ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Βενετία χρεώνει είσοδο στους τουρίστες 5€. Η Αθήνα μπορεί να κάνει το ίδιο;

AP Photo/Luca Bruno, File

Πέρυσι, ως μέρος ενός πειράματος που στόχευε στην αποτροπή των ημερήσιων επισκεπτών/τουριστών σε περιόδους έντονης κίνησης, η Βενετία έγινε η πρώτη μεγάλη τουριστική πόλη στον κόσμο που χρεώνει τους τουρίστες. Το τουριστικό τέλος της Βενετίας των 5 ευρώ επιστρέφει και φέτος– και θα διπλασιαστεί για ημερήσιους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής.

Πέρυσι σημειώθηκε νέο ρεκόρ επισκεπτών στη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή της, με περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια τουρίστες να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο, η πλειοψηφία μόνο για την ημέρα.

Οι τουρίστες της Βενετίας είναι 30 εκατομμύρια κι αυτό δεν το λες και καλό

Οι αρχές της πόλης εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το πρόγραμμα, το οποίο έφερε απροσδόκητα 2,4 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Το φετινό εισιτήριο στην πόλη μπορεί να γίνει online, παραμένει 5 €, αλλά θα διπλασιαστεί εάν αγοραστεί εντός 3 ημερών πριν την άφιξη στην πόλη. Επιπλέον, έχει επεκταθεί ώστε να εφαρμόζεται σε 54 ημερομηνίες, κυρίως Σαββατοκύριακα, μεταξύ 18 Απριλίου και 27 Ιουλίου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ημερών σε σύγκριση με πέρυσι. Το μέτρο ισχύει μεταξύ 8.30 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα.

Αν οι τουρίστες έχουν κάνει κράτηση για διανυκτέρευση στη Βενετία απαλλάσσονται από την πληρωμή του τέλους, όπως και οι τουρίστες από την ευρύτερη περιοχή του Βένετο, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι ημερήσιοι ταξιδιώτες, καθώς και τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Ωστόσο, ακόμη κι αν ένας επισκέπτης έχει κλείσει δωμάτιο ξενοδοχείου, εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την παρουσία του στον ιστότοπο.

Τι γίνεται στην Αθήνα

τουρίστες AP Photo/Petros Giannakouris, File

Δεν είναι πυρηνική φυσική, το ξέρεις. Τους βλέπεις κάθε μέρα στο μετρό, στους δρόμους, στο κέντρο της πόλης να δημιουργούν περισσότερα σκουπίδια από όσα μπορεί να «μεταβολίσει» η πρωτεύουσα. Δεν θα ανοίξω καν το κεφάλαιο «κίνηση» με όλα τα τουριστικά λεωφορεία και τα transfer των ξενοδοχείων που διπλοπαρκάρουν όπου βρουν.

Στόχος κάθε πόλης που πλήττεται από τον υπερτουρισμό, είναι να ενθαρρύνει τον ποιοτικό τουρισμό, που σέβεται την πόλη και επιδιώκει να εμπλακεί μαζί της σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Πώς; Με περισσότερες διανυκτερεύσεις κυρίως.

35,9 εκατ. τουρίστες ψήφισαν Ελλάδα το 2024 (με μείωση της μέσης δαπάνης κατά 5,1%)

Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους για το μοντέλο του βιώσιμου τουρισμού στην Αθήνα. Και στα νησιά μας. Νιώθω ότι κάθε καλοκαίρι οι τουρίστες καταπατούν τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων (απλό παράδειγμα: ηχορύπανση, δεύτερο παράδειγμα: η στέγαση, ο υπερτουρισμός ανεβάζει τα ενοίκια, ειδικά κοντά στο μετρό σε περιοχές που προτιμούν οι τουρίστες λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το πιο σοβαρό πρόβλημα: αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.  

Χρειαζόμαστε κανόνες, όχι περισσότερους τουρίστες.

Ο τουρισμός φέρνει θέσεις εργασίας και βοηθάει την οικονομία (το 2024 τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την απασχόληση και την ανάπτυξη), αλλά εκτοξεύει ενοίκια και ακρίβεια.

Btw, η Βαρκελώνη έλαβε μέτρα κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το Άμστερνταμ έχει περιορίσει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, και απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του.

Στην Αθήνα ακόμη σφυρίζουμε κλέφτικα με την υποβάθμιση του κέντρου, αλλά και της τουριστικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη.

Υ.Γ: Δεν ξέρω πλέον πολλούς μόνιμους κάτοικους της Αθήνας που νοικιάζουν Ψυρρή – Κουμουνδούρου, Μοναστηράκι – Πλάκα.

Είναι το κέντρο της Αθήνας πλέον βιώσιμο για τους κατοίκους της; Ή απλά για τους τουρίστες της;