ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Μετά τις διαδηλώσεις καταργείται η αστυνομία ηθών. Μία ανάσα για τις γυναίκες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ιράν στην Τουρκία. @2022 Emrah Gurel/AP Images

Μία σημαντική νίκη πέτυχαν οι γυναίκες που διαδηλώνουν εδώ και μήνες στο Ιράν. Η αστυνομία ηθών του Ιράν καταργείται. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, ο οποίος συνέβη κατά τη διάρκεια κράτησής της από την Αστυνομία Ηθών του θεοκρατικού καθεστώτος που κυριαρχεί στη χώρα. Είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Οι αντιδράσεις για τον θάνατό της οδήγησαν σε γενικό ξεσηκωμό το λαό του Ιράν, σε χιλιάδες συλλήψεις και καταδίκες διαδηλωτών σε θάνατο.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το Ιράν και μία ιστορική νίκη των γυναικών και ανδρών του Ιράν που παρά τις διώξεις και τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν για την ίδια τους τη ζωή συνέχισαν να διαδηλώνουν και να απαιτούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν διοργανώθηκαν σε πολλές ακόμα χώρες, ενώ γυναίκες διάσημες και μη δεν έπαψαν να κόβουν τα μαλλιά τους στα social media. Ήταν όμως το θάρρος των Ιρανών που κατάφερε να φέρει μία ιστορική αλλαγή στην χώρα τους. Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ηθών του Ιράν καταργείται, από τις αρμόδιες αρχές.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορίο Isna και ήρθε σαν ανάσα για τις γυναίκες που ζουν υπό καθεστώς τρομακτικής καταπίεσης στο Ιράν.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Montazeri το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Η αστυνομία ηθών του Ιράν είχε ιδρυθεί από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Mahmoud Ahmadinejad, κι είχε το όνομα gasht e ershad, που σημαίνει περιπολίες προσανατολισμού.

Σκοπός της ίδρυσης της ήταν «να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ». Στην πραγματικότητα η αστυνομία ηθών του Ιράν, που αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν τσαντόρ, από το 2006 μέχρι σήμερα συνέβαλε στο να περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ήδη λιγοστές ελευθερίες των γυναικών.

Το χιτζάμπ έγινε υποχρεωτικό στο Ιράν το 1983. Σύμφωνα με τον νόμο εκείνης της χρονιάς οι γυναίκες στο Ιράν πρέπει να φορούν δημοσίως χιτζάμπ και φαρδιά ρούχα. Από τις 5 Ιουλίουφέτος, ένας νέος νόμος απαιτούσε το χιτζάμπ να μην καλύπτει μόνο τα μαλλιά αλλά και τον λαιμό και τους ώμους. Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρηθεί ο νόμος του 1983 προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η Mahsa Amini πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Είχε συλληφθεί τρεις μέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών του Ιράν, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις που ακολούθησαν στο Ιράν έχουν οδηγήσει τουλάχιστον σε 448 θανάτους διαδηλωτών σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, έχει ανακοινώσει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι, πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης.