H Κλέλια Ρένεση ξεσπά για τις φωτιές: «Η Ελλάδα έμαθε το κόλπο σας»
- 26 ΙΟΥΛ 2023
Ενώ η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα μέτωπα στην Κέρκυρα και την Κύμη καίνε ακόμα, ενώ ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στην Κάρυστο προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του από τη φωτιά κι ενώ οι δύο πιλότοι του Canadair έχασαν τραγικά τη ζωή τους στην ίδια περιοχή, οι υπόλοιποι άνθρωποι, αυτοί που δεν απειλούνται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα, βλέπουν τα γιατί να συγκεντρώνονται μέσα τους. Γιατί μαζεμένα που χτίζουν καμιά φορά και οργή, όπως αυτή που άφησε να φανεί μέσα από τη δημόσια τοποθέτησή της για τις φωτιές και την επικαιρότητα που (ξανά)ζούμε η Κλέλια Ρένεση.
Η Κλέλια Ρένεση ανάρτησε ένα σκίτσο που δείχνει την Ελλάδα να καίγεται και μίλησε για την υπεθυνότητα των Αρχών για κάθε πολίτη που θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το σπίτι του και την περιουσία του, όπως συνέβη στην περίπτωση του 38χρονου κτηνοτρόφου στην Κάρυστο.
Στην καταγγελτική της ανάρτηση, η κοινωνικά ενεργή (και στα social media) ηθοποιός χαρακτήρισε το κράτος «τουριστικό περίπτερο» και μάλιστα «αποτυχημένο» στην ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
«Τώρα που όλη η Ελλάδα έμαθε το κόλπο σας (εκκενώστε – καρβουνιάστε- σβήστε στη θάλασσα- μηδέν αποζημιώσεις- τελειώσατε), θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για κάθε πολίτη που δεν θα επιτρέψει κανένας να τον διώξει από το σπίτι του και θα αυτοθυσιαστεί για την περιουσία του, γνωρίζοντας πια ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει γι’ αυτόν», έγραψε αρχικά με σκληρό ύφος και συναίσθημα που γεννά η τραγωδία που ζούμε επί μέρες στην χώρα μας που καίγεται, η Κλέλια Ρένεση.
«Αυτό δεν είναι κράτος κύριοι. Είναι τουριστικό περίπτερο. Και αποτυχημένο κιόλας», συμπλήρωσε η ηθοποιός που μία ώρα νωρίτερα είχε κάνει μία ακόμα ανάρτηση με τον χάρτη της Ελλάδας κι ένα μήνυμα για την αλληλεγγύη που μοιάζει καμιά φορά μοναδικό καταφύγιο των ανθρώπων. Παράλληλα, η ίδια πρότεινε το δικό της ιδεατό, πολιτικό σύστημα, αυτό που θα μιλά για τον λαό εκ μέρους του λαού, όπως έγραψε.
«Δεν ξέρω ποια είναι η μεγαλύτερη κατάντια. Που οι αρχές/άρχοντες του τόπου μας βγάζουν τη χώρα σε προσφορά όπως – όπως, αδίστακτα και αναίσχυντα χωρίς να λογαριάζουν κανένα ηθικό εμπόδιο, εμπαίζοντάς μας. Ή η τόση διχόνια ανάμεσά μας που δεν μας επιτρέπει να ξεθολώσουμε το τζάμι για να δούμε τον πραγματικό εχθρό και να τον αντιμετωπίσουμε», αναρωτήθηκε η Κλέλια Ρένεση.
«Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο», σημείωσε στη συνέχεια κι εξήγησε: «Μόνο ενωμένοι θα αλλάξουμε αυτή την κατάντια. Πάρτε τους τόπους σας στα χέρια σας. Ο τόπος μας είναι δική μας περιουσία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Αυτοί είναι μόνον οι διαχειριστές της. Γειτονιά – Γειτονιά, Χωριό – Χωριό, άμεση δημοκρατία. Να μιλήσει ο λαός για τον λαό. Ενωμένοι», έγραψε η Κλέλια Ρένεση εκθέτοντας τη δική της πρόταση για ένα διαφορετικό μέλλον στη χώρα μας.
Για την ιστορία, η άμεση δημοκρατία αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας και θεωρίας πολιτικών δικαιωμάτων όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτή. Χρησιμοποιείται ως όρος κατ’ αντιδιαστολή με την αντιπροσωπευτική πολιτεία, στην οποία η εξουσία ασκείται από μία ομάδα που ο λαός εκλέγει ως αντιπροσώπους της.
Η καταγωγή της άμεσης δημοκρατίας είναι από την αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής εποχής, όπου η εκκλησία του δήμου λάμβανε τις πολιτικές αποφάσεις. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν αποκλεισμένη από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, καθώς δικαίωμα συμμετοχής στην εκκλησία του δήμου είχαν μόνο οι άντρες ενήλικες (όχι οι δούλοι, ούτε οι μέτοικοι, ούτε οι γυναίκες). Τη σημερινή εποχή η Ελβετία αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα χώρας που υιοθετεί την άμεση δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα.