ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η δήμαρχος Τήλου έδωσε αποστομωτική απάντηση στον ρατσισμό και το Χ την κέρασε σεξισμό και body shaming

Facebook.com/Maria Kamma

«Κυρία μου, αυτό το νησί δεν κάνει για εσάς». Μπορούν 9 λέξεις να είναι η πιο ηχηρή απάντηση στον ρατσισμό; Μπορούν και τις είπε η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά, που έγινε πρόσωπο των ημερών στα social media χάρη σε μία ανάρτησή της. Σε αυτή περιέγραψε ένα περιστατικό το οποίο εκτυλίχθηκε στο λιμάνι της Τήλου, όπου έφτασαν 106 πρόσφυγες που είχαν μόλις διασωθεί.

Η δήμαρχος Τήλου μίλησε για «σκηνές που προσωπικά, την διέλυσαν», καθώς έβλεπε τους 106 πρόσφυγες, ανάμεσά τους αρκετά μικρά παιδιά, να φτάνουν στο λιμάνι. Ωστόσο ήταν μία άλλη εικόνα που μοιάζει εξίσου συντριπτική όχι για την οδύνη που φέρει αλλά για την έλλειψη ανθρωπιάς που προδίδει.

Σύμφωνα με την περιγραφή της δημάρχου Τήλου, τη στιγμή που οι 106 πρόσφυγες μεταφέρονταν μετά τη διάσωσή τους με ασφάλεια στο λιμάνι της Τήλου, μία γυναίκα που έκανε διακοπές στο νησί εμφανίστηκε κι άρχισε να φωνάζει και να ζητά να «πετάξουν στη θάλασσα» τους πρόσφυγες.

«Αυτή ήταν η επιθυμία της “κυρίας”! Και αρχίζει να μου κάνει μαθήματα! Πως πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας και τα εδάφη μας ελληνικά, πως είμαστε χριστιανοί και “αυτοί” δεν έχουν καμία θέση εδώ! Να τους διώξουμε, να τους πετάξουν στη θάλασσα, που μας τους κουβαλάνε στα νησιά μας, εννοώντας τους άντρες του λιμενικού σκάφους που μετέφερε 106 ανθρώπινες ψυχές, αυτό ήταν το έγκλημά τους! Για αυτό νευρίασε η γυναίκα ρε παιδιά! Παρακολουθούσε τους άντρες του λιμενικού οι οποίοι βοηθούσαν τα παιδάκια να κατέβουν από το σκάφος και αυτή νευρίασε γιατί αυτά δεν μιλούσαν ελληνικά και δεν ήταν χριστιανόπουλα. Εμείς τους ευχαριστούσαμε και εκείνη μόνο που δεν τους έβρισε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά.

Σύμφωνα με την ίδια, η τουρίστρια την τράβηκε βίντεο επειδή αντιδρούσε στα όσα έλεγε. «Εγώ όμως στα αλήθεια της είπα και θα το ξαναπώ: Κυρία μου, αυτό το νησί δεν κάνει για εσάς». Η Μαρία Καμμά μοιράστηκε βίντεο από το περιστατικό, δίνοντας στον «αέρα» το ονοματεπώνυμο της γυναίκας που διαμαρτυρήθηκε, πράγμα που προσωπικά θεωρώ άδικο όταν συμβαίνει από ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας, που οφείλουν να διαχειριστούν τα πράγματα διά της νόμιμης οδού, όπως είναι και η δήμαρχος Τήλου. Μοιράστηκε μαζί και τις συγκλονιστικές στιγμές της διάσωσης. Στιγμές απέναντι στις οποίες το να προτρέπει κάποιος να πετάξουν στην θάλασσα παιδιά και γονείς, πρόσφυγες που ρίσκαραν τη ζωή τους για μία καλύτερη τύχη σε ένα μέρος που δεν μαστίζεται από πόλεμο και καταστροφή, μοιάζει αδιανόητο.

Η Τήλος έγινε trend στο Χ (πρώην Twitter) όπου η δήμαρχος Τήλου αποθεώθηκε για την αποστομωτική απάντησή της στον ρατσισμό της τουρίστριας του νησιού. Φυσικά δεν υπήρχε όμως μόνο η θετική θεώρηση των πραγμάτων.

Το περιστατικό και η δημοσιοποίησή του άνοιξε για μία ακόμα φορά την πόρτα στον ρατσισμό και τους ανθρώπους που τον ενστερνίζονται. Στον ρατσιμό και τον φόβο απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρήκε πρόσφορο έδαφος να εκφραστεί απέναντι σε ένα πρόσωπο, απέναντι στη δήμαρχο Τήλου. Ως γυναίκα επικεφαλής του δήμου, η Μαρία Καμμά δέχτηκε το κλασικό κοκτέιλ μίσους στο X. Βάλε λίγο σεξισμό, βάλε λίγο body shaming κι έχεις την άχαστη συνταγή. Κάποια από τα εμετικά σχόλια θα δεις πιο κάτω.

Το γνωστό κοκτέιλ μίσους κερνιέται έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη στις γυναίκες κάθε φορά που δεν υπάρχουν αληθινά επιχειρήματα για να αντικρούσουν το έργο τους. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχει ισότιμη παρουσία στην πολιτική μεταξύ γυναικών και αντρών.

H διαδικτυακή κακοποίηση είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και μάλιστα ένα φαινόμενο που κινδυνεύει να σπρώξει τις γυναίκες εκτός πολιτικής. Σύμφωνα με έρευνα του Inter- Parliamentary Union, 4 στις 5 γυναίκες που έχουν κατακτήσει βουλευτικό αξίωμα, έχουν υποστεί ψυχολογική βία όπως το bullying, η υποτίμηση, η λεκτική βία ή η παρενόχληση. 2/3 έχουν γίνει στόχος σεξιστικών σχολίων και περισσότερα από 2/5 έχουν δεχθεί απειλές επίθεσης, σεξουαλικής βίας ή θανάτου.

Μία παγκόσμια έρευνα του National Democratic Institute της Washington έδειξε επιπλέον ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες, χωρίς κάποιο αξίωμα, που απλά αναρτούν πολιτικές απόψεις τους, δέχονται επίθεση γι’ αυτές. Έρευνα της IPS σε γυναίκες πολιτικούς που διεξήχθη στην Ιρλανδία, έχει δείξει ότι οι 1 στις 5 πολιτικούς έχουν σκεφτεί να τα παρατήσουν εξαιτίας της ψηφιακής παρενόχλησης. Κι αυτή είναι μία θλιβερή πραγματικότητα.