Η Σοφία Μπεκατώρου μιλά για την υπόθεση Γεωργούλη και λέει επώδυνες αλήθειες για το #MeToo
- 20 ΑΠΡ 2023
Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε πρώτα μία συνέντευξη, μοιράστηκε το βίωμά της, κανείς δεν το πρόσεξε δεόντως, το ξαναμοιράστηκε σε ένα συνέδριο και το κίνημα #MeToo γεννήθηκε και στην Ελλάδα; Πόσος καιρός πέρασε από τότε που νομίσαμε ότι κάτι θα άλλαζε πολύ ουσιαστικά; Ότι θα δινόταν χώρος, σεβασμός και φωνή στα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών να μιλήσουν; Ότι η κοινωνία θα έπαυε να αποθεώνει τους κακοποιητές, ή έστω να τους υπερασπίζεται αν αυτοί έδειχναν να είναι υπεράνω υποψίας χωρίς δεύτερη σκέψη; Πόσο γρήγορα ξεχάσαμε υποθέσεις, κακοποιητές, θύματα και αφήσαμε τους πρώτους να συνεχίσουν τη ζωή τους και τα δεύτερα μόνα τους μετά το βάσανο που τράβηξαν για τη δική μας κάθαρση;
Ήταν τον Ιανουάριο του 2021 που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε δημόσια για όσα έζησε βάζοντας μία «φωτιά» καθαρτική στην ελληνική κοινωνία και το ημερολόγιο δείχνει Απρίλιο του 2023. Μεσολάβησαν υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο, συλλήψεις προπονητών που καταγγέλθηκαν ως κακοποιητές, ηθοποιών και σκηνοθετών, ακόμα περισσότερες καταγγελίες, πολύμηνες δίκες, καταδίκες και αθωώσεις, ενοχές και αποφυλακίσεις, αποκαλύψεις κυκλωμάτων μαστροπείας και trafficking ανηλίκων, στιγμές που μας έκαναν να πιστέψουμε ότι κάτι αλλάζει τελικά.
Μεσολάβησαν και χιλιάδες «γιατί τώρα», κοινοποιήσεις των στοιχείων των καταγγελλόντων, κακοποιητικών συμπεριφορών, η ζωή τους μπήκε στο μικροσκόπιο για τα αδηφάγα, κουτσομπολίστικα μάτια μας. Μεσολάβησαν αμφιβολίες, αμφισβητήσεις των κινήτρων των ανθρώπων που παρακινούμενοι από μία αίσθηση γενικού καλού βγήκαν μπροστά και μίλησαν για να μην πάθουν κι άλλοι τα ίδια, ενώ εκείνοι βασανίζονταν, υπέφεραν, ξαναζούσαν όσα για χρόνια απώθησαν, στέκονταν δυνατοί για να σχολιάζουμε εμείς τις υποθέσεις τους από τον καναπέ μας. Μεσολάβησαν άλλες τόσες στιγμές που μας έκαναν να πιστέψουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ξανά την Τετάρτη, 19 Απριλίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη. Μία υπόθεση που θα μπορούσε να ανοίξει το #MeToo και στην πολιτική σκηνή. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκε από τη δικηγόρο Ελένη Χρονοπούλου (προχώρησε η ίδια στην πρώτη της επίσημη ανάρτηση για την υπόθεση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη χωρίς τη συναίνεσή της διαρροή του ονόματός της στα ελληνικά Media που είχε προηγηθεί) για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης.
Η Σοφία Μπεκατώρου ως η σάλπιγγα που σήμανε με τη θαρραλέα φωνή της την έναρξη για το #MeToo στην Ελλάδα, σχολίασε την υπόθεση λέγοντας μερικές μεγάλες αλήθειες για τις αλλαγές που κανείς μας δεν βλέπει, επειδή δεν υπάρχουν ακόμα και στη μετά #MeToo εποχή στη χώρα μας.
