ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κλέλια Ρένεση λύνει την «εξίσωση της μιζέριας της περιφέρειας»

Eurokinissi

Ο φετινός Ιούνιος είναι αρκετά διαφορετικός. Δεν φταίει μόνο ο καιρός και η μουντάδα, φταίει που ζούμε μια περίληψη προηγουμένων σε ό,τι αφορά την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας. Η Ελλάδα ετοιμάζεται και πάλι για εκλογές και οι πολιτικές συζητήσεις κατακτούν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για κάποιους οι πολιτικές αναλύσεις, η ενασχόληση με το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι έτσι κι αλλιώς μέρος της ζωής τους ως ενεργοί πολίτες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Κλέλια Ρένεση, που τον τελευταίο καιρό μοιράζεται ολοένα και περισσότερες σκέψεις πολιτικού περιεχομένου μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram.

Κάπως έτσι, ενώ άλλοι υποδέχονταν τον Ιούνιο με φωτογραφίες από παραλίες και καλοκαιρινές διακοπές που ονειρεύονται, η Κλέλια Ρενεση τον υποδέχτηκε με μία φωτογραφία από το σπίτι της και μαζί μίλησε στο Instagram για τη συζήτηση που είχε στον πρώτο πρωινό καφέ του καλοκαιριού παρέα με έναν φίλο της. Στη συζήτηση τους μίλησαν για τους νέους πολιτικούς, αλλά και τη «μιζέρια της περιφέρειας» που παρατηρούν στην Ελλάδα.

«Καλημέρα Ιούνιε. Πρωινό καφεδάκι με φίλο. Μου λέει τα ακόλουθα», ξεκίνησε να γράφει η Κλέλια Ρένεση μεταφέροντας στη συνέχεια τις απόψεις του φίλου της, που συμμερίζεται.

«Κι αυτή η μανία να βάζουν νέους απαίδευτους θεωρώντας το πράξη πολιτικής ανανέωσης; Βρε αφήστε τα παιδιά να δουλέψουν πρώτα. Τα ιδρυματοποιείτε στη Βουλή και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο μετά και γίνονται σαν αυτούς που πετάτε σαν υπερώριμους. Εκτός κι αν έχουν συναφή επαγγέλματα, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, – με καθηγητική θέση σε πανεπιστήμιο γιατί πάνε πακέτο διπλό- τριπλόθεσίτες…» έγραψε και συνέχισε με ένα ακόμα σχόλιο «Τι ντροπή για τη δημοκρατία, λαέ πλανεμένε, να είναι αυτό το αντιπροσωπευτικό σου δείγμα».

Η Κλέλια Ρένεση σημείωσε στη συνέχεια ότι αν ήταν μόνο αυτά τα προβλήματά μας, «θα τα αντέχαμε». «Το θέμα του κεντρικού κράτους και των ευνοημένων περιοχών σε βάρος άλλων της επικράτειας είναι παράπλευρη συνέπεια της διαστροφής της έννοιας της ισονομίας. Θα πείτε ¨πόσες ακόμη διαστροφές υπάρχουν”, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τα οφθαλμοφανή», έγραψε έπειτα η ηθοποιός.

«Στην Αθήνα χθες είπαν ότι τα ακίνητα την τελευταία τριετία παρουσίασαν αύξηση 40%, στη Θεσσαλονίκη 20% και στην Φλώρινα π.χ. 0%», σχολίασε η Κλέλια Ρένεση και ανέλυσε τα παραπάνω ποσοστά με τον δικό της τρόπο. «Και αυτό συμβαίνει γιατί οι δημόσιες δαπάνες για βελτιώσεις δρόμων, πάρκων, γηπέδων, νοσοκομείων, μέσων μεταφοράς, υψηλόμισθων θέσεων δημοσίου, υπερσυγκέντρωση όλων αυτών σε μία πόλη. Προσθέστε και τους προμηθευτές και κατασκευαστές δημοσίου. Μην ξεχάσετε τους εθνικούς μαφιόζους, πολλαπλασιάστε όλα αυτά με καλοπληρωμένα, φοροαπαλλαγμένα ιδρύματα, υψώσατε τα στα ΜΜΕ αφαιρώντας κάθε ηθική… Φτάνουμε να λύσουμε την εξίσωση της μιζέριας της περιφέρειας», έγραψε στη συνέχεια.

Μία πλευρά της ζωής στην Ελλάδα δοσμένη μέσα από μαθηματικούς όρους, πολυπαραγοντική, με όλους τους παράγοντες εναντίον της. Αυτό είναι που περιγράφει η Κλέλια Ρένεση μέσα από το μακροσκελές post της.

«Δυστυχώς και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας που την ελέγχει απόλυτα. Για αυτό και η αβάσταχτη σιωπή εκτός Αττικής, προδιαγράφει εκτός απο το σβήσιμο της ελπίδας και το τελος μιας χώρας που δεν γνώρισε ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία», κατέληξε η Κλέλια Ρένεση.

Ο φετινός Ιούνιος είναι διαφορετικός κι ακόμα κι αν η Κλέλια Ρένεση διακρίνει «σβήσιμο της ελπίδας», είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο που οι πολιτικές συζητήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο εκείνους που έτσι κι αλλιώς τις έκαναν. Είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο που καταλαμβάνουν χώρο στην καθημερινότητα όλο και πιο πολλών. Κι ας είναι η λύση της εξίσωσης μέσα από τα δικά τους φίλτρα και προσλαμβάνουσες απαισιόδοξη ή αισιόδοξη ή απλά διαφορετική από τη λύση που δίνει η σκέψη κάποιου άλλου. Η ελπίδα κρύβεται στο να αρχίσουμε να βλέπουμε την ύπαρξή μας σε όποια χώρα κι αν βρισκόμαστε ως ενεργοί πολίτες κι όχι ως απλοί παρατηρητές. Η Κλέλια Ρένεση το κάνει άλλωστε, εδώ και χρόνια. Καιρός να το κάνουμε κι οι υπόλοιποι.