομοκρατημένα τον ουρανό, κατά τη διάρκεια εναέριας επίθεσης με πυραύλους. Στη λεζάντα έγραψε «Τρόμος από τον ουρανό» και πρόσθεσε τη σημαία του Ισραήλ. Όταν ο φωτογράφος διευκρίνισε ότι αυτή η φωτογραφία ήταν Παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα, που ψάχνουν καταφύγιο, ενώ οι πύραυλοι του Ισραήλ τούς βομβαρδίζουν, η Jamie Lee Curtis δεν άλλαξε, ούτε καν πρόσθεσε μια σημαιούλα στη λεζάντα της. Τη διέγραψε.

Επιλεκτική ανθρωπιά είναι μάλλον το νέο δόγμα στο Hollywood. Δεν λέω, βλέποντας και τα ελληνικά social media, το βλέπω ότι οι περισσότεροι νιώθουν μία ανάγκη να πάρουν θέση, να χωριστούν σε στρατόπεδα και να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά μίας διαμάχης που υπήρχε πριν γεννηθούν οι milleniams κι ελπίζω να έχει λήξει τουλάχιστον μέχρι να αποχωρήσει η γενιά μας από τον μάταιο τούτο κόσμο. Το βλέπω, δεν το κατανοώ και δεν ξέρω αν τελικά έχει και σημασία για τους ανθρώπους που πολεμούν, αλλά συμβαίνει. Περιμένω όμως από τα δημόσια πρόσωπα να μην λειτουργούν σαν ανώνυμα τρολ του διαδικτύου. Η Jamie Lee Curtis έπεσε σε μία «παγίδα» γιατί δεν κάθισε να διαβάσει τη λεζάντα του φωτογράφου. Τι ήταν όμως αυτό που την ώθησε να διαγράψει το post; Είχαν λιγότερη σημασία εκείνα τα παιδιά επειδή είναι παιδιά Παλαιστινίων;

Τι είναι αυτό που εμπόδισε την Jamie Lee Curtis να προσθέσει μία ακόμα σημαία στο post της και να μιλήσει για τα παιδιά και τους αμάχους κάθε πολεμικής σύγκρουσης που καταλήγουν πρόσφυγες ή χειρότερα πτώματα εκτεθειμένα σε βομβαρδισμένες περιοχές και να εκφράσει τη συμπαράστασή της εξίσου; Μάλλον η ανάγκη της να είναι μόνο με τη μία πλευρά, χωρίς να αναγνωρίσει ότι ανθρώπινος πόνος υπάρχει και στις δύο. Το post διαγράφηκε, αλλά πρόλαβε να γίνει viral και μπορείς να το δεις παρακάτω, όπως το αναδημοσίευσε ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Οικογένειες στην Παλαιστίνη ψάχνουν καταφύγιο με τα παιδιά τους από τη βόρεια Γάζα στα σχολεία του UNRWA στην πόλη της Γάζας. Τα παιδιά φοβούνται τον ήχο των βομβών που τα ακούν εξαιτίας των γεγονότων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας», έγραψε περιγράφοντας τη φωτογραφία του ο φωτογράφος Samar Abu Elouf κάτω από την ανάρτησή της στο Instagram, στην οποία τον είχε κάνει mention. Δεν πήρε χρόνο στους υπόλοιπους χρήστες του Instagram να επισημάνουν επίσης το πρόβλημα με τη φωτογραφία της.

«Απλά για να το διευκρινίσουμε η φωτογραφία είναι από τη Γάζα. Τα παιδιά που κοιτούν τις ρουκέτες είναι Παλαιστίνιοι», έγραψε κάποιος. «Γράφει αραβικά εκεί πίσω, κοίτα τις ταμπέλες. Αν ήταν στο Ισραήλ θα ήταν γραμμένες στα εβραϊκά», «Στην πραγματικότητα αυτή είναι μία εικόνα από τη Γάζα. Τα παιδιά είναι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και νιώθουν τον τρόμο από τους Ισραηλινούς και τις βαριές αεροπορικές επιθέσεις τους», έγραψαν κάποιοι ακόμα.

Η Jamie Lee Curtis όχι απλά διέγραψε το post αφού κατάλαβε το λάθος που είχε κάνει με αυτό, αλλά έπειτα αναδημοσίευσε σε Instagram Story της, το post του Guy Oseary που έδειχνε ένα viral βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα. Ήταν ένα video κατά το οποίο μία γυναίκα απάγεται από στρατιώτες της Χαμάς. Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει, λοιπόν, οι εικόνες είναι απλά η αφορμή για να πουν οι διάσημοι αυτό που έχουν προαποφασίσει να πουν. Οι εικόνες είναι απλά η αφορμή για να δείξουν τη στήριξή τους στην πλευρά που έχουν ήδη επιλέξει. Οι εικόνες είναι απλά το μέσον που θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου στα Posts τους και θα τους φέρει likes και επευφημίες από εκείνους που ταυτίζονται με τη μία πλευρά του πολέμου που οι διάσημοι επέλεξαν.

Ανέβασε «λάθος» παιδιά η Jamie Lee Curtis, δεν πειράζει, υπάρχουν πάντα και οι γυναίκες που βρέθηκαν σε ένα Φεστιβάλ και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Αυτό που σίγουρα απέφυγε να δει, είναι ότι ο τρόμος είναι κοινός, ανεξαρτήτα από τη χώρα καταγωγής των θυμάτων του πολέμου. Ο τρόμος βλέπεις, δεν είναι επιλεκτικός. Σε αντίθεση με την ανθρωπιά του Hollywood.

«1100 νεκροί ως τώρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα, εκ των οποίων 260 παιδιά και 230 γυναίκες. 5339 τραυματίες», έγραψε μεταξύ άλλων στο post του ο Έλληνας διασώστης, μιλώντας για τον «επιλεκτικό ανθρωπισμό» με τις «ζωές που αξίζει να πεθάνουν» που είδε να εκφράζεται στο post της Jamie Lee Curtis.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων συμπληρώνεται από την πλήρη διακοπή του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, της παροχής φαρμάκων και τροφίμων, όπου μαζί με τον βομβαρδισμό αμάχων συνιστούν εγκλήματα πόλεμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ελάχιστα μέρη στον πλανήτη είναι σε χειρότερη μοίρα αυτή τη στιγμή. Αυτές οι μαζικές δολοφονίες συμβαίνουν ανά 2-3 χρόνια στην Γάζα, η οποία παραμένει αποκλεισμένη εδώ και 16 χρόνια. Έτσι γεννιούνται τα επόμενα εγκλήματα της Χαμάς και της κάθε Χαμάς», συμπλήρωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και σου παραθέτω τα λόγια του, γιατί ίσως σε κάνουν να καταλάβεις τον τρόμο στα μάτια αυτών των παιδιών.

Exit mobile version