Μίλησε για τα θύματα που βλέπουν τη μεταχείριση εκείνων που βγαίνουν μπροστά και μιλούν για τα βιώματά τους και τρομάζουν. Μίλησε για το γεγονός ότι όσοι μιλούν μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με αγωγές. Μίλησε για το γεγονός ότι στον χώρο της, προπονητές που έχουν καταγγελθεί ως κακοποιητές, συνεχίζουν να είναι ενεργοί και οι αθλητές τους να θεωρούνται πρότυπα. Μίλησε για όλα όσα συζητάμε, αλλά δεν βλέπουμε να γίνονται πράξη.
«Είναι τραγικό όταν προχωράνε σε τέτοιες αποκαλύψεις και ουσιαστικά όλο το απόρρητο καταρρίπτεται, ωστόσο, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα θύματα φοβούνται, φοβούνται λοιπόν γιατί το δικαίωμα στην αλήθεια τιμωρείται», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου κι έφερε στη συνέχεια τα παραδείγματα του αθλητή που δέχτηκε 2 αγωγές επειδή μίλησε, αλλά και του προπονητή που είχε καταγγελθεί ως κακοποιητής και είναι ακόμα εν ενεργεία.
«Θέλω να καταλάβετε λοιπόν ότι παρότι εδώ και 2 χρόνια έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων, επί της ουσίας όλα τα κόμματα δεν έχουν σταθεί με έναν σαφή τρόπο. Δηλαδή υπάρχουν κάποιες προγραμματικές δηλώσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι», τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου. Και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί της; Αν κάτι έχει αλλάξει είναι μόνο ότι περισσότεροι άνθρωποι βγήκαν να μιλήσουν για όλα αυτά για ένα διάστημα. Το μετά της καταγγελίας δεν άλλαξε στο ελάχιστο.
«Μετά από 2 χρονια ενασχόλησης με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, έχω παραστεί μέσα σε δικαστικές αίθουσες κι έχω ζήσει την ταλαιπωρία και τη δευτερογενή κακοποίηση των θυμάτων», σχολίασε η Σοφία Μπεκατώρου γι’ αυτό το «μετά».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου τη ρώτησε αν η ίδια ένιωσε ότι πλήρωσε κάποιο κόστος με τη δική της προσωπική εξομολόγηση. Κι η απάντησή της μοιάζει σχεδόν αυτονόητη.
«Πλήρωσα το κόστος του ότι βγήκα να μιλήσω και εννοείται βιάστηκαν να πουν ότι η σκοπιμότητα μου ήτανε για να εμπλακώ στην διοίκηση της ομοσπονδίας. Αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έγινε. Μετά είπαν ότι με ενδιέφερε ο πολιτικός χώρος. Ούτε αυτό έγινε. Θέλω να πω ότι πάντα όταν βγαίνει να μιλήσει ένα θύμα, αντί να ακούσουμε τι έχει να πει, βγαίνουμε να βρούμε έναν λόγο για να ακυρώσουμε αυτά που βγαίνει να πει με τόση δυσκολία», σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου.
Άλλη μία μεγάλη αλήθεια ήρθε και χώρεσε εδώ. Μία αλήθεια που σε κάθε μα κάθε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά στον δημόσιο σχολιασμό, στα social media, σε εξώφυλλα φυλλάδων, στην τηλεόραση, στις κουβέντες μας στις παρέες. Αυτή η αναζήτηση κινήτρου λες και κάποιος χρειάζεται ένα παραπάνω κίνητρο από το να ελευθερωθεί απο το τραύμα που τον βασανίζει και να προστατεύσει όποιον άλλο δυνητικά μπορεί να το ζήσει στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Γεωργούλη, η Σοφία Μπεκατώρου βρέθηκε και πάλι στην ουσία. Η ουσία έχει να κάνει με την επιλογή προσώπων στις λίστες υποψηφίων των κομμάτων, αλλά και στη δική μας επιλογή για το ποιος θα μας εκπροσωπεί σε θεσμούς, όπως είναι η Ευρωβουλή.
«Πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν κινηματικές πρωτοβουλίες και ασχολούνται με θέματα που αφορούν στις γυναίκες, στην βία, στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πολλά αλλά. Δεν μπορούμε απλά να επιλέγουμε ανθρώπους για τα κόμματα που μας εκπροσωπούν απλώς επειδή έχουν απλώς μία παραπάνω δημοσιότητα από άλλους», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.