ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Υπουργός Οικογένειας και Γυναικών της Μαλαισίας προτείνει ελαφρύ ξυλοδαρμό για τις «απείθαρχες» συζύγους

Afif Abd Halim/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

Δεν είναι όλοι οι ξυλοδαρμοί το ίδιο. Υπάρχουν και διαβαθμίσεις, βρε παιδιά. Πού ζείτε; Άλλο ένα χαστουκάκι κι άλλο μια δυνατή μπουνιά. Η Siti Zailah, αναπληρώτρια υπουργός Οικογένειας και Γυναικών της Μαλαισίας, ξέρει από σωστή διαβάθμιση και για αυτό δίνει τα φώτα της. Θα πει στους άντρες τι είναι σωστός ξυλοδαρμός.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Zailah συμβουλεύει τους άνδρες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις «απείθαρχες» συζύγους τους. Εννοείται, περιλαμβάνεται ελαφρύς ξυλοδαρμός.

Όχι, όχι δεν ξεκινάμε με σφαλιάρες. Πάνω από όλα άνθρωποι. Ξεκινάμε με συζήτηση. Εάν αυτό δεν πετύχει τους προτείνει να κοιμηθούν χωριστά από αυτές για τρεις ημέρες και, τέλος, να καταφύγουν στην «προσέγγιση της φυσικής επαφής». Εάν η σύζυγος δεν συμμορφώνεται και παραμένει πεισματάρα τότε είναι αναγκασμένοι να πάρουν τα μέτρα τους.

«Αν η σύζυγος εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τη συμβουλή ή να αλλάξει τη συμπεριφορά της μετά τον διαχωρισμό στον ύπνο, τότε οι σύζυγοι μπορούν να δοκιμάσουν την προσέγγιση της φυσικής επαφής, χτυπώντας την απαλά, για να δείξει την αυστηρότητά του και πόσο πολύ θέλει να αλλάξει».

Οι συμβουλές της υφυπουργού προκάλεσαν την οργή των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών της Μαλαισίας, οι οποίες την κατηγόρησαν ότι νομιμοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, η οποία είναι παράνομη στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την καλούν να παραιτηθεί κατηγορώντας τη για «διαιώνιση ιδεών καθώς και συμπεριφορών που αντιτίθενται στην ισότητα των φύλων».

Το κλαμπ των «Υπάκουων Γυναικών»

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Μαλαισία ακούγονται από επίσημα χείλη επικίνδυνες ασυναρτησίες εις βάρος των γυναικών. Ο ξυλοδαρμός είναι μέσο συνέτισης.

Με το hashtag #WomenPreventCOVID19, το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας που ασχολείται με τα γυναικεία ζητήματα (υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Κοινοτικής Ανάπτυξης) παρείχε τον «δεκάλογο της καλή συμπεριφοράς» την εποχή του κορονοϊού, με ειδικές οδηγίες προς τις γυναίκες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας προκειμένου να αποφύγουν την ενδοοικογενειακή βία.

Η καμπάνια παρότρυνε τις γυναίκες να ντύνονται όμορφα, να βάφονται όσο βρίσκονται στο σπίτι και να πάψουν να γκρινιάζουν προκειμένου να μην εξοργίσουν τους συζύγους τους και τους «αναγκάσουν» να τις χτυπήσουν για να τις «συνετίσουν».

 

Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί τη βία του συντρόφου της

Την ίδια στιγμή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αποκαλύπτει πως το 27% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στον κόσμο – περισσότερες από μία στις τέσσερις – έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 13% – μία γυναίκα στις επτά – υπέστη αυτή τη βία μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 161 χώρες με συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες άνω των 15 ετών (άνω του 90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού). Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα έτος περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες υφίστανται κάποιου είδους βία από τους συντρόφους τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η βία από τον σύντροφο συνήθως ξεκινά νωρίς και είναι διαδεδομένη ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες, με το 24% των γυναικών ηλικίας 15-19 ετών να έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά.

Η βία -σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική- σε βάρος των γυναικών αφορά παντρεμένες, όσες συζούν και εκείνες που έχουν κάποιον σύντροφο για χρόνια, ενώ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων.

Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στη κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%), ενώ τα χαμηλότερα στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%). Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται στο 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.