7 θλιβερά δεδομένα στα οποία δεν πρέπει να δίνουμε βάση μόνο την Ημέρα της Γυναίκας
- 8 ΜΑΡ 2019
Εφτασε η Ημέρα της Γυναίκας, και αντίθετα με το γιορτινό κλίμα που μας έχουν μάθει ότι πρέπει να επικρατεί αυτή την ημέρα με γιορτές μόνο για εμάς και βραδιές διασκέδασης μόνο με τις φίλες μας, η σημερινή δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μια μέρα στην οποία μας δίνεται λίγο περισσότερος χώρος στο βήμα να μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να μας αντιμετωπίζουν επιτέλους με όρους ισότητας. Κι αν στη Δύση κάτι έχουμε καταφέρει στη μάχη αυτή υπέρ της ίσης αντιμετώπισης, δεν ισχύει το ίδιο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μισθολογικές διαφορές, αντιθέσεις στην πρόσβασή μας στην παιδεία, θυσίες στο όνομα της τιμής στις οποίες το σφαγείο είναι απαραιτήτως γυναίκες, είναι όλα στο πρόγραμμα. Και με αφορμή τη σημερινή ημέρα σκεφτόμαστε τέτοια γεγονότα και σου τα γράφουμε, μιλώντας με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, δίνοντάς σου το έναυσμα να τα σκεφτείς λίγο παραπάνω. Και ελπίζοντας κι εσύ και εμείς να τα σκεφτόμαστε και αύριο και κάθε μέρα μέχρι να ξεπεραστούν και να γίνουν αυτό που πρέπει: παρελθόν.
Δεν υπάρχει ίση πρόσβαση στην παιδεία
Τα στοιχεία UNICEF είναι αμείλικτα, αφού το 53% των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου σήμερα είναι κορίτσια που τους αρνούνται το δικαίωμα στη γνώση. Μπορεί να σου φανεί αστείο αλλά η έρευνα της UNICEF που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση δείχνει πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση των γυναικών στο σχολείο για όλη τους τη ζωή. «Κάθε επιπλέον χρόνος στο δημοτικό σχολείο αυξάνει τους μισθούς που θα παίρνουν σαν ενήλικες τα κορίτσια κατά 10-20% και κάθε επιπλέον χρόνος στο γυμνάσιο κατά 15-20%». Μέχρι στιγμής παράγοντες όπως η φτώχεια, οι ένοπλες διαμάχες, η σεξουαλική βία και ο μαζικός βιασμός κρατούν κορίτσια στο σπίτι της λόγω φόβου. Ο αριθμός των κοριτσιών που δεν πάνε σχολείο είναι περίου 62 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση των Γυναικών.
Εξακολουθούν να υπάρχουν κορίτσια που παντρεύονται ενώ ακόμα είναι παιδιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF και του Girls Not Brides, κάθε χρόνο περίπου 12 εκατομμύρια ανήλικες παντρεύονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γάμων με ανήλικες νύφες στον κόσμο το έχει η Ινδια (40%) και ακολουθούν η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και το Μπαγκλαντές. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τα κορίτσια που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 6 φορές λιγότερο πιθανό να παντρευτούν πριν τα 18 συγκριτικά με κορίτσια με λίγη ή καθόλου μόρφωση.
142 Εκατομμύρια ανήλικες θα παντρευτούν μέχρι το 2030
Στο ίδιο κλίμα είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας “Too Young to Marry” του Οργανισμού Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) που είχε εκδοθεί το 2012. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των κοριτσιών που θα παντρευτούν πριν τα 18 τους ως το 2030 θα αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2010. 1 στα 3 κορίτσια στις υπό ανάπτυξη χώρες θα παντρεύεται πριν τα 18 αν δεν αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις τάσεις που καταγράφονται παγκοσμίως κι αυτό είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό.
5000 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο για λόγους τιμής
Το 2000 η έκθεση “Ζούμε μαζί σε ξεχωριστούς κόσμους: Άνδρες και γυναίκες σε μία εποχή αλλαγών” του UNFPA, γινόταν αναφορά στον αριθμό των γυναικών που κάθε χρόνο δολοφονούνται ανά τον κόσμο επειδή «ατίμασαν» με κάποιον τρόπο την οικογένειά τους. Ο αριθμός ήταν 5000. Πέντε χιλιάδες, σ’το λέω και ολογράφως μήπως το χωνέψεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η πρώτη social media celebrity του Πακιστάν, την οποία νάρκωσε και έπνιξε ο αδερφός της το 2016 επειδή υποστήριζε ότι ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι να παντρευτεί τον άνδρα που επέλεξε για εκείνη η οικογένειά της και να είναι μια υπάκουη σύζυγος.
«Τα κορίτσια γεννιούνται για να μένουν στο σπίτι και να ακολουθούν την παράδοση αλλά η αδερφή μου δεν το έκανε ποτέ αυτό. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που έκανα» είχε πει τότε ο δολοφόνος στους δημοσιογράφους.
Η ενδοοικογενειακή βία κοστίζει περισσότερες ζωές και χρήματα απ’ ό,τι ο πόλεμος
Η έρευνα του Copenhagen Consensus Center έριξε φώς στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας που παγκοσμίως πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τα παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα η ενδοοικογενειακή βία κοστίζει περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο με όρους εσόδων που χάνονται, χαμηλής παραγωγικότητας των θυμάτων και για περίθαλψή τους. Οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι υπεύθυνοι για 170 δισεκατομμύρια δολάρια χασούρα. Σε ό,τι αφορά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η αναλογία της ενδοοικογενειακής βίας και των εμφυλίων σε θύματα είναι 9 νεκροί στην πρώτη κατηγορία για κάθε έναν της δεύτερης.
Η ενδοοικογενειακή βία δε θεωρείται έγκλημα σε περισσότερες από 20 χώρες
40% των δολοφονιών γυναικών σε όλο τον κόσμο γίνονται από τον σύντροφό τους προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παρ’ όλα, αυτά σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου δεν είναι παράνομη. Σύμφωνα με την Liesl Gerntholtz, διευθύντρια του Women’s Rights Division at Human Rights Watch, η σημασία του να αποκτήσει κάθε χώρα νόμους για την ενδοοικογενειακή βία είναι τεράστια. «Επειδή η βία είναι τόσο αόρατη χρειάζεσαι τους νόμους για να βάλεις τους δικαστές, την αστυνομία και τις άλλες αρχές να την ψάχνουν και να τη διώκουν», σημείωσε. Η Αλγερία, η Αρμενία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αίγυπτος, η Αϊτή, το Ιράν, η Λετονία, η Κένυα, ο Λίβανος, το Λεσότο, το Μάλι, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Συρία, το Ουζμπεκιστάν και η Υεμένη είναι οι χώρες που τουλάχιστον μέχρι το 2014 που εκδόθηκαν τα στοιχεία δεν είχε νομοθετήσει για το θέμα.
Οι γυναίκες δε θα φτάσουν στην ίση αμειβή με τους άνδρες ως το 2059
Η ψαλίδα των αμειβών μεταξύ των δύο φύλων συρρικνώθηκε μεταξύ του 1980 και του 2000 καθώς άλλαξαν οι αντιλήψεις περί γυναικείας εργασίας. Από τότε μέχρι και το 2017 που εκδόθηκε η σχετική έκθεση του οργανισμού ΑAUW για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των γυναικών, το χάσμα έχει μείνει σχεδόν σταθερό. Αρκετά έντονη θα είναι η διαφορά στις αμοιβές το 2106, ενώ η ψαλίδα με τον ρυθμό που κινείται τώρα, αναμένεται να κλείσει το 2059. Καλό κουράγιο ως τότε